Luxleaks" Davası Başladı - Son Dakika
Ekonomi

Luxleaks" Davası Başladı

BRÜKSEL (AA) – Luxleaks adı ile anılan ve Lüksemburg ile çok uluslu şirketler arasında yapılan vergi anlaşmalarını ortaya çıkartan Fransız gazeteci Edouard Perrin ve 2 muhasebe şirketi çalışanının yargılanmasına başlandı.

26.04.2016 17:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BRÜKSEL (AA) – Luxleaks adı ile anılan ve Lüksemburg ile çok uluslu şirketler arasında yapılan vergi anlaşmalarını ortaya çıkartan Fransız gazeteci Edouard Perrin ve 2 muhasebe şirketi çalışanının yargılanmasına başlandı.

Lüksemburg'da görülen davada, Perrin, belgeleri elde etmek için PwC muhasebe şirketi çalışanı Raphael Halet'i suç işlemeye tahrikle yargılanıyor. Savcılık, Perrin'in yaptığının gazetecilik olmadığını öne sürüyor.

Aynı davada diğer muhasebe şirketi çalışanı Antoine Deltour'a da hırsızlık, ticari sırları paylaşma, gizlilik kurallarını ihlal ve veri tabanlarına yasa dışı girmek suçlamaları yöneltiliyor.

Sanıklar ise belgeleri kamu yararına ifşa ettiklerini iddia ediyor.

Yaklaşık 5 yıl önce PwC muhasebe şirketinin Lüksemburg ofisinde çalışan Fransız Antoine Deltour işinden istifa etmiş, masasını terk etmeden önce 28 bin sayfa dokümanın kopyasını yanında götürmüştü. Belgelerde, Lüksemburg yetkilileri ile şirketler arasında yapılan "tatlı" vergi anlaşmalarına ilişkin bilgiler bulunuyordu.

Bunun ardından ikinci bir sızıntı daha yapılmıştı. Bu sızıntıdaki belgelerin, Raphael Halet adında bir başka şirket çalışanı tarafından gazeteci Perrin'e verildiği ileri sürülüyor. Belgelerde, PwC muhasebe şirketinin 16 ABD'li müşterisinin vergi iade bilgileri yer alıyordu.

Luxleaks belgelerinde, aralarında Apple, Walt Disney, Microsoft, Amazon, eBay, Heinz, Pepsi, Ikea ve Deutsche Bank'ın da bulunduğu 343 şirketin Lüksemburg'da yaptıkları anlaşmalarla vergilerini, gelirlerinin yüzde 1-2 oranına kadar düşürdüğü ortaya çıkmıştı.

PwC şirketi ile savcılık, Luxleaks belgelerinin özel mülk olduğunu ve bunların açıklanmasının suç olduğunu iddia ediyor. Bazı eleştirmenler ise davayı, basın özgürlüğüne ve muhbirliğe bir saldırı olarak değerlendiriyor.

Davalıların, 5 yıla kadar hapsi ve 1 milyon avronun üzerinde para cezası almasının söz konusu olduğu belirtiliyor.

Luxleaks skandalı, 2014 yılında ortaya çıkmıştı. Skandalda çok uluslu firmaların şu anda AB Komisyonu Başkanı olan Jean Claude Juncker'in Lüksemburg Başbakanlığı döneminde ülkede özel "tatlı" vergi anlaşmaları yaptığı kaydedilmişti.

Duruşmaların 4 Mayıs'a kadar sürmesi bekleniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Luxleaks' Davası Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement