Maçka İlçesi Esiroğlu Mahallesi'nde Heyelan Korkusu - Son Dakika
Güncel

Maçka İlçesi Esiroğlu Mahallesi'nde Heyelan Korkusu

Maçka İlçesi Esiroğlu Mahallesi\'nde Heyelan Korkusu

TRABZON'un Maçka İlçesi'ne bağlı Esiroğlu Mahallesi'nde bir süre önce ortaya çıkan heyelan riski nedeniyle evlerinde derin çatlaklar ve arazilerinde yarılmalar görülen yöre sakinleri korku ve endişe içerisinde.

06.09.2016 11:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TRABZON'un Maçka İlçesi'ne bağlı Esiroğlu Mahallesi'nde bir süre önce ortaya çıkan heyelan riski nedeniyle evlerinde derin çatlaklar ve arazilerinde yarılmalar görülen yöre sakinleri korku ve endişe içerisinde. Raporlara göre çok ciddi heyelan tehlikesi bulunan Işıklar Mevkii'ndeki bazı evler tahliye edildi, çok sayıda evin de heyelan tehdidi altında bulunduğu belirlendi. Bölge sakinleri, yaşananlara rağmen olaya sahip çıkılmamasından, yardım edilmemesinden ve mağduriyetlerinin giderilmemesinden yakındı.

Esiroğlu Mahallesi Işıklar Mevkii'nde oturan yaklaşık 300 kişi, son 1 yılda evlerinde oluşan çatlaklar nedeniyle heyelan korkusuyla yaşıyor. Mahallenin yer aldığı yamacın arka kısmında, Galyan Deresi üzerine inşa edilen Atasu Barajı'nın yapımı sonrasında bölgede yeni su kaynaklarının ortaya çıktığını, ardından çevredeki evlerde çatlaklar oluştuğunu dile getirenler, heyelan riski nedeniyle mağdur oldukların belirterek dert yandı.

GECELERİ 'ÇAT ÇAT' DİYE SESLER GELİYOR

Aysel Demirci, yaklaşık 50 yıldır Esiroğlu'nda oturduğunu  ilk kez heyelan riski ve korkusuyla karşı karşıya kaldıklarını anlatırken şöyle dedi:

"Evimizde 7-8 ay içinde çatlaklar oluştu. Bunun sebebi de baraj. Evin yanısıra bahçedeki toprakta da yarılmalar oluştu. Bazen geceleri, 'çat çat' diye sesler geliyor. 'Risk var, durmayın' diyorlar ama ne yapalım? Gidecek başka yerimiz yok ki."

HERKES TEHLİKEDE VE BEKLEMEDE

Bölgede her yağış sonrası korkuya kapıldıklarını  ifade eden mahalle sakinlerinden Selda Bak da, şöyle konuştu:

"Esiroğlu; çok eski bir yerleşim bölgesi. Bu riski son 1 yılda fark ettik. Evlerimizin etrafında çatlaklar oluşmasıyla tehlikenin farkında olduk. Bazı toprak alanlarda da derin çatlaklar var. Herkes tehlikede ve korku dolu bir bekleyiş içerisinde. Bazı kurumlar tehlikeyi görmüyor. AFAD ekipleri geldi, bazı evlere 'Çıkın' denildi. 'Çıkın' diyorsunuz ama insanlara bir yer gösterilmedi ki. Git demek kolay. Bu kadar insan nereye gidecek? Arkamızda kocaman bir baraj var ve biz o barajın çok aşağısında kalıyoruz. Konunun iyice incelenmesini ve belirlenecek sonuca göre hareket edilmesini istiyoruz. Her yağmur yağdığında yüreğim ağzıma geliyor, 'Acaba yukarısı aşağıya gelecek mi?' diye korkuyorum."

"ÇOK AMA ÇOK KORKUYORUZ"

Yöre sakinlerinden Ayten Bak da, heyelan riskinin baraj inşaatı sonrasında başladığını belirterek şunları söyledi:

"Baraj yapıldı, sıkıntılar ortaya çıktı. Çok ama çok korkuyoruz. Evlerde yatmaya korkuyoruz. Lütfen bir çare bulsunlar. Her yere başvurduk ama net bir cevap vermediler. Yağmur yağınca uyandığımda, 'Allah'ım çok şükür. Bu akşamı geçirdik, sabaha çıktık' diye dua ediyorum. Bir de kışın kar yağdığını düşünürsek ne yapacağız?"

KÖYDEKİLER KORKU VE ENDİŞE İÇİNDE

Bazı yetkililerin köyün komple kaydığını söylediğini anlatan eski muhtar Hasan Bak ise, "Bütün evlerde çatlaklar var. Baraj su tuttu ve tüneller yapıldı. Sonrasında da yaklaşık bir yıldır köyümüzde çok büyük bir hareketlenme oldu. Tehlike riskine ilişkin birçok rapor var. Yetkililer geldi, inceledi ama bir çözüm bulunmadı. Çok mağdur durumdayız. Bir akşam evi terk ettik ama sonra yine geldik. Ne yapalım? Bu yerler, bu evler bizim. 'Köy komple kayıyor' diyenler bize hiçbir şey vermiyor. Bütün köy korku ve endişe içerisinde"  diyerek yardım edilmesini istedi.

Esiroğlu Mahallesi Muhtarı Temel Aydın da, aşırı çatlaklar oluşan 4 ev için 'oturulamaz' yönünde rapor düzenlendiğini hatırlatarak şöyle konuştu:

"Gerekli yerlere başvurduk. İnceleme ve araştırmalar sonrasında bölgede sondaj yapılması yönünde tavsiye kararı çıktı. Ancak, bu güne kadar bu yönde bir çalışma olmadı. AFAD tarafından düzenlenen raporda, '4 evde kesinlikle oturulamaz, 57 hanede oturulması sakıncalıdır' denildi. Vatandaş mağdur. Yağmur yağdığında  gerçekten çok korkuyoruz. Yetkililere sesleniyorum; mahallemizin kurtarılması için ne yapılması gerekiyorsa yapalım ve bu işe bir çözüm bulalım."

AFAD RAPORUNDA

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nün, 7 Haziran'da hazırlattığı jeolojik etüt raporunda, bölgenin heyelan sahası üzerinde yer aldığı vurgulandı, 4 binanın ağır hasarlı, 57 konutun ise heyelanın etkilendiği belirtildi. Bu konutlarda oturanların, 'afetzede' olarak nitelendirildiği raporda, "Heyelanın aktif hale gelmesinde Atasu Barajı etkisinin olup olmadığı araştırıldıktan sonra 7269 Sayılı Afetler Kanunu kapsamında ağır hasarlı binaların nakil edilmesi ve heyelan aktivitesinin azaltmaya yönelik önlemlerin alınması ile ilgili çalışmalara başlanması gerekmektedir. İnceleme alanında yer alan 4 binanın ikamet edilemeyecek kadar ağır hasarlı olduğu saptandı. Heyelanda etkilenmesi muhtemel 57 konutta da ikamet edilmemesi gerekmektedir" diye uyarılarda bulunuldu.

TMMOB'DAN HEYELAN TEHLİKESİ UYARISI

Esiroğlu'ndaki gelişmelerr üzerine harekete geçen Türk Mühendisler ve Mimarlar Odası (TMMOB) Trabzon İl Koordinasyon Kurulu da, bölgede heyelan riski ile ilgili çalışmasını tamamladı. Jeoloji, Jeofizik, Harita ve Kadastro, Çevre ve İnşaat Mühendisleri Odaları'nın teknik destek verdiği çalışma sonucu hazırlanan ve çarpıcı sonuçlar ve önemli uyarıların yer aldığı raporda şu ifadelere yer verildi:

"Heyelan riski taşıyan arazide birçok alanda 1 metreye varan kayma, çökme ve akma şeklinde toprak hareketleri görülmektedir. Bu hareketlerin sonucu olarak yerleşim yerlerinde çeşitli ölçekteki beton zemin ve duvarlarda açılmalar, çökmeler, kırıklar, istinat duvarlarında şişmeler ve yarıklar ve ayrıca üst kotlardan kopan kaya parçaları takip edilmektedir. Yoğun yağış ile birlikte harekete geçmesi muhtemel kaya blokları tespit edilmiştir. MTA kayıtlarına göre bölge, eski bir heyelan kütlesi üzerinde yer almaktadır."

Baraj gölünden heyelan riski taşıyan bölgeye su sızıntısı olabileceği belirtilen açıklamada, "Riskli bölgenin yaklaşık 1.5 – 2 kilometre güneyinde bulunan Atasu Baraj alanı ortalama 310 metre, heyelan bölgesi ise yaklaşık 270 metre rakımdadır. Bölgenin jeolojik yapısı göz önünde bulundurulduğunda baraj rezervuar alanından heyelan bölgesine doğru su sızıntısının olabileceğine ve bu durumun heyelanı tetikleyebileceğine yönelik ciddi kuşku taşınmaktadır. Çeşitli tarihlerde sızıntı takip edilmekle birlikte bu sızıntının barajdan kaynaklanıp kaynaklanmadığı bir dizi çalışma ile kesin olarak tespit edilmelidir" denilerek bölgenin çok ciddi heyelan tehlikesi taşıdığı vurgulandı, tehlikenin risklere dönüşmemesi için bölgede daha detaylı ölçümlerin yapılarak önlemlerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğine işaret edildi.

- Maçkatrabzon

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Maçka İlçesi Esiroğlu Mahallesi'nde Heyelan Korkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Batman'da Genç Zihinler Yarışıyor projesinin finali yapıldı
    18:24 Batman'da Genç Zihinler Yarışıyor projesinin finali yapıldı

    Batman'da İl Emniyet Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Genç Zihinler Yarışıyor projesi kapsamında düzenlenen bilgi yarışmasının finali gerçekleştirildi. 71 lise arasında yapılan yarışmada Batman Anadolu Lisesi birinci oldu. İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Alay Komutanı, İl Milli Eğitim Müdürü ve diğer yetkililerin katıldığı ödül töreniyle yarışma sona erdi.

  • Emekliler Yeniden Düzenleme İstiyor
    18:24 Emekliler Yeniden Düzenleme İstiyor

    Tüm Emeklilerin Sendikası Eskişehir Şubesi, emekli maaşlarının yeniden düzenlenmesi için imza kampanyası başlattı. En düşük emekli maaşının 35 bin lira olmasını ve yoksulluk sınırına çıkarılmasını talep eden sendika, imzaları TBMM'ye gönderecek.

  • Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk'ü ziyaret etti
    18:24 Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk'ü ziyaret etti

    Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk'ü EXPO Kisecik'teki makamında ziyaret etti. Öntürk, ziyarette yapılacak hizmetler ve projeler hakkında bilgi verirken, Masatlı da Öntürk'ün Hatay'ın ihya ve inşasında başarılı işlere imza atacağına inandığını belirtti.

  • Gümüşhane Üniversitesi Rektörü ve Turizm Heyeti Vali Tanrısever'i ziyaret etti
    18:23 Gümüşhane Üniversitesi Rektörü ve Turizm Heyeti Vali Tanrısever'i ziyaret etti

    Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ve beraberindeki turizm heyeti, Vali Alper Tanrısever'i ziyaret etti. Tanrısever, Turizm Haftası dolayısıyla heyeti kabul etti ve görüş alışverişinde bulundu.

  • Çankırı'da polis ve jandarma ekipleri tarafından yapılan denetimlerde 102 kişi ve 5 düzensiz göçmen yakalandı
    18:20 Çankırı'da polis ve jandarma ekipleri tarafından yapılan denetimlerde 102 kişi ve 5 düzensiz göçmen yakalandı

    Çankırı'da gerçekleştirilen denetimlerde çeşitli suçlardan aranan 102 kişi ve 5 düzensiz göçmen yakalandı. Denetimlerde ele geçirilenler arasında uyuşturucu ve silahlar da bulunuyor. Trafik denetimlerinde ise birçok araç trafikten men edildi ve sürücülere cezai işlem uygulandı.

  • Trendyol, Pendikspor maçı hazırlıklarına başladı
    18:20 Trendyol, Pendikspor maçı hazırlıklarına başladı

    Trendyol, Süper Lig'in 33. haftasında Pendikspor ile yapacağı karşılaşmanın hazırlıklarına bugün yaptığı antrenmanla başladı. Florya Metin Oktay Tesisleri'nde gerçekleştirilen antrenman, dinamik ısınma ve pas çalışmalarıyla devam etti. Teknik Direktör Okan Buruk yönetimindeki antrenman, çift kale maçla sona erdi. Trendyol, bir günlük iznin ardından Pendikspor maçı hazırlıklarını sürdürecek.

  • Ünye Belediye Meclisi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    18:18 Ünye Belediye Meclisi İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    Ünye Belediye Meclisi, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin ardından ilk toplantısını gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı başkanlığında yapılan toplantıda, meclisteki görev dağılımı ve komisyon üyelerinin seçimi gerçekleştirildi. Tavlı, Ünye'ye hizmet etme anlayışıyla birlik ve beraberlik içinde çalışacaklarını belirtti.

  • Sinop'ta korkutan orman yangını
    18:18 Sinop'ta korkutan orman yangını

    Sinop'un Ormantepe köyü Gökçam Mahallesi'nde çıkan orman yangınında 1,5 hektarlık alan zarar gördü. İhbar üzerine bölgeye itfaiye ve orman arazözleri sevk edildi. Rüzgarın etkisiyle yangın hızla yayıldı ancak ekiplerin müdahalesiyle 6 saatlik çalışmanın ardından söndürüldü. Yangının çıkış nedeni araştırılıyor.

  • Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi
    18:16 Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi

    Birleşik Arap Emirlikleri'nde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Dubai Uluslararası Havalimanı'nı sular altına kalırken, uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi. Uçuşlar 25 dakika süreyle askıya alındı, birçok uçuş iptal edildi veya komşu havalimanlarına yönlendirildi.

  • Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer'i ziyaret etti
    18:16 Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer'i ziyaret etti

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer'i ziyaret ederek 'hayırlı olsun' dileklerinde bulundu. Ziyaret sırasında, yeni dönemde birlikte yürütülecek projeler ve hizmetler hakkında görüşme gerçekleştirildi.

  • Ordu'da cep telefonu bataryasının patlaması güvenlik kamerasına yansıdı
    18:13 Ordu'da cep telefonu bataryasının patlaması güvenlik kamerasına yansıdı

    Ordu'nun Fatsa ilçesine bağlı Mustafa Kemal Paşa Mahallesi'nde tamire götürülen cep telefonunun bataryası, şarj edilirken patladı. İşletme sahibi Emirhan Özdemir yangını söndürdü ve hasar gören telefonu dışarıya çıkarttı. Olay, iş yerinin güvenlik kameraları tarafından kaydedildi.


Advertisement