Liradaki Kayıplara Rağmen İhracat Kasım Ayında da Düştü - Son Dakika
Güncel

Liradaki Kayıplara Rağmen İhracat Kasım Ayında da Düştü

Türkiye'nin ihracatı, ürünlerin uluslararası fiyatlarının düşmesine neden olan liradaki kayıplara rağmen, euro-dolar paritesindeki gelişmeler ve hammade fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle Kasım ayında da geriledi.

01.12.2015 12:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin ihracatı, ürünlerin uluslararası fiyatlarının düşmesine neden olan liradaki kayıplara rağmen, euro-dolar paritesindeki gelişmeler ve hammade fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle Kasım ayında da geriledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ihracat Kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.5 düşüşle 11.44 milyar dolara düştü. Böylece, yılın 11 aylık döneminde ihracat yüzde 8.6 kayıpla 131.94 milyar dolar a indi.

Kasım ayında en fazla ihracatı, 1.92 milyar dolar ile otomotiv sektörü yaptı. Bu sektörü 1.41 milyar dolar ile hazırgiyim ve konfeksiyon, 1.3 milyar dolar ile kimyevi maddeler sektörleri izledi.

En fazla ihracat yapılan 5 ülke Kasım ayında sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD oldu. Almanya'ya ihracat yüzde 4.7, Irak'a ihracat yüzde 15.3, İtalya'ya ihracat yüzde 2.4, ABD'ye ihracat yüzde 6.4 gerilerken İngiltere'ye ihracat ise yüzde 3.0 arttı.

En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında, en yüksek artış ise yüzde 23.5 ile Suudi Arabistan'a yapılan ihracatta gerçekleştiği Kasım ayında Afrika'ya ihracat yüzde 0.7 artarken, AB'ye ihracat yüzde 0.9, Kuzey Amerika'ya yüzde 11.2 ve Ortadoğu'ya yüzde 19.0 geriledi.

İhracat verilerinin açıklandığı Niğde'deki toplantıda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "İhracatçılarımız Euro Bölgesine ilişkin olumlu beklentiyi yakından takip ederek bu büyümeden istifade etmesi büyük önem taşıyor" diye konuştu.

Büyükekşi: Parite değişiminin etkisi 11 ayda 11.9 milyar dolar

Büyükekşi, küresel veriler çerçevesinde ABD dolarının diğer para birimlerine karşı değer kazandığını hatırlatarak, "Miktar olarak daha fazla ihracat yapmamıza rağmen, dış ticaret verilerinin dolar cinsinden açıklanması nedeniyle ihracatta bu para birimi bazında gerileme oluyor" dedi ve ekledi:

"Diğer yandan da hammadde fiyatlarındaki düşüş, birim fiyatları da aşağıya çekiyor. Burada parite etkisinin de altını çizmek istiyoruz. Kasım ayında Euro/Dolar paritesi, geçen seneye göre yüzde 13.6, ilk 11 ayda ise yüzde 16.9 geriledi. Bu gerilemenin ihracatımıza etkisi kasım ayında 750 milyon dolar 11 aylık dönemde ise 11.9 milyar dolar oldu."

"AB'ye üyelik süreci kararlılıkla sürdürülmeli"

Yüksek katma değerli üretim ve ihracata dayalı büyüme modeli için yapısal reformların hayata geçirilmesi çağrısında bulunan Büyükekşi, ihracatçının beklentilerini de şöyle sıraladı:

"İhracatçılarımızın ve sanayicilerimizin temel öncelikleri arasında; hukukun üstünlüğünü, hukuk devletini ve hukukun bağımsızlığını teminat altına alan yeni bir anayasa yapılmasını, ihracat odaklı bir büyüme modelinin kurgulanmasını temenni ediyoruz. Ayrıca eğitimden, teşvik politikalarına, inovasyondan markalaşma süreçlerine topyekün bir reform programının hayata geçirilmesini, İhracata Yönelik Devlet Desteklerinin ihracatımıza oranının yüzde 1'e çıkarılmasını, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin kararlılıkla sürdürülmesi bekliyoruz. Bunların yanı sıra çözüm sürecinin yeniden canlanmasını, kayıt-dışı ekonomiyle mücadelenin devam etmesini, ileri teknoloji üretim ve yüksek katma-değerli yatırımların teşviki için alım garantisi uygulamalarını, inovasyon ve Ar-Ge'de desteğin süreç aşaması yanında, aynı zamanda nihai ürün ve hizmete de dönüşmesine verilmesini, Teşvik Programları mevzuatlarının sadeleştirilerek tek bir tebliğde birleştirilmesini bekliyoruz."

