Macarlar, Kanlı Tabya'ya Müze Açacak - Son Dakika
Güncel

Macarlar, Kanlı Tabya'ya Müze Açacak

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Hovari, Kars'ta bölgenin ilk Harp Tarihi Müzesi olacak Kanlı Tabya'ya Macar askerlerinin eşyalarının yer alacağı bir müze açacaklarını bildirdi "Hovari: "Bize tabyada Türkler'in savaşlarının anlatılacağı özel bir bölüm olacağı söylendi.

04.04.2014 13:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, Kars'ta bölgenin ilk Harp Tarihi Müzesi olacak Kanlı Tabya'ya Macar askerlerinin eşyalarının yer alacağı bir müze açacaklarını bildirdi.

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Miktat Şahin'i makamında ziyaret eden Büyükelçi Hovari, ziyaretleri kapsamında Kars Valisi Eyüp Tepe ve Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta'yı ziyaret ettiğini söyledi.

Kars'a ilk kez geldiğini dile getiren Hovari, şehir hakkında çok okuduğunu, Türk tarihini çok iyi bildiğini ifade ederek, "Anadolu'da Türk tarihi Kars'la başladı. Selçuklular'dan önce Türkler buraya geldiler, buraya yerleştiler" dedi.

Hovari, üniversite eğitimi gördüğü sırada Macar subaylarının Kırım Savaş'ı zamanında Kars'ı muhafaza eden askerler arasında yer aldığını öğrendiğine dikkati çekerek, "Daha sonra araştırdım ki 20'ye yakın subay geldi ve 1854-1855 yıllarında Ruslar karşısındaki savaşların kahramanlarıydı. Ben bir kütüphanede araştırdım. Bir Macar, Osmanlı generali oldu ve Müslüman oldu. Gerçekten Türk oldu. Onun ismi İsmet Paşa oldu. Kars'ta yapılan savaşlar hakkında İngiltere'de küçük bir kitap buldum. Bizim arkadaşlar da bu kitabı Türkçe ve Macarca dillerine çevirdi. Macaristan'da bulunan hocalar mayıs ayında Kars'a gelmek istiyorlar. Bu eski Macar subaylarını hatırlamak için" diye konuştu.

Kanlı Tabya'ya bir ziyaret gerçekleştirdiğini dile getiren Hovari, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Güzel bir yer olmuş. Düşündüm ki orası güzel bir müze olacak, orada 1-2 müze de Macarlar için olsun. Çünkü Macar generaller bizim ortak tarihimizden gelen kişiler. Geçmişimiz ve geleceğimiz ortak. Sarıkamış'taki savaşlar çok ciddiydi. 1. Dünya Savaşı'nda Macarlar ve Türkler aynı taraftaydık. Bizim düşmanımız o zaman da aynıydı ama şimdi dünyada düşman yok hepimiz biliyoruz. Sarıkamış'taki törenlere katılmak istiyoruz. Müzeyi ziyaret ettim. Biz de de eski dönemlere ait çok şeyler var. Maalesef Kırım Savaşı için bir şey yok. Bize tabyada Türkler'in savaşlarının anlatılacağı özel bir bölüm olacağı söylendi. Bir iki bölümde Macarlara ait olabilir. Biz oraya elbiseler, fotoğraflar ve hatıra defterlerinin kopyasını göndereceğiz." - Kars

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Macarlar, Kanlı Tabya'ya Müze Açacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.


Advertisement