Maden Ocağında Çağdışı Yöntem - Son Dakika
Güncel

Maden Ocağında Çağdışı Yöntem

Zonguldak'taki bir ocak, hala taş devrinden çıkamadığımızı gözler önüne serdi. Kömürler 200 yıl öncesinden kalan bir yöntemle, yani katırlarla taşınıyor.

31.10.2014 08:38  Güncelleme: 09:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mayıs 2010 Zonguldak Karadon... Mayıs 2014 Manisa Soma... Ekim 2014 Karaman Ermenek... Kar hırsı, denetime aldırış etmeme, işçi sağlığı ve iş güvenliği ihmali, madenlerde faciayı beraberinde getirdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in "Küçük madenlerde patronlar kar uğruna iş güvenliğine yatırım yapmıyor" sözleri, gözleri bu işletmelere çevirdi.

Takvim'in girdiği Zonguldak Kilimli'deki maden ise Türkiye'de tekniğin hala 200 yıl öncesinden kaldığını gözler önüne serdi. Deka Madencilik'in işlettiği, Fransızlar'dan kalma kömür madeninde halen çağdışı üretim yöntemlerinin kullanıldığı belirlendi.

KATIRIN DEĞERİ DAHA FAZLA

200 metreye inilen kömür madenindeki ilkellik an be an görüntülendi. Herhangi bir ulaştırma sistemi bulunmayan madende, metrelerce derinliklerden çıkarılan kömürlerin küfelerle ve katır sırtında yer yüzüne çıkarılması şaşkına çevirdi. Katır fiyatlarının bin ila 3 bin lira arasında değiştiği kaydedildi. İşçilerin maaşının ise katırların değerinden düşük olması, madendeki insanlığın düştüğü hali gözler önüne serdi. 18'inci Yüzyıl'daki çalışma koşullarına benzer ilkel üretimde, son dönemde çıkarılan hiçbir yasal düzenlemeye uyulmadığı belirlendi. Benzer durumunun, bölgedeki özel sektör tarafından işletilen 30 madende de gözlendiği tespit edildi.

"HAVALANDIRMA YOK..."

Emekli maden işçisi Kadir Tuncer'in açıklamaları ise çağdışılığı katmerledi. Tuncer, şunları söyledi: "Ocakta madencilere bir eğitim verilmiyor. Çalışma saati bazen 8 saati aşıyor. İşverenler karlarını yeniden yatırıma değil, lüks yaşama harcıyor. Taşeron firma ile çalışıyorlar. Patronlar, Türkiye Taşkömürü Kurumu'na kira- rödavans bedeli ödemek istemiyor. İşçiler ocak kıyafetlerini kendileri alıyor. Özel ocakların aydınlatılması zayıf. 220 Volt elektrik kullanılıyor ancak kabloların anti-grizu özelliği taşıması gerekir. Su ile temas ettiğinde elektrik çarpmasına neden oluyor. Özel ocaklarda sıkça elektrik çarpmasından işçi ölüyor. Bunlar basına yansımıyor. Ocaklarda havalandırma çok önemli. Ancak ocaklarda ilkel küçük kompresörlerle havalandırma yapılıyor. Büyük kompresörle yapılması gereken havalandırma için son derece yetersiz, küçük olan kompresörler kullanılıyor."

KAÇAK REKORU

Zonguldak, Türkiye'nin en büyük kömür havzası... Ancak bölgede 500'e yakın kaçak kömür ocağı bulunuyor. Buralarda üretim, denetimlerin olmadığı gece saatlerinde ya da hafta sonları yapılıyor. Kaçak kömür ocaklarının bir kısmını da bazı rödovans sahibi işletmecilerin çalıştırdığı öne sürülüyor. TTK Genel Müdürü Burhan İnan'ın söyledikleri ise kaçak ocakların nasıl çalıştığını gözler önüne seriyor: "Bu ocakları sürekli denetliyoruz. Biz kapatıyoruz ama onlar bir süre sonra bir yolunu bulup tekrar açıyor. İşsizliğin yoğun olması nedeniyle, bu işletmeler de kabul görüyor. Ama bu kaçak ocaklara yönelik mücadelemizi artırarak devam ettireceğiz."


Maden Ocağında Çağdışı Yöntem
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Maden Ocağında Çağdışı Yöntem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • h.d.: kömürle çalışanından yokmuydu. . . bari masrafı olmazdı. . . 12 0 Yanıtla
  • hacı kadir: türkiye çağ atladı ama zenginler için kendini daha çok müslüman sananlar için garibanlar için değil, kaç taneniz uçağa bindi kaç taneniz metroya bindi vapura bile binmeyen var bu ülkede çünkü gezmeye parası yokki deniz sahiline gitsin. 9 1 Yanıtla
  • DOĞAN AKBEY: Işte burası TURKIYE CUMHURİYETİ 3 0 Yanıtla
  • 135. Çin İthalat ve İhracat Fuarı Guangzhou'da Başladı
    13:59 135. Çin İthalat ve İhracat Fuarı Guangzhou'da Başladı

    135. Çin İthalat ve İhracat Fuarı, Guangzhou'da başladı. Fuar için 215 ülkeden yaklaşık 149.000 alıcı ön kayıt yaptırdı. Yabancı alıcıların fuara ilgisi arttı ve 74.000 sergi standında 29.000'den fazla katılımcı bekleniyor.

  • TMO'nun fındık satış kararı serbest piyasa fiyatlarını sağlamlaştırdı
    13:59 TMO'nun fındık satış kararı serbest piyasa fiyatlarını sağlamlaştırdı

    Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) fındık satma kararı serbest piyasa fiyatlarını sağlamlaştırdığı ileri sürüldü. TMO, stoklarında bulunan kabuklu fındıkların bir kısmını belirli fiyatlarla satışa çıkardı. Fındık sanayicileri, TMO'nun bu kararının gelecek sezonun fiyatlarını belirleyeceğini ifade etti.

  • Ramazan Bayramı tatilinde 75 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetti
    13:58 Ramazan Bayramı tatilinde 75 kişi trafik kazalarında hayatını kaybetti

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Ramazan Bayramı tatilinde yurt genelinde meydana gelen 6 bin 530 trafik kazasında 75 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi. Yerlikaya, trafikte denetim yoğunluğunun artmasıyla kazaların azaldığını vurguladı. Aşırı hız, kavşak ve geçitlerde geçiş önceliğine uymamak, şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymamak, arkadan çarpma ve dönüş kurallarına uymamak en önemli kazaya sebepleri olarak belirlendi.


Advertisement