Madde Bağımlılarını Rehabilite Ediyorlar - Son Dakika
Yerel

Madde Bağımlılarını Rehabilite Ediyorlar

Tokat'ın Turhal ilçesinde madde bağımlıları, belediye ve İnsana Hizmet Derneği iş birliğinde, psikolog desteğiyle rehabilite ediliyor.

05.03.2015 11:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

EKBER TÜRKOĞLU - Tokat'ın Turhal ilçesinde madde bağımlıları, belediye ve İnsana Hizmet Derneği iş birliğinde, psikolog desteğiyle rehabilite ediliyor.

İnsana Hizmet Derneğine ait dört katlı binada, madde bağımlıları ile alkolikler ve benzeri durumdaki vatandaşlara belediye ve dernek iş birliğinde rehabilitasyon desteği veriliyor.

Bütün ihtiyaçları karşılanan vatandaşlar, burada bağımlılıklarına ve doktorun belirlediği süreye göre tedavi ediliyor. Psikolog desteğiyle rehabilite edilen madde bağımlıları, binadaki spor ve oyun alanlarıyla müzik ve resim odalarında vakit geçiriyor. Kitap okuyan bağımlılar, müzik dinleyip resim yapıyor.

Turhal Belediye Başkanı Yılmaz Bekler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, binanın madde bağımlılarının rehabilite edildiği bir merkez olduğunu söyledi.

Bekler, 30 Mart 2014'te belediye başkanlığına seçildiğini hatırlatarak, "Biz göreve geldikten sonra burası, İnsana Hizmet Derneği tarafından İçişleri Bakanlığı ile bir proje kapsamında açılmıştı. 9 aylık zaman diliminde 60 kardeşimizin rehabilite edilmesini ve topluma kazandırılmasını sağladılar. Projenin bitmesiyle bu binanın tüm masraflarını belediye olarak karşıladık. Özellikle sokaklarımızda madde bağımlısı vatandaşlarımız var, bunların tedavi edilmesi ve topluma kazandırılması gerekiyor" diye konuştu.

"Biz, düşman olarak uyuşturucuyu görüyoruz"

İnsana Hizmet Derneği ile çalışmalar yürüttüklerini belirten Bekler, "Turhal Belediyesi, yeme içmeden alın öğreten ihtiyacına, sağlık hizmetlerine varıncaya kadar burada rehabilite edilen insanlarımızın ve çalışanlarımızın ihtiyaçlarını karşılıyor. Biz, düşman olarak uyuşturucuyu görüyoruz, düşman olarak uyuşturucu bağımlılarını görmüyoruz" dedi.

Burada madde bağımlıları ile alkol ve benzeri kötü alışkanlıklardan kurtulmak isteyenlerin de kaldığını ifade eden Bekler, "Burada çalışan arkadaşlarımızın bir kısmına maaş ödüyoruz, geri kalanları sırf gönüllülük esasına dayalı olarak Allah rızası için yapıyor. Derneğimizle 3 aydır bu çalışmayı yapıyoruz. 3 aylık zaman diliminde burada 18 madde bağımlısı insanımız rehabilite edildi" şeklinde konuştu.

Bekler, 5 kişinin rehabilitasyon sürecinin devam ettiğini belirterek, "Bu çalışmayı devam ettirmek istiyoruz. Bu çalışmanın örnek olduğunu düşünüyorum. Uyuşturucuyla mücadelemiz sürecek" dedi.

"Umreye göndermek istiyoruz"

İnsana Hizmet Derneği Başkanı Haluk Aytaç da "Derneğimiz, milletimizin birlik ve beraberliğine, kardeşliğine tesis olmak için kuruldu. Gençlerimizin her türlü zararlı alışkanlıklardan uzak, sağlık bir nesil yetişmesine destek olmak için 2005 yılında derneğimizi kurduk" dedi.

Derneklerinin 10 yıldır faaliyet gösterdiğini anlatan Aytaç, "1,5 yıldır Maddeden Manaya Projesiyle, İçişleri Bakanlığımızın desteğiyle Turhal'da rehabilite merkezini kurduk. Burada gençlerimiz yatılı olarak kalıyor. Turhal'da 180'in üzerinde madde bağımlısı gencimizin olduğunu biliyoruz. Bunların 7'si bayan. Şu anda burada 5 vatandaşımızı rehabilite ediyoruz. 78 kişi rehabilite ettik. Rehabilite ettiğimiz vatandaşlar ve ailelerinden teşekkür edenler var. Rehabilite olanlardan bazılarını umreye göndermek istiyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığımızla yazışmalarımız sürüyor. Onlar bize kontenjan verecek" şeklinde konuştu.

"Arkadaş seçerken dikkatli olun" uyarısı

Rehabilite edilenlerden 19 yaşındaki O.A. ise "14 yaşında madde kullanmaya başladım. Arkadaşlarım kullanıyordu, meraktan başladım" dedi.

O.A, madde kullanmayı 2 ay önce bıraktığını belirterek, "Dernekte tanıdığım vasıtasıyla buraya geldim. Onun sayesinde Allah'a şükür düzeldik" ifadelerini kullandı.

Gençlere arkadaş seçiminde dikkatli olmalarını, sporla uğraşmalarını ve namaz kılan insanlarla takılmalarını öneren O.A, "Huzur burada. Ben dışarıda huzur bulamadım" dedi.

A.Y. (23) de 14 yaşındayken arkadaş ortamında özentiyle madde kullanmaya başladığını söyledi.

Önceden bir süre tedavi gördüğünü ancak hastaneden çıktıktan sonra yeniden madde kullanmaya başladığını ifade eden A.Y, "Buradaki ağabeylerimin sayesinde 3 aydır kullanmıyorum. İnşallah da kullanmayacağım. Ailem şu anda mutlu" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Madde Bağımlılarını Rehabilite Ediyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement