Maden Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika
Güncel

Maden Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda

AK Parti'li Erdoğan: "Tasarı dünyadaki madencilik uygulamalarına benzer uygulamaların başlatılmasını hedefilyor" HDP'li Kaplan: "Ölen işçinin hakkını değil, onları öldüren işverenin mağduriyetini gidermek için düzenleme getirdiniz.

28.01.2015 18:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Maden Kanunu'nda değişiklik öngören kanun tasarısının dünyadaki madencilik uygulamalarına benzer uygulamaların başlatılmasını hedeflediğini belirtti.

Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde konuşan HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, tasarının gerekçesinde belirtilen insan sağlığının tasarıda bulunmadığını söyledi.

Tasarının ölen maden işçilerinin hakkını değil, onları öldüren işverenin mağduriyetini gidermek için getirildiğini öne süren Kaplan, "Önceki kanun teklifinde geri çektiğiniz düzenlemeleri şimdi bu tasarıyla yeniden getiriyorsunuz. Bu kanunun adı 'öldür sana para vereyim' kanunudur" diye konuştu.

Kaplan, AK Parti sıralarına seslenerek, "Bir ülkenin parlamentosunda vicdan varsa işverenden hesap sorar, ödüllendirmez. Soma'daki işçiler ahirette yakanıza yapışacaklar" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın bugün Beyaz Saray'daki uygulama gibi basın toplantısı yaptığını anlatan Kaplan, "Bunun adı naylon başkanlık sistemidir" diye konuştu.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel Soma'daki maden faciasından sonra tepki yasası çıkarıldığını ifade ederek, "Artık madenler güvenli olacak algısı verildi" dedi.

Soma maden faciasını araştırma komisyonunun Meclis'teki tüm siyasi partilerin katılımıyla rapor hazırladığını ve 110 sayfalık öneri sıraladığını anlatan Özel, "Meclis Çalışma Komisyonu, 'Soma komisyonu raporunu bulamadık' dedi. Çalışma Bakanı da bakanlık da raporun sayfasını çevirmemiş" diye konuştu.

Soma'da hayatını kaybeden 301 madencinin ailelerine verilen sözlerin tutulmadığını ifade eden Özel, işsiz kalan 2 bin 831 maden işçisinin, hükümetin bu kişilere karşı duyarlı olunacağını açıklamasına rağmen tazminat alamadığını söyledi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan ise tasarının madencilik sektörüne ilişkin önemli düzenlemeler içerdiğini belirtti.

Tasarıyla iş sağlığı ve güvenliği çıtasının yükseltilmesinin hedeflendiğini dile getiren Erdoğan, "Düzenleme dünyadaki madencilik uygulamalarına benzer uygulamaların başlatılmasını hedefliyor" dedi.

Tasarının komisyon görüşmeleri aşamasında CHP ve MHP'nin önemli katkılarda bulunduğunu, önergelerinin kabul edildiğini anlatan Erdoğan, "HDP'nin hiçbir katkısı olmadığı gibi Hasip Kaplan burada şov yaptı. Keşke şov yapacaklarına komisyon çalışmalarına katılsalardı da haklı bulunan önergelerini kabul etseydik" diye konuştu. - TBMM

Kaynak: AA - AkHaber.com

Son Dakika Güncel Maden Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement