Macaristan'daki Mültecilere Türkler Sahip Çıkıyor - Son Dakika
Güncel

Macaristan'daki Mültecilere Türkler Sahip Çıkıyor

Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden kaçarak Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışan mültecilere, Macaristan'da yaşayan Türkler insani yardımda bulunuyor.

25.07.2015 13:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden kaçarak Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışan mültecilere, Macaristan'da yaşayan Türkler insani yardımda bulunuyor.

Avrupa'da Schengen Bölgesi'nin doğu sınırını oluşturan Macaristan'da zor durumda bulunan mültecilere Macar sivil toplum örgütleriyle ortak çalışan Türkler yardımcı oluyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı Macaristan Din İşleri Koordinatörü Hüseyin Lütfi Ersoy AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde Ortadoğu ülkelerinden gelip Macaristan üzerinden Batı Avrupa'ya ulaşmaya çalışan mülteci sayısında artış olduğunu ve bu mültecilerin büyük bir mağduriyete uğradığını belirtti.

Ersoy, "Son dönemde Macaristan'a gelen mülteci sayısında büyük bir artış gözlenmekte. Ülkeye gelen mülteciler genelde tren istasyonlarında, parklarda kalıyorlar. Bunların hem giyecek hem de yiyecek ihtiyaçları üst seviyede. Macaristan'da yaşayan Türkler olarak Macar sivil toplum kuruluşları ile birlikte burada mağdur olan mültecilere sahip çıkmaya çalışıyoruz. Camide yaptığımız anonslarda da cemaatimizden burada mağdur durumda bulunan dindaşlarımıza yardımcı olunması çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Toplanan yardımların mültecilere ulaştırılmasında aktif bir şekilde yer alan Türk iş adamı Murat Kartal da, Sırbistan üzerinden Macaristan'a gelen mültecilerin çok zor durumda olduklarını belirterek, "Sırbistan üzerinden yürüyerek Macaristan'a gelen mülteciler yollarda çok büyük sıkıntılarla karşılaşıyorlar. Yollarda dövülerek paraları ellerinden zorla alınıyor. Bu mültecilerin hedefi zaten burada kalmak değil, ilk fırsatta Batı Avrupa'ya ulaşmak. Macaristan'da yaşayan Türkler olarak Macarlarla ortak bir şekilde topladığımız yardımlarla mültecilere hem sağlık hem de gıda temini konusunda hizmet vermeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Budapeşte Doğu İstasyonu çalışanı Lazlo ise Macaristan'daki mülteci sayısının her geçen gün daha da arttığını ve bunların insan kaçakçılarının ağına düştüğünü belirterek şunları kaydetti:

"İlk mülteci akımı geçen yıl Aralık ayında Kosovalılarla başladı. O zaman Macaristan'dan Batı Avrupa'ya giden trenlerde herhangi bir kontrol yapılmıyordu. Şimdi Batılı ülkeler artık trenlerde kontrolleri sıklaştırdığı için mülteciler yasa dışı yollarla hedeflerine ulaşmaya çalışıyorlar. Gelen mültecilerin genelde paraları var ama bunlar insan kaçakçılarının ağına düşüyorlar ve bu insan kaçakçıları da onları kolay bir şekilde kandırıyor. Bu konuda Macar halkı da bölünmüş durumda. Bir kısmı yardım edilmesi taraftarı diğer kısmı ise sınırın daha iyi bir şekilde korunması ve ülkede bulunan mültecilerin de yollanmasını istiyor."

2012 yılında 2 bin kişinin sığınma başvurusunda bulunduğu Macaristan'da, 2015 yılı ilk altı ayında yaklaşık 80 bin kişi iltica talebinde bulundu. Başbakanlık müsteşarı Janos Lazar geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada bu yıl sonu itibariyle ülkeye gelen yasa dışı göçmen sayısının 300 bini de aşabileceğini belirtmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Macaristan'daki Mültecilere Türkler Sahip Çıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement