Madencilikte Türkiye'de Yeni Dönem - Son Dakika
Güncel

Madencilikte Türkiye'de Yeni Dönem

Madencilikte Türkiye\'de Yeni Dönem

AK Parti Manisa milletvekilleri Selçuk Özdağ ve Muzaffer Yurttaş, Soma maden faciası sonrası yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

06.12.2014 14:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Manisa milletvekilleri Selçuk Özdağ ve Muzaffer Yurttaş, Soma maden faciası sonrası yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Başbakanlık tarafından oluşturulan AFAD hesabında toplanan 46.5 milyon TL'nin 301 maden şehidinin yakınlarına ve maden faciasında mağdur olanlara harcanacağını söyleyen Selçuk Özdağ, yeni maden yasasına ilişkin olarak da, "Dünya madencilikte ileri teknolojiyi kullanan ülkelerdeki örneklere bakılarak modeller ortaya konulacaktır" dedi.

AK Parti Manisa milletvekilleri Selçuk Özdağ ve Muzaffer Yurttaş, Öğretmenevi'nde düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında, Soma maden faciası sonrası yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Basın toplantısına Özdağ ve Yurttaş'ın yanı sıra AK Parti İl Başkanı Murat Baybatur, AK Parti Şehzadeler İlçe Başkanı Ahmet Tonguç, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Konan, AFAD İl Müdürü Bekir Şen, İl Sağlık Müdürü Metin Kaplan, Manisa Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Murat Türkyılmaz, SGK İl Müdürü Nesrin Aras da katıldı. Milletvekili Özdağ, Başbakanlık tarafından ve AFAD için oluşturulan hesapta 46. 5 milyon TL toplandığını belirterek, "Bu paralar 301 maden şehidinin yakınlarına ve maden faciasında mağdur olanlara harcanacaktır. Toplanan paralar son kuruşuna kadar ülkemizin neresinde yaşarsa yaşasın bu ailelere 156 bin TL eşit ve adil şekilde ulaştırılmıştır" dedi.

"Her maden şehidi ailesine bir ev yapılacak" diyen Özdağ, "Her maden şehidinin ailesi için Soma'da arsası Soma Belediyesi tarafından verilen alana 2'şer daire yapılacaktır. Bu daireleri kişiler oturtmak, satmak veya kiraya vermekte serbest olarak kullanabileceklerdir. Doğuş Holding ve Gaziantep OSB, bu evlerin yapımını