Londra'da Srebrenitsa'yı Anma Resepsiyonu - Son Dakika
Güncel

Londra'da Srebrenitsa'yı Anma Resepsiyonu

İngiltere'nin başkenti Londra'da, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç'in de katılımıyla Srebrenitsa soykırımının 19. yıl dönümü dolayısıyla anma resepsiyonu düzenlendi.

09.07.2014 08:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiltere'nin başkenti Londra'da, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç'in de katılımıyla Srebrenitsa soykırımının 19. yıl dönümü dolayısıyla anma resepsiyonu düzenlendi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'na ait tarihi Lancaster House binasında yapılan anma törenine, İzzetbegoviç'in yanı sıra Srebrenitsa'yı Anma Vakfı Başkanı Dr. Waqar Azmi, İngiltere'nin İnanç ve Toplumlardan Sorumlu Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Barones Sayeeda Warsi, Eski Yugoslavya'nın Uluslararası Ceza Mahkemesi Başkanı Yargıç Theodor Meron, Barones Doreen Lawrence ile İngiliz milletvekilleri Stephen Williams ve Eric Pickles'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Törende konuşan İzzetbegoviç, Srebrenitsa soykırımı kurbanlarının anılarını canlı tuttukları için anma törenine katılanlara teşekkür etti ve "Sizin sesiniz önemli" dedi.

İngiliz halkı ve hükümetinin soykırım kurbanlarına verdiği desteği takdirle karşıladıklarını belirten İzzetbegoviç, Birleşik Krallık'ın dünyada "Srebrenitsa Anma Günü" ilan eden tek ülke olduğunu ve diğer ülkeleri de bu konuda ikna etmeyi umduklarını kaydetti. İzzetbegoviç, şöyle konuştu:

"11 Temmuz'un Birleşmiş Milletler'de 'Srebrenitsa Anma Günü' ilan edilmesi için sizleri destek vermeye çağırıyorum. Avrupa, 20. yüzyılın sonunda ülkemde olanları hatırlamalı. Ancak sadece anmak yeterli değildir. Dünya, Srebrenitsa'dan ders çıkarmalıdır ki böylece kimse bir daha soykırıma maruz kalmasın."

Sırbistan'ın Srebrenitsa soykırımını hala reddettiğini ifade eden İzzetbegoviç, "Bundan birkaç gün önce Sırbistan Cumhurbaşkanı, Ratko Mladiç ve Radovan Karaciç'in kahraman olduklarını söyledi. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde suçlu bulunsalar dahi onlara saygı duyduğunu söyledi" dedi.

Anma törenine ayrıca, Srebrenitsa soykırımının kurbanları ve soykırımda hayatını kaybeden kişilerin eşleri ve anneleri de katıldı. Soykırımda eşi ve oğulları öldürülen Hatidza Mehmedoviç, babası ve erkek kardeşi katledilen Nirha Efendiç, Tuzla'dan kaçan Dr. Fatima Dautbasiç-Klempiç ile üç oğlu da öldürülen Mejra Duguz'un konuşmaları sırasında duygulu anlar yaşandı.

Törende, Bosna Hersekli Emir Nuhanoviç kısa bir müzik dinletisi sunarken, soykırımla ilgili "Ruhun Yaraları" isimli kısa bir film de gösterildi. Anma töreni, Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybedenler anısına yapılan iki dakikalık saygı duruşu ve duaların okunmasının ardından sona erdi.

Muhabir: Aslı Aral

Yayınlayan: Erdal Turanlı

Londra\'da Srebrenitsa\'yı Anma Resepsiyonu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Londra'da Srebrenitsa'yı Anma Resepsiyonu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement