Lojistik Sektöründe Eğilimler Araştırması - Son Dakika
Ekonomi

Lojistik Sektöründe Eğilimler Araştırması

Sektörün ilk çeyrek yabancı sermaye yatırım beklentisi yüzde 54, sektörün büyüyeceğine dair yönetici beklentisi ise yüzde 28,4 oldu UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Erkeskin: "Türk Lojistik sektörünün hedeflerini gerçekleştirmesinde ana aktörlerden biri UTİKAD olacak"

10.02.2015 14:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) ve Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu, Lojistik Uygulamaları Araştırma Merkezi'nin (BLUARM) "Lojistik Sektöründe Eğilimler Araştırması"na göre, sektörün 2015 yılı ilk çeyrek yabancı sermaye yatırım beklentisi yüzde 54,, sektörün büyüyeceğine dair yönetici beklentisi ise yüzde 28,4 oldu.

UTİKAD açıklamasına göre, BLUARM ve UTİKAD'ın 2013 yılından bu yana ortak gerçekleştirdiği "Lojistik Sektöründe Eğilimler Araştırması"nın "2014 Yılı 4. Çeyrek Sonuçları" açıklandı.

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin son yıllarda taşımacılık ve lojistik sektöründe yaşanılan değişimlere değinerek, Türkiye taşımacılık sektörünün misyon, vizyon, strateji ve hedeflerinin yeniden tanımlanmasının bir zorunluluk haline geldiğini anlattı.

Bu süreçte bütünsel bir yaklaşımla yepyeni bir lojistik kültürü oluşturulmasına ihtiyaç duyulduğunu belirten Erkeskin, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Türk Lojistik sektörünün strateji ve hedeflerini gerçekleştirmesi sürecinde, bu lojistik kültürünün 3 ana unsuru olan kalite kültürü, güvenlik kültürü ve yenileşim (inovasyon) kültürünü oluşturmada ana aktörlerden biri hiç kuşkusuz UTİKAD olacaktır. Bu noktada Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek sektörün nabzını ölçen bir araştırmaya imza attık. Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu ile gerçekleştirdiğimiz bu araştırmada sektördeki firmalarımızın beklentilerini ortaya çıkarırken, yüzdelik rakamlarla sektörün bir nebze de olsa ölçümlenebilmesini gerçekleştiriyoruz. Bu şekilde sektör firmalarımız bugün lojistikte neler olduğunun tespitine rakamlarla ulaşabiliyorken, ilerisi için ise sürdürülebilir politikalarını oluşturmaları konusunda da yardımcı bir kaynak görevi üstlenmiş oluyoruz. UTİKAD üyelerinin ve bütün sektör firmalarının desteğiyle, araştırmacı, yenilikçi ve katma değer yaratan yöntemlerle, güvenli, sürdürülebilir lojistik sistemlerinin geliştirilmesine ve ülkemizde lojistik kültürünün oluşturulmasına öncülük edecektir."

Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu ile bugüne kadar yakın iş birliği içerisinde çalıştıklarını ifade eden Erkeskin, bundan sonraki süreçlerde de sektöre katkı sağlayacak yeni araştırma projelerini birlikte hayata geçireceklerini kaydetti.

"Lojistik sektörü yöneticileri kendi yatırımlarını konusunda umutsuz"

BLUARM Müdürü Prof. Dr. Okan Tuna, Türkiye lojistik sektöründe rekabetin fiyat üzerinden yapıldığını, lojistik yöneticilerinden Türkiye'de lojistik sektöründe rekabet seviyesini tanımlamaları istendiğinde yüksek seviyede fiyat, orta seviyede servis hızı ve hizmet kalitesi rekabeti yanıtını aldıklarını belirtti.

Fiyat odaklı rekabetin araştırmada yöneticiler tarafından temel bir sorun olarak ifade edildiğini aktaran Tuna, şunları kaydetti:

"Fiyat rekabeti sektörü sıkıntıya sokuyor; özellikle küçük ve orta boylu işletmeleri zorluyor ve şirketlerin faaliyetlerine son veriyor. Sektör son 10 yıl içindeki değişimini ne devlet-hükümet düzeyine ne de sokaktaki vatandaşa anlatabildiğini düşünüyor. Sektörün bu anlamda kamudan en önemli beklentisi halen mevzuat düzenlemesi. 2004 yılında yayınlanan mevzuatın sektörde halen yüzde 75,7 değişiklik beklentisi oluşturdu. İşletmeler arası bilgi alışverişi yüzde 87,8 ve iş birliğinin yüzde 70,3. Lojistik elbette doğası gereği birlikte iş yapma kültürünü de beraberinde getiriyor. Firmaların hemen hemen hepsinin rekabet öncesi iş birliği yaptığı meslektaşları var. Bu birçok sektörde yakalanamayan iş birliği oranıdır."

Sektörün 2015 yılının ilk üç aydaki beklentilerine ilişkin ise Tuna yabancı sermaye yatırım beklentisinin yüzde 54 düzeyindeyken, sektörün büyüyeceğine dair yönetici beklentisinin her çeyrekte biraz daha düştüğünü, bu yılın ilk üç ayı için yüzde 28,4 olduğunu belirtti.

Tuna, lojistik sektörü yöneticilerinin kendi yatırımlarını konusunda umutsuz olduğunu, ilk 3 ay içerisinde sektörde yatırım planına hayır diyenlerin oranının yüzde 55,4, araştırmaya katılan yöneticilerin yüzde 44,6'sının ise gelecek 3 aylık dönemde firmaların bünyesinde yeni çalışan alacağını ifade ettiğini belirtti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Lojistik Sektöründe Eğilimler Araştırması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement