Madenciler, Orman İzni Krizini Aşıyor - Son Dakika
Güncel

Madenciler, Orman İzni Krizini Aşıyor

Bakan Eroğlu, Madencilik sektörünün haklı taleplerini karşılayacak yeni bir genelge talimatı verdi.

05.03.2015 09:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Madencilik sektörü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı bölge müdürlüklerinden aldığı orman izinlerini durma noktasına getiren 2014/1 sayılı genelge krizini aşmak için Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'ndan destek istedi.

Türkiye'ye 2014 yılında 5 milyar doları aşkın döviz kazandıran, yüzbinlerce vasıfsız kişiyi istihdam eden madencilik sektörü, 2014 yılı Nisan ayında Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından çıkarılan 2014/1 sayılı genelge ile orman izni alamaz konuma gelmişti.

Ege Maden İhracatçıları Birliği, Denizli İhracatçılar Birliği, Denizli Sanayi Odası, Denizli Mermerciler Derneği ve TÜMMER yetkililerinden oluşan heyet Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nu ziyaret etti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Lütfi Akca, Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez ve Bakanlık üst düzey bürokratlarıyla Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya başkanlığındaki heyeti kabul eden ve madencilere yakın ilgi gösteren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, orman izni için ÇED belgesi ile birlikte Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne, Kültür Müdürlüğü'ne, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne, Sulak Alanlar Genel Müdülüğü'ne ve Büyükşehirlerde Su Kanalizasyon Müdürlüğü'ne gönderilen görüş yazılarının Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından koruma altına alınmamış alanlarda istenmeyecek şekilde tekrar düzenleneceği kaydetti.

Bakan Eroğlu, koruma altına alınmış orman alanlarında ise ilgili kurumlarda 15 gün içinde görüş gelmemesi halinde bu kurumların görüşlerinin olumlu görüş olarak değerlendirileceği bir genelge hazırlanarak Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüklerine gönderileceği müjdesini verdi.

Orman izinleri alınamaz hale gelmişti

Önceden orman izinlerini orman bölge müdürlüklerine ÇED belgesi ekinde orman izin alanı projesini teslim ettiklerinde orman iznini orman bölge müdürlükleri tarafından verildiğini anlatan Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, "2014 yılın Nisan ayında çıkan 2014/1 sayılı genelge sonrasında ÇED belgesinin güncel hali, orman izin belgesinin ekinde istenmeye başladı. Ayrıca, Milli Parklardan, Kültür Müdürlüğünden, DSİ'den, Sulak Alanlar Genel Müdürlüğü'nden ve Büyükşehirlerde Su Kanalizasyon Müdürlüğü'nden görüş yazısı istenir hale geldi. Bu 6 görüşle birlikte orman izin dosyaları kabul edilir hale geldi. Bu süreçte çok uzun sürdüğü için sektörün orman izinleri fiilen alınamaz hale geldi" şeklinde konuştu.

DSİ, Kültür Müdürlüğü, Sulak Alanlar ve Kanalizasyon Müdürlüklerinden izin almanın her birinin 3-4 ay sürdüğünü ifade eden Kaya şöyle devam etti: "Milli Parklarda müracaat ettiğinizde o yörenin flora ve faunasının bilimsel bir çalışmayla ortaya konulması isteniyordu. Bu bilimsel çalışmayı da doktorasını yapmış 2 üniversite hocasınının yapmasını şart koşuyorlardı. Bu çalışma da en az 6 ay ile 3 yıl arasında bir çalışmayı gerektiriyordu, madencilik sektörünün aldığı ruhsatların süresi 1 artı 1 yıl 2 yıl olduğu için bu da orman izinlerini alınamaz hale getirmişti. Yeni genelge bu sorunu ortadan kaldıracak. Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu'na ve bürokratlara madencilik sektörü adına şükranlarımızı sunuyoruz."

EMİB Başkanı Mevlüt Kaya başkanlığındaki heyet, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'ndan, Madencilik sektörünün maliyetlerinde ciddi yükselişe neden olan orman izin ücretlerindeki artışın tekrar değerlendirilmesini de talep etti. Bakan Eroğlu, Türkiye genelinde illeri baz alan 4 kademeli kat sayı sisteminin gözden geçirilmesi sözünü verdi.

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya, Maden ruhsatlarının Başbakanlık tarafından verilmesini hükme bağlayan 16 Haziran 2012 tarihli Başbakanlık genelgesinin değiştirilmesi konusunda sektör olarak girişimlerine devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nu ziyarete, Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya başkanlığındaki heyette, EMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Telek, EMİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Denizli Mermerciler Derneği Başkanı Mehmet Çelikkol, Afyon Alimoğlu Madencilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, Denizli İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Serter Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Samet Gündüz ve TÜMMER Genel Sekreteri Esin Ozgan hazır bulundu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Madenciler, Orman İzni Krizini Aşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu
    08:27 Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu

    Erzincan Valiliği, bu hafta sonu yapılacak olan ALES sınavı saatlerinde vatandaşlardan gürültü kirliliği yapmamalarını istedi. Sınavın yapılacağı binaların yakınında klakson çalınmaması, sirenlerin çalışmaması ve her türlü gürültünün yapılmaması gerektiği belirtildi.

  • İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur
    08:25 İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur

    Bilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, erken uyarı sisteminin can kurtarıcı olmadığını, asıl önemli olanın İstanbul'un depreme hazırlanması olduğunu belirtti. Ayrıca, çalışmalara bugün başlanması halinde ortalama 15-20 yıl içerisinde İstanbul'un depreme hazır olabileceğini ifade etti.

  • İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti
    08:06 İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti

    İzmir'in Konak ilçesinde iki aile arasında çıkan kavgada tabancayla yaralanan 35 yaşındaki adam, hastanedeki yaşam mücadelesini kaybetti. Kavganın ardından gözaltına alınan bir kişiyle diğer iki kişinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.


Advertisement