Lityum Pillerin Ömrü Neden Zamanla Azalıyor? - Son Dakika
Teknoloji

Lityum Pillerin Ömrü Neden Zamanla Azalıyor?

Lityum Pillerin Ömrü Neden Zamanla Azalıyor?

Günümüzde birçok akıllı telefonda yer edinmiş olan Lityum pillerinin zamanla kötü performans göstermesinin nedeni belli oldu.

19.04.2015 18:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
Furkan Yaldız - -

Birçok akıllı telefon kullanıcısı, zamanla kötüleşen batarya performanslarından şikayet ediyor. Günümüzde hemen hemen her modern akıllı telefonlarda Lityum-tabanlı piller bulunuyor. Bu pillerin ise zamanla kapasitesinin düştüğü zaten biliniyor. Pasifik Kuzeybatı Ulusal Laboratuvarı ise Lityum pillerdeki söz konusu performans düşüşünün nedenini araştırdı.


Bilim adamları tarafından gün yüzüne çıkartılan bilgiler, ortalama 500 şarj etme işleminden sonra kötü performans göstermeye başlayan Lityum pillerine ışık tutuyor. Elde edilen bilgilere göre akıllı telefonun pili şarj olurken elektrotlar belli bir bölgede toplanıyor. Şarj doldurma işleminin bitmesinin ardından ise tüketime geçen pildeki elektrotlar tekrardan eski tarafa dönüyor. Yaşanan bu her şarj doldur boşaltma döngüsünde ise elektrotlar Lityum pilde bir iz bırakıyor. Bu 'ölü' olarak tabir edilen hücre izleri ise artık pile katkı sağlamıyor. Bu yüzden zamanla pil, kullanıcılarına gerektiğinden daha az kullanım ömrü vaat ediyor.


Bilim adamları güçlü bir mikroskop kullanarak söz konusu nedeni gözlemlemeyi başardı.



Videoyu göremiyorsanız buraya tıklayın.



Furkan Yaldız - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Kaynak: Teknokulis

Son Dakika Teknoloji Lityum Pillerin Ömrü Neden Zamanla Azalıyor? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement