Lübnan'daki Suriyeli Sığınmacılar - Son Dakika
Güncel

Lübnan'daki Suriyeli Sığınmacılar

Lübnan\'daki Suriyeli Sığınmacılar

Lübnan'daki Suriyeli sığınmacıların durumunun her geçen yıl daha da kötüleştiği belirtildi.

07.07.2015 18:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Lübnan'daki Suriyeli sığınmacıların durumunun her geçen yıl daha da kötüleştiği belirtildi.

Lübnan İnsan Hakları ve Demokrasi Örgütü Genel Başkanı Nebil el-Halebi, ülkedeki Suriyeli sığınmacılar hakkında hazırladıkları raporla ilgili düzenlediği basın toplantısında, "Lübnan'da insan hakları dramatik bir şekilde yıldan yıla daha da kötüleşiyor. Rapor, mağdurların ve ailelerinin şikayetlerine, Lübnan mahkemelerinin kayıtlarına, basın ve güvenlik verilerine dayanıyor" dedi.

Konuyla ilgili raporu Arapça ve İngilizce hazırladıklarını aktaran Halebi, "Suriyeli sığınmacılar Lübnan'da büyük bir hapishanede yaşıyor. Çoğu zaman hükümetin rastgele kararları veya emniyet birimlerinin uyguladığı keyfi eylemler aracılığıyla temel haklarının hepsi ellerinden alınıyor" ifadesini kullandı.

İhlaller ve tavsiyeler olmak üzere iki kısımdan oluşan söz konusu raporda da Lübnan ile Suriye arasındaki sınır bölgesi Arsal'da, Lübnan güçleriyle Suriyeli milisler arasında çatışmaların yaşandığı ve bir grup Lübnan askerinin kaçırıldığı 2014'ün Ağustos ayından bu yana, sığınmacılara karşı "şiddete teşvik ve ırkçı baskı" gibi ihlallerin arttığı iddia edildi.

Suriyelilerin "hukuki durumlar, tehdit korkusu ve kötü ekonomik şartlar" nedeniyle dava açmaktan yoksun olduğu ifade edilen raporda,  sığınmacıların çalışma hakkı, tıbbi bakım, ülkedeki bölgeler arasında dolaşma özgürlüğünden mahrum oldukları aktarıldı.

Sığınmacıların ülkenin çeşitli bölgelerinde maruz kaldığı fiziki ihlallerle ilgili fotoğraflara da yer verilen raporda, BM'den Suriyeli sığınmacılara yönelik ihlallerin durdurulması yönünde, Lübnan hükümetine baskı yapması çağrısında bulunuldu.

BM istatistiklerine göre, Lübnan'da 1 milyon 100 bini aşkın Suriyeli sığınmacı bulunuyor. Yerel yetkililer ise bu rakamın çok daha fazla olduğunu savunuyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Lübnan'daki Suriyeli Sığınmacılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement