Liseliler Yüzde 70'in Üzerinde Yakıt Tasarrufu Sağlayacak Sistem Geliştirdi - Son Dakika
Güncel

Liseliler Yüzde 70'in Üzerinde Yakıt Tasarrufu Sağlayacak Sistem Geliştirdi

Ankara'da fen lisesi öğrencileri arkadan itişli tüm taşıtlarda kullanılabilen, yakıt tasarrufu sağlayabilen ve enerjisini üretebilen melez motor sistemi geliştirdi.

22.05.2016 12:15  Güncelleme: 16:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara'da Meliha-Hasan Ali Bostan Çubuk Fen Lisesi öğrencileri, TÜBİTAK desteğiyle yürüttükleri "Arabamın 6. vitesi" adlı projeyle, benzin, mazot ve LPG türü yakıt kullanan arkadan itişli tüm motorlu taşıtları, elektrikle çalışır hale getirecek melez motor sistemi üretti.

TÜM MOTORLU TAŞITLARI ELEKTRİKLE ÇALIŞIR HALE GETİRECEK

Proje üzerinde danışman öğretmenleri Bünyamin Aktaş ile 18 ay süreyle çalışan 5 öğrenciden oluşan ekip, mevcut araçları elektrikli motorla destekleyen, geliştirilmeye açık melez motor sistemi geliştirdi.

KENDİ KENDİNE ŞARJ EDİLEBİLİYOR

Geliştirilen sistemin en büyük özelliği ise elektrik akülerinin dışarıdan şarj edilebildiği gibi, şaft hareketinden ve güneş enerjisinden kendi kendine şarj edilebilir olması.

Liseliler Yüzde 70'in Üzerinde Yakıt Tasarrufu Sağlayacak Sistem Geliştirdi

MADDİ İMKANSIZLIKLAR NEDENİYLE DİJİTAL YAPAMADILAR

Proje danışman öğretmeni Bünyamin Aktaş öğrencilerinin uzun süredir üzerinde çalıştıkları sistemin önemli avantajları olduğunu belirtti.

Öğrencilerinin geliştirdiği sistemin aslında 2 elektrik motorlu olmasına rağmen maddi imkansızlıklar nedeniyle mevcut haliyle tek elektrik motoruna sahip olduğunu, ayrıca motorlar arasında geçişin manuel olarak yapıldığını, bunu dijital ortama aktarmak istediklerini ifade eden Aktaş, şunları kaydetti:

PROJEYİ TAMAMLAMAK İÇİN 6 BİN TL'YE DAHA İHTİYAÇLARI VAR

"Bugüne kadar 10 bin liraya yakın harcamamız oldu. Projenin tamamen bitmesi için yaklaşık 6 bin liraya daha ihtiyacımız var, çünkü araca tek motorunu yerleştirebildik, ikinci motorunu da yerleştirmemiz gerekiyor. İmkan bulursak patent almak istiyoruz. Patent alırsak okulumuz lehine imkanlarını kullanmak istiyoruz.

İLERLEYEN SÜREÇTE BÜTÜN ARAÇLARDA KULLANILABİLECEK

Şu anki haliyle arkadan itişli araçlarda kullanılacak. İlerleyen süreçlerde bütün araçlarda kullanılabilecek proje. Dijital ortamlardan faydalanarak daha rahat kullanım imkanı sunacak bir proje. Şu anda sistem şalterler yardımıyla manuel olarak çalışıyor. İstediğimiz devire geldiğinde, manuel olarak elektrikli motora geçiyoruz."

Liseliler Yüzde 70'in Üzerinde Yakıt Tasarrufu Sağlayacak Sistem Geliştirdi


YÜZDE 70'İN ÜZERİNDE YAKIT TASARRUFU

Bünyamin Aktaş, öğrencilerin geliştirdiği sistemin yakıt tasarruf ölçümlerini Çubuk-Ankara Karayolu'nda yaptıklarını, yüzde 70'in üzerinde yakıt tasarrufu elde edebileceğini hesapladıklarını söyledi.

HARİCİ ŞARJA İHTİYAÇ DUYMADAN YOL ALABİLİYOR

Proje ekip üyelerinden İsmail Tarık ise projenin daha önce okulun enerji ihtiyacının rüzgar tribünü ve güneş enerjisi paneliyle karşılanmasına yönelik yaptıkları çalışmanın ardından fikir olarak doğduğunu ve üzerinde çalışmaya başladıklarını ifade etti.

24 SAAT HİÇ DURMADAN GİDİYOR

Öğretmenlerinin danışmanlığında 5 kişilik ekiple 1,5 yıllık çalışma sonucunda emeklerinin karşılığını aldıklarını dile getiren Tarık, şunları söyledi:

"Projede arkadan itişli araçların arkasına yerleştirdiğimiz elektrikle çalışan 2 motor sayesinde şaftı hareket ettiriyoruz. Araç 90-100 kilometre hızda devrini aldıktan sonra sistem manuel olarak devreye giriyor. Böylece elektrikli motorlar hareketi devam ettiriyor.

4 FARKLI ŞEKİLDE AKÜ DOLUMU YAPILABİLİYOR

Sistemde elektrikli motoru çalıştıran akülerin dolumunu 4 farklı şekilde yapabiliyoruz. Birincisi evimizde kullandığımız şebeke elektriğiyle, 2'ncisi arabamızda bulunan aküye inverter bağlayarak, 3'üncüsü aracımıza yerleştirdiğimiz güneş panelleriyle aracımızın güneşte bulunduğu zaman dolumlarını sağlıyoruz, 4'üncüsü ise araç eğimli yollardayken şafttan aldığı enerji ile elektrik üreterek, tekrar elektrik sağlama imkanımız oluyor. Araç kendi kendine enerji ürettiği için, hiç durmadan 24 saat aracımız sürekli gidebiliyor."

Liseliler Yüzde 70\'in Üzerinde Yakıt Tasarrufu Sağlayacak Sistem Geliştirdi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Liseliler Yüzde 70'in Üzerinde Yakıt Tasarrufu Sağlayacak Sistem Geliştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.


Advertisement