Liseliler CERN Demethattı Yarışması'nın Tüyolarını Dinlediler - Son Dakika
Güncel

Liseliler CERN Demethattı Yarışması'nın Tüyolarını Dinlediler

Liseliler CERN Demethattı Yarışması\'nın Tüyolarını Dinlediler

Bilgi'de, "Liseler için CERN Demethattı" konulu etkinlikle 5 farklı okuldan 100'e yakın lise öğrencisini santralistanbul Kampüsü'nde ağırladı.

08.12.2016 09:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Prof. Dr. Serkant Ali Çetin tarafından gerçekleştirilen sunumda, lise öğrencileri CERN'de yürütülen çalışmalar ve liselere yönelik CERN Demethattı Yarışması hakkında bilgi aldı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi, Yüksek Enerji Fiziği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, CERN'de yapılan ATLAS ve CAST deneyleri ile Çin Yüksek Enerji Fiziği Enstitüsü'nde yapılan BES-III deneylerinin ulusal koordinatörü Prof. Dr. Serkant Ali Çetin bilime meraklı lise öğrencileriyle bir araya geldi.

Prof. Dr. Serkant Ali Çetin, lise öğrencilerinin bir deney tasarlayıp CERN'de gerçekleştirmeleri için fırsat sunan "CERN Demethattı Yarışması" hakkında bilgi verdi. Yarışmanın bilime meraklı gençlere yönelik olduğunu söyleyen Çetin, 16 yaş ve üzeri lise öğrencilerinin 5-9 kişilik takımlar oluşturarak bir deney tasarlayacaklarını belirtti.

Yarışmanın içeriğiyle ilgili "önemli olan çok karmaşık ve çığır açacak bir deney tasarlamak değil, peşinden gidilecek basit bir fikri belirlemek ve onun uygulanabileceğini göstermek" diyen Çetin, yarışmanın amacının gençlerde bilimsel yaklaşımı deneyimleyerek kavramayı sağlamak ve parçacık fiziğinin temel araçları olan algıç ve hızlandırıcılarla ilgili farkındalık yaratmak olduğunu söyledi.

Yarışmayı kazanan iki ekibin, önerdikleri deneyi CERN'de bilim insanlarıyla birlikte hayata geçirebilmesinin büyük fırsat olduğunun altını çizen Çetin, ön elemeyi geçen takımların da CERN'den birer algıç sistemi kazanacaklarını ifade ederek liselilere "bu yarışmaya hazırlanarak eksiksiz bir başvuru yapmanın dahi çok şey katacağını" belirtti.

İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından düzenlenen seminere Özel Şişli Terakki Lisesi, Özel SEV Amerikan Koleji, TEV İnanç Türkeş Özel Lisesi, İSTEK Vakfı Okulları, Özel Denizatı Anadolu Lisesi'nden öğrenciler katıldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Liseliler CERN Demethattı Yarışması'nın Tüyolarını Dinlediler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement