Macaristan'ın Eger Kenti, Osmanlı Tarihine Sahip Çıktı - Son Dakika
Dünya

Macaristan'ın Eger Kenti, Osmanlı Tarihine Sahip Çıktı

Macaristan\'ın Eger Kenti, Osmanlı Tarihine Sahip Çıktı

Osmanlı İmparatorluğunun sancağı olarak tarihte yerini alan Macaristan'ın Eger kenti, Osmanlı tarihine sahip çıkarak Türkiye'nin ve Türk halkının gönlünü adeta fethetti.

16.08.2014 10:57  Güncelleme: 11:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1596-1687 tarihleri arasında 91 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu'nun sancağı olarak tarihte yerini alan Macaristan'ın Eger kenti, Osmanlı tarihine sahip çıkarak Türkiye'nin ve Türk halkının gönlünü adeta fethetti.

2000'li yılların başında Eger şehrinde kurulan Eger Macar-Türk Dostluk Derneği, 91 yıl boyunca Osmanlı kalesi olan Eger Kalesi önünde 3 ton ağırlığında, 62 metrekare büyüklüğünde Osmanlı Otağ-ı Hümayun çadırı kurdu. Yapımı 2 sene süren ve aslına uyularak Türkiye'de yaptırılan 50 bin Euro (150 bin TL) değerindeki çadırın açılışını Türkiye'nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı, Eger Belediye Başkanı Habis Laszlo, Eger Milletvekili Zsolt Nyitrai birlikte yaptı.

Çadırın yapımı için Avrupa Birliği projesinden kazanılan 34 bin Euro ile inşa edilen Otağ-ı Hümayun'un açılışı ezan okunarak yapıldı. Okunan ezanın ardından önce Macaristan milli marşı, ardından ise İstiklal Marşı çalındı. Kesilen kurdelenin ardından kale önüne inşa edilen Macar-Türk Kardeşlik Parkı ile 16. yüzyılda Eger şehrine ziyarette bulunan ünlü Türk seyyah Evliya Çelebi'nin kale önüne dikilen heykelinin açılışı yapıldı.

Projenin sahibi olan Eger Macar-Türk Dostluk Derneği Başkanı ve Türkolog olan Osman Milehi, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Biz çok gurur duyuyoruz. Bu Osmanlı çadırı 2009'da Eger Kalesi'nde Osmanlı Topu'nun açılışında Eger şehrinin Türk-Macar ilişkilerinin gelişmesi için borçludur. Dönemin Milletvekili bayan Orosz Gaborne kale önüne kurulması için bir proje yaptı ve bu proje Macar devleti tarafından kabul edilerek büyük bir kısmı AB'den bir kısmı ise kendi cebimizden çıktı" diye konuştu. Milehi, çadırın kumaşlarının Nazilli'de, çadırın ise Türkiye'de yaptırıldığını ve içinde bulunanların tümünün Türkiye'den getirildiğini, bundan böyle Eger Kalesi'nin ziyaret eden sadece Macar turistlerin değil yabancı turistlerin de Otag-ı Hümayun çadırını ziyaret ederek bu çadırda bir Türk kahvesi, ya da Türk çayı içerek dinleneceğini söyledi.

Eger Belediye Başkanı Laszlo Habis, Eger şehrinin 91 yıl boyunca Osmanlı egemenliği altında kaldığını belirterek, kale önüne Otağ-ı Hümayun ve Evliya Çelebi heykeli inşa edilmesi ve kurulan küçük meydana Macar-Türk Kardeşlik Parkı adının verilmesinin kendisini çok mutlu ettiğini dile getirdi. Habis, Türk-Macar ilişkilerinin attıkları bu kültür adımıyla daha da güçlendiğini, Macaristan'a gelen Türk turistlerin kendi şehirlerine de gelmesini çok arzu ettiklerini kaydetti.

Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Macaristan Delegesi, aynı zamanda Macaristan Türk-Macar Ticaret Odası Başkanı olan Suat Karakuş, "Bunca yüzyıl savaşmış sonunda dost olmayı başarmış iki ulusun ortak bir eseri bu dostluk parkı. Karşıda gördüğünüz Otağ-ı Hümayun, 100 sene Osmanlı hakimiyeti altında kalmış Eger Kalesi altında Türk-Macar Dostluk Parkı ve bugün Büyükelçimizin katılımıyla Evliya Çelebi'nin heykelinin açılışı yapıldı. Bundan böyle Macaristan'a gelen Türk turistlerin ziyaret edeceği yerlerden birisi burası olacaktır" ifadesinde bulundu.

Büyükelçi Şakir Fakılı, "Bundan böyle Türkiye'de Eger hakkında anlatılacak çok şeyin olacağını, Türk turistlerin ortak birçok şey, kültürel unsurun olduğunu görmeleri halinde Eger'e gelip onları bizzat görmek isteyeceklerdir. Egerliler Türk döneminden kalan tarihi anıtları kendi anıtları gibi koruyorlar ve onları tanıtmak istiyorlar" diye konuştu. - BUDAPEŞTE

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Macaristan'ın Eger Kenti, Osmanlı Tarihine Sahip Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement