Madencilerin Valilik Önündeki Eylemi Sürüyor - Son Dakika
Güncel

Madencilerin Valilik Önündeki Eylemi Sürüyor

Madencilerin Valilik Önündeki Eylemi Sürüyor

Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'ne bağlı Kandilli Beldesi'ndeki özel maden ocağında 29 arkadaşlarının işten çıkarılması üzerine üretimi durdurarak Zonguldak'a yürüyen maden işçileri, Valilik önündeki eylemlerini sürdürdü.

23.09.2014 14:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ın Ereğli İlçesi'ne bağlı Kandilli Beldesi'ndeki özel maden ocağında 29 arkadaşlarının işten çıkarılması üzerine üretimi durdurarak Zonguldak'a yürüyen maden işçileri, Valilik önündeki eylemlerini sürdürdü. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, şirket yetkililerinin bu şartlarda işçi çıkarmaya devam edeceklerini söyleğini belirterek, "Biz sesimizi duyurmaya devam edeceğiz. Gerekirse Ankara'ya gideceğiz" dedi.

Hattat Holding'e bağlı Hema Kömür İşletmeleri'nin, sözleşmede belirtilen kuyularda yeterli kömür rezervi olmadığı gerekçesiyle yeni galerilerde hazırlık çalışması yapmak için ek süre talep etmesini Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) reddetmesiyle başlayan uyuşmazlık sonucu maden ocağında 29 işçi işten çıkarıldı. Arkadaşlarının geri alınmasını ve yeni işten çıkarma yapılmamasını isteyen işçiler, dün sabah ocakta işi bırakarak üretimi durdurdu.

GECEYİ SENDİKADA GEÇİRDİLER

Ereğli'den Zonguldak'a yaklaşık 40 kilometre yüreyen madenciler, geç saatlere kadar Valilik önünde oturma eylemi yaptı. Geceyi üye oldukları GMİS'in binasındaki konferans salonunda ve koridorlarda yatarak geçiren madenciler, sabah kahvaltılarını burada yaptı. 10.5 saat yürümelerine rağmen taleplerine bir çözüm bulunmadığı için buruk olan madenciler, maden işçisi Hüseyin Ak'ın sahnede söylediği türkülerle moral buldu.

VALİLİĞE YÜRÜDÜLER

Madenciler, daha sonra yağmur altında Gazipaşa Caddesi'ni takiben yürüyerek yeniden Valilik önüne geldi. Öğlen simit yiyerek açlıklarını gideren madenciler, 'Vur vur inlesin, Ankara dinlesin', 'İşçiler burada, vekiller nerede', 'Asla geri dönmeyeceğiz' sloganları attı. İşçilere hitaben konuşan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, maden ocağındaki işçi çıkarmalarından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın bilgisi olduğunu, ancak kendisinin ABD'ye gittiğini öğrendiklerini söyledi. Vali Ali Kaban ve TTK Genel Müdürü Burhan İnan'ın da il dışında olduklarını, bu yüzden sadece maden ocağı yetkilileriyle görüşebildiklerini aktaran Alabaş, şöyle dedi:

'GEREKİRSE ANKARA'YA GİDECEĞİZ'

"Şirket yetkililerine madencinin huzursuz olduğunu, işe dönmek için de işten çıkarılan arkadaşlarının geri alınmasını ve yeni işten çıkarmaların olmamasını istediklerini söyledik. Aldığımız cevap; 'TTK ile aramızdaki problem çözülme aşamasındayken iki asgari ücret uygulamasından doğan artı bir maliyetle karşılaştık. Bu şartlarda bırakın işçilerin geri alınmasını, eğer probleme kalıcı bir çözüm bulunmazsa işten çıkarmalar devam edecek' oldu. Biz her şart altında buradayız. Sezimizi duyurmaya devam edeceğiz. Bugün buradayız. Burada sezimizi duyulmuyorsa gerekirse Ankara'ya gideceğiz. Ailelerimizle birlikte problemi çözecek insanların yanına ulaşıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz."

Yaklaşık 300 maden işçisi, açıklamanın ardından Valilik önünde beklemeye devam ederek eylemlerini sürdürdü. - Zonguldak

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Madencilerin Valilik Önündeki Eylemi Sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement