Macaristan'da Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı - Son Dakika
Güncel

Macaristan'da Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Programdan görüntüler Şair ve yazar Mustafa Özçelik'in açıklamaları Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy'u anmak için program düzenlendi.

30.04.2016 02:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Programdan görüntüler

Şair ve yazar Mustafa Özçelik'in açıklamaları Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy'u anmak için program düzenlendi.

Milli şair Ersoy'un vefatının 80. yılı ve İstiklal Marşı'nın kabulünün 95. yıl dönümü dolayısıyla Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünde "İstiklalin ve İstikbalin Şairi Mehmet Akif Ersoy" konulu program düzenlendi.

Şair ve yazar Mustafa Özçelik, programda yaptığı konuşmada, Mehmet Akif Ersoy'un milli ve dini değerlere bağlı yeni gençlik hayali olduğunu belirterek, "İstiklal Marşı, Türklerin kimlik kartıdır. Milli marşın sözleri, Türkiye'de yaşayanların arasındaki tüm faklılıkları kaldırarak ortak görüşü anlatır. Milli marş adeta sivil bir anayasa metni gibidir." diye konuştu.

Mehmet Akif Ersoy'un şahsiyetinin araştırmaya değer olduğunu ifade eden Özçelik, "Mehmet Akif, bu marşı orduya ithaf eder. Marşın başında 'orduya ithafen' şeklinde yazar. Bu marşı kendi şiir kitaplarına almaz, kendisine sorulduğu zaman ise 'Bu, benim değil, milletimin marşıdır' diye cevap verir." görüşünü paylaştı.

Özçelik, milli marşların genelde milletlerin tehdit edildiği dönemlerde yazıldığını, genellikle vatan ve millet sevgisi üzerine kurgulandığına dikkati çekerek, "Her ne kadar milletler farklı da olsa milli marşlar genel kavramlar açısından birbirine yakındır. Bu açıdan milli marşımız da evrensel bir metindir." değerlendirmesinde bulundu.

Akif'in, karanlık çağlarda toplumu aydınlatan, ışık saçan kimliğe sahip olduğunu vurgulayan Özçelik, "Akif, Yunus Emre'nin mirasıdır, Kurtuluş Savaşı'nda manevi komutandı." ifadelerini kullandı.

Özçelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın dört bir tarafında faaliyetlerde bulunan Yunus Emre Enstitüsünün çok önemli bir misyonu yerine getirdiğini belirterek, "Yunus Emre Enstitüsü aracılığıyla hem Türk dili ve kültürü başka ülkelerde tanıtılıyor hem de bu merkezlere gelen yazarlar, şairler buralarda gördükleri ve edindikleri tecrübeleri Türkiye'ye aktarıyorlar. Böylece kültürler ve halklar arasında bir kaynaşma oluyor." şeklinde konuştu.

Programa Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı'nın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Macaristan\'da Mehmet Akif Ersoy\'u Anma Programı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Macaristan'da Mehmet Akif Ersoy'u Anma Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı
    17:38 Karabük'te yüksekten düşen 2 yaşındaki çocuk tedaviye alındı

    Karabük'te Yeşil Mahalle'de oynayan 2 yaşındaki Ömer Ali A, dengesini kaybederek yaklaşık 10 metre yükseklikten düştü. Olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralanan çocuk, ambulansla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

  • Almus Kaymakamı Emre Çömen, masa tenisi birincisi öğrencileri ziyaret etti
    17:37 Almus Kaymakamı Emre Çömen, masa tenisi birincisi öğrencileri ziyaret etti

    Almus Kaymakamı Emre Çömen, Küçük Kızlar Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması'nda birinci olan Çevreli Şehit Abdullah Eymur Ortaokulu öğrencilerini ziyaret etti. Çömen, öğrencilerle masa tenisi oynayarak hediyeler verdi. Ayrıca, Kaymakam Çömen, Ataköy, Çevreli ve Kınık Belediye Başkanlarını da ziyaret ederek başarılar diledi.

  • İki inatçı sürücü Bahçelievler yan yol girişindeki bariyerlere böyle sıkıştı
    17:35 İki inatçı sürücü Bahçelievler yan yol girişindeki bariyerlere böyle sıkıştı

    Bahçelievler'de E5'ten yan yola geçmek isteyen iki inatçı sürücü, birbirlerini beklemeyince araçlar bariyerlere sıkıştı. Olay saat 14.00 sıralarında Bahçelievler yan yol girişinde meydana geldi. Seyir halindeki iki inatçı sürücü, E5'ten aynı anda yan yola girmek istedi. Sabırsız sürücüler, birbirlerini beklemeyince iki araç, bariyerlere sıkıştı. Sürücülerin kendi imkanlarıyla sıkıştıkları yerden çıktığı araçlarda hasar meydana geldiği öğrenildi.

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    17:34 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da bir apartmanda meydana gelen olayda, Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak ağır yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yaşamını yitirdi. Şüpheli olarak aranan Meltem Z'nin eşi Serkan Z. polis tarafından yakalandı ve tutuklandı. Turgut D. ve Meltem Z'nin cenazeleri ikindi namazının ardından defnedildi.

  • Safranbolu'da kaçakçılık operasyonunda 1 şüpheli gözaltına alındı
    17:33 Safranbolu'da kaçakçılık operasyonunda 1 şüpheli gözaltına alındı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 1 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonda, sanayi tipi sigara sarma makinesi, 170 paket bandrollü tütün, 5 kilogram kıyılmış tütün, 50 bin dal bandrollü boş makaron ve 8 bin dal içi doldurulmuş makaron ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheli M.T, hakkında adli işlem başlatıldı.

  • Çorum'un Osmancık İlçesi'nde Aydınlatma Lambası Alev Aldı
    17:32 Çorum'un Osmancık İlçesi'nde Aydınlatma Lambası Alev Aldı

    Osmancık ilçesinde D-100, E-80 Karayolu kenarındaki aydınlatma lambası aniden alev alarak yanmaya başladı. İtfaiye ekipleri müdahale ederek yangını söndürdü.


Advertisement