"Kazan kazan ilkesine göre hareket etmeli"

Kasım ayının bir başka önemli konusunun ise Türk hava sahasının ihlaliyle yaşanan Türkiye ile Rusya arasındaki üzücü olay olduğuna dikkat çeken Büyükekşi, bu gelişmenin ardından Rusya'dan olumsuz tepkiler geldiğinin görüldüğünü belirterek, "Türkiye'nin ihracatında Rusya'nın payı 11 aylık rakamlara göre yüzde 2.8 seviyesinde. Bu bağlamda iş adamlarının hep kazan-kazan ilkesine göre hareket etmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi ve her iki ülkenin ihracatçıları ve iş dünyası temsilcilerinin bu gerilimi en az hasarla atlatmasını dilediğini aktardı.

- İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Liradaki Kayıplara Rağmen İhracat Kasım Ayında da Düştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde çıkan kavgada 4 kişi yaralandı, 10 şüpheli gözaltına alındı
    23:38 Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde çıkan kavgada 4 kişi yaralandı, 10 şüpheli gözaltına alındı

    Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kampüsü'nde iki grup arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Üniversite öğrencilerinin de karıştığı kavgada yaralanan 4 kişi hastanelere kaldırıldı. Polis ekipleri, güvenlik önlemi alarak 10 şüpheliyi gözaltına aldı. İl Emniyet Müdürü Kadir Yırtar, olay yerinde incelemede bulundu.

  • Kuşadası'nda dev gemi iskeleye çarptı
    23:36 Kuşadası'nda dev gemi iskeleye çarptı

    Aydın'ın Kuşadası ilçesinde limana yanaşmaya çalışan dev kruvaziyer gemi duramayınca iskeleye çarptı. Çarpmanın etkisiyle iskelede ve gemide maddi hasar oluştuğu öğrenildi. Geminin çarpma anı cep telefonu kamerasına yansıdı.

  • TİKA, Tacikistan'daki ıslahevinde kalan çocuklara konser verdi
    23:29 TİKA, Tacikistan'daki ıslahevinde kalan çocuklara konser verdi

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) organizasyonuyla, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de bulunan ıslahevinde kalan çocuklara dünya klasikleri ve Türk sanatçıların bestelerinden oluşan bir konser verildi. Antalya Devlet Senfoni Orkestrası Flüt Sanatçısı Doç. Dr. Lelya Bayramoğulları'nın sunduğu konser, TİKA tarafından gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesi kapsamında düzenlendi. Bayramoğulları, etkinlikte Tacik eseri de icra ederek büyük beğeni topladı. Konser, çocuklar arasında unutulmaz bir deneyim olarak değerlendirildi.

  • İzmir'de yol verme kavgası kanlı bitti
    23:24 İzmir'de yol verme kavgası kanlı bitti

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde, sanayi esnafının yol verme kavgasında taraflardan birisinin 8 kez bıçakladığı yaralıya, yanındaki diğer şahıs da tabancayla ateş etti. Mermilerin isabet etmediği yaralı, hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili polis ekipleri çalışmalarını sürdürüyor.

  • Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi Altındağları bölgesi geçici özel güvenlik bölgesi ilan edildi
    23:23 Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi Altındağları bölgesi geçici özel güvenlik bölgesi ilan edildi

    Şırnak Valiliği, Altındağları bölgesindeki güvenliği sağlamak amacıyla 15 gün süreyle geçici özel güvenlik bölgesi ilan etti. Vatandaşların can ve mal güvenliği için bahse konu bölgelere giriş yasaklandı.

  • Erzincan'da çıkan arazi yangını itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü
    23:23 Erzincan'da çıkan arazi yangını itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü

    Erzincan'ın Yeniköy Kilimli Köyü'nde çıkan arazi yangını, köylülerin durumu bildirmesi üzerine Erzincan Belediyesi İtfaiye ekipleri tarafından müdahale edilerek söndürüldü. Ekiplerin yaklaşık 1 saat süren çalışması sonucunda, yangın kontrol altına alınarak yerleşim alanlarına sıçraması önlenmiştir.


Advertisement