Madencilik Faaliyetleri ve Ünye ile Fatsa'yı Bekleyen Tehlikeler" Konferansı - Son Dakika
Güncel

Madencilik Faaliyetleri ve Ünye ile Fatsa'yı Bekleyen Tehlikeler" Konferansı

Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformunca "Madencilik Faaliyetleri ve Ünye ile Fatsa'yı Bekleyen Tehlikeler" konulu konferans düzenlendi.

24.05.2016 14:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformunca "Madencilik Faaliyetleri ve Ünye ile Fatsa'yı Bekleyen Tehlikeler" konulu konferans düzenlendi.

Ünye Ziraat Odasında tertiplenen konferansta, Ünye ve Fatsa çevresindeki Altıntepe mevkisinde bulunan altın madenciliğinin çevreye vereceği düşünülen zararlar anlatıldı.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Karababa, burada yaptığı konuşmada, doğanın tahribatını önleyebilmek için altın çıkartıp kullanmaktan vazgeçmek gerektiğini savundu.

Altın çıkartılma işleminin insan sağlığına ve çevreye verdiği zararı ifade eden Karababa, şöyle konuştu:

"Altın çıkartma işleminde toprağa kepçeyi vurup işleme başladığınız zaman doğaya, yani havaya, suya, toprağa zararlı etkileri vermeye başlıyorsunuz. Tam bu aşamada süreç başlıyor. En başta doğayı bozmuş oluyorsunuz. O nedenle bizim çok değer verdiğimiz, içinde yaşadığımız eko sistemi bozuyorsunuz. Asit yağmurlarına neden oluyor, suyu kirletiyor, havayı kirletiyor, doğaya ağır metalleri bol miktarda verip doğayı bu anlamda bol miktarda kirletiyor, hukuku kirletiyor."

Maden işletmeciliği sürecinde doğada görülen veya görülmeyen tüm canlılara zarar verildiğini dile getiren Karababa, "Ülkemizin bazı bölgelerinde yalnızca o bölgeye ait olan endemik türler var, onlar yok oluyor. Madencilik, tür çeşitliliği açısından da çok zarar veriyor ve bütün bunların hepsinin üstüne üstlük gördüğümüz veya göremediğimiz sağlık etkileri ortaya çıkıyor." dedi.

Karababa, Karadeniz Bölgesi'nde madencilik işlerinin başlatılmasının bölgeye olumsuz etkileri olacağını öne sürerek, "Karadeniz Bölgesi'nde madencilik işlerinin başlatılması demek jeolojik yapı nedeniyle çok ciddi göçe, afetlere, sel, toprak kaymasına, bunun üzerine kuraklığa neden olur. Bunlarla birlikte muhtemelen bölgede beslenme bozukluklarına neden olabilecek, su kaynaklı bulaşıcı olan veya olmayan sağlık sorunlarına neden olabilecek bir süreci başlatıyor." ifadelerini kullandı.

Konferansa CHP Ünye İlçe Başkanı Ali Yalçın, Saadet Partisi Ünye İlçe Başkanı Özgür Şahin, Atatürkçü Düşünce Derneği Ünye Şube Başkanı Ali Rıza Ateş ve çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Madencilik Faaliyetleri ve Ünye ile Fatsa'yı Bekleyen Tehlikeler' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement