Lisede Osmanlıca Zorunlu Ders Oluyor - Son Dakika
Güncel

Lisede Osmanlıca Zorunlu Ders Oluyor

19. Milli Eğitim Şura'sında Osmanlı Türkçesi'nin zorunlu ders olarak bütün liselerin öğretim programlarında yer alması benimsendi.

04.12.2014 19:19  Güncelleme: 20:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen "19. Milli Eğitim Şurası" 3. gün çalışmalarını tamamladı. Öğretim programları ve haftalık ders çizelgelerinin görüşüldüğü komisyonda, Osmanlı Türkçesi'nin zorunlu ders olarak bütün liselerin öğretim programlarında yer alması benimsendi.

Antalya'da düzenlenen şurada, "Öğretim Programları ve Haftalık Ders Çizelgeleri", "Öğretmen Niteliğinin Arttırılması", "Eğitim Yöneticilerinin Niteliğinin Arttırılması" ve "Okul Güvenliği" konularının ele alındığı komisyonlar, 3. gün çalışmalarını sonlandırdı.

Öğretim programları ve haftalık ders çizelgelerinin görüşüldüğü komisyonun, öğleden sonraki oturumunda, lise kademesine ilişkin öneriler ele alındı.

DERSLER AZALIYOR

Öğrencinin bir haftada aldığı toplam ders sayısının çeşit olarak azaltılması amacıyla derslerin bir kısmının dönemlik olarak uygulanması; dil ve anlatım dersi ile Türk edebiyatı dersleri birleştirilerek, "Türk dili ve edebiyatı" dersi olarak verilmesi; gerekli yasal düzenlemeler yapılmak suretiyle sağlık bilgisi dersi ile trafik ve ilk yardım derslerinin içeriklerin sadeleştirilerek ilgili derslere dağıtılması; bütün ortaöğretim kurumlarında haftalık ders saatinin azaltılması önerileri benimsendi.

OSMANLICA TÜRKÇESİ ZORUNLU DERS OLUYOR

Osmanlı Türkçesi'nin liselerde zorunlu ders olarak bütün liselerin öğretim programlarında yer alması önerisi oy çokluğuyla kabul edildi.

Önerinin görüşülmesi sırasında bazı katılımcılar, Türk halkının kendi dedesinin mezar taşını okuyamayan tek millet olduğunu ve toplumda Osmanlı Türkçesi'ne bir talep bulunduğunu ifade etti. Aleyhte söz alan katılımcılar ise tarihi metinlerin okunmasında sorunlar yaşandığını, ancak tarihe merakı olan öğrencilerin bu dersi seçmeli olarak alması gerektiğini söyledi.

Komisyonda, genel ortaöğretim kurumları (Anadolu lisesi, fen lisesi, sosyal bilimler lisesi) tek bir okul çatısı altında birleştirilip farklı program türlerinin uygulanabilmesi konusunda tartışmalar yaşandı. Bazı katılımcıların, genel liselerin Anadolu Liselerine dönüştürüldüğü hatırlatarak, bu dönüşümden verim alınamadığını ifade etmesi üzerine öneri oy çokluğuyla reddedildi. Katılımcılar önerinin kabul edilmemesini alkışladı.

Liselerde hazırlık sınıfı uygulamasına son verilmesi önerisi de oy çokluğuyla reddedildi. Din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde "Alevilik" konusunun ele alınması önerisi de daha önce bu konunun görüşüldüğünün belirtilmesi üzerine, gündeme alınmadı.

OKUL BÜTÇELERİ OLUŞTURULMASI ÖNERİSİ KABUL EDİLDİ

Eğitim yöneticilerinin niteliğinin arttırılması komisyonunda ise okul müdürlerinin ve müdür yardımcılarının seçimi, atanması, eğitimi gibi konular üzerinde üyelerin müzakereleri sürdürüldü.

Genel bütçeden pay ayrılarak okul veya kurum bütçesi oluşturulması, okul veya kurum yönetimince bunun etkili kullanımını sağlayacak, bütün gelir ve harcamaların yasal güvence altına alınması; lisansüstü programlarda okul kademelerine özgü programlar açılması (Özel eğitimin yönetimi, mesleki teknik eğitimin yönetimi, ilköğretim yönetimi, ortaöğretim yönetimi, yükseköğretimin yönetimi gibi). Tezsiz yüksek lisans programında olduğu gibi uygulamacılara yönelik olarak eğitim doktorası programı açılması önerileri benimsendi. Ayrıca, lisansüstü eğitim yapan yöneticilerin bu eğitimlerinin karşılığı, lisansüstü eğitim tazminatı olarak iyileştirme sağlanması, yönetici atamalarının eğitim öğretime başlamadan bitirilmesi önerilerinde görüş birliğine varıldı.


Lisede Osmanlıca Zorunlu Ders Oluyor
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Lisede Osmanlıca Zorunlu Ders Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (31)

  • Fhrist: Yerinde bir karar gerçek atalarımızın yazdığı eserlere melül melül bakmasın gençlerimiz artık 40 38 Yanıtla
  • öğrenci: ne güzel ingilizce, almanca, arapça yanında da osmanlıca öğreniriz. Boş verin teknoloji ve bilimi zaten o konuları zamanında müslümanlar keşfetmişti. . Aklını seveyim sizin millet uzaya biz hala yaya. Babam birşey öğrenemedik yıllarca diyordu aynen bizde öyle olacağız galiba 29 32 Yanıtla
  • kmr gs: yabancı ülkelerden türk halkına yardım edilmeli dikta rejimi durdurulamıyor 18 34 Yanıtla
  • Hasan ER: birileri osmanlıca kitap basarak malı götürecektir. Ya sahi dünyada bu kadar paraya tapan başka bir ırk varmıdır söylermisiniz? 17 20 Yanıtla
  • Hepbana: Osmanlı mı kaldı gençlere türkçe öğretin 19 18 Yanıtla
  • ak: oy verenler düşünsün yazık 15 20 Yanıtla
  • dost: Yazık kac nesıl deney faresı gıbı heba oldu bunların ellerınde, ımkanım olursa hıc turkıyede okutmayı dusunmuyorum cocugumu. Gelecegı suphelı. Ne olacak bakalım bu yanı deneylerınız, kımlerın hakkını yıyeceksınız, ders azaltıyorsunuz normları dusuruyorsunuz, ama unv artıyor, mezun artıyor. . . Ne ıstıkkrarsız bır egıtım sıstemı. Cumhurbaskanı anlamadıgı ıse bıle burnunu duygularını sokup rahatca hareket edebılıyor. 13 11 Yanıtla
  • Vatan bekçisi : Nihayet ecdadımızı hatırladık 10 5 Yanıtla
  • ağlayan: bu ülkeye çocuk vermiyeceğim geleceğimiz yok artık 13 2 Yanıtla
  • atamasi yapilmayan fransizca ogretmeni: Fransizca ogretmenlerini ne zaman goreceksiniz 5 6 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement