Maden Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Politika

Maden Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda

CHP İzmir Milletvekili Susam: "Bakanlık bütün olaylarda olduğu gibi, bu işlerden elini ayağını çekip özel sektöre devredilince her şey düzelecekmiş anlayışı içinde.

28.01.2015 17:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, madencilik sektöründe devletin etkin rol oynaması gerektiğini belirterek, "Bakanlık bütün olaylarda olduğu gibi, bu işlerden elini ayağını çekip özel sektöre devredilince her şey düzelecekmiş anlayışı içinde. Hiçbir şekilde katılınamayacak bir durumdur" dedi.

Susam, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerine grubu adına söz aldı.

Maden kazalarından sonra sektörün pek çok alanda ciddi şekilde tartışılır hale geldiğini belirten Susam, Meclis'te de Soma'daki maden kazasının ardından bir komisyon kurulduğunu hatırlattı.

Türkiye'de çağdaş bir madencilik anlayışına ve kapsamlı bir denetime ihtiyaç olduğunu vurgulayan Susam, madencilik sektöründe tüm ruhsat ve düzenlemelere ilişkin yetkiyi Başbakanlığa veren genelgeyi de eleştirdi. Söz konusu tasarının sektördeki sorunları gideremeyeceğini savunan Susam, uyarılarını ve eleştirilerini komisyon aşamasında da sunduklarını ifade etti.

Devletin madencilik konusunda çok güçlü ve ciddi birikimlere sahip kuruluşları olduğunu, bunları etkin hale getirmesi gerektiğini vurgulayan Susam, "Buradan Bakanlığı uyarıyorum; bakanlık bütün olaylarda olduğu gibi, bu işlerden elini ayağını çekip özel sektöre devredilince her şey düzelecekmiş anlayışı içinde. Hiçbir şekilde katılınamayacak bir durumdur" dedi.

Susam, tasarının ruhunda madenciliği devlet eliyle geliştirmek yerine, sorumluluktan kaçarak sektörü özel sektöre devretmek olduğunu da söyledi.

-"Bakan, yetki ve sorumluluğu üzerine almalıdır"

MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık da grubu adına yaptığı konuşmada, tasarının sektörün ihtiyaçlarını tam olarak karşılamasa da bazı sorunların giderilmesine katkıda bulunabileceğini belirtti.

Madencilikte ruhsat işlemlerinin Başbakanlığın yetkisine verilmesinin sektörde ciddi sıkıntılara yol açtığını ileri süren Işık, çalışma saatlerine ilişkin düzenlemelerde de sorun yaşandığını söyledi. Gündeme gelen tasarı ile de mağduriyetlerin giderilmediğini ifade eden Işık, özellikle cezai hükümler noktasında yaşanabilecek sıkıntılar nedeniyle küçük ve orta ölçekli işletmelerin sektörden çekilmek zorunda kalabileceğini kaydetti.

Işık, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tasarı kanunlaşması halinde şu şekliyle, sektöre bir nefes aldıracaktır. Ancak yarının ne beklediğini, kendilerini nasıl bir sıkıntının beklediğini sektör görememektedir. Özellikle Başbakanlık genelgesi, bu tasarı kanunlaştığı andan itibaren yine yürürlükte kalmaya devam ettiği sürece, ayrıca Cumhurbaşkanlığı makamında adeta gölge kabine olarak değerlendirilebilecek, bu günlerde medyada yer alan düzenlemeler hükümetin ve Bakanlar Kurulu'nun üzerinde bir gölge olarak kalmaya devam ettiği sürece, bu sektörün rahat nefes alması mümkün görünmemektedir. Bizim arzumuz ve önerimiz Sayın Bakan'ın bu tasarının yasalaşmasından itibaren madencilik sektörü ile ilgili tüm yetki ve sorumluluğu kendi üzerine ve beraber çalıştığı bürokratlar üzerine alması yönünde bir özel çabaya girmesidir. Sayın Bakan kendi yetkisini Başbakan'a kullandığı sürece bu sektörde yaşanan sorunları çözmek mümkün değildir." - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Maden Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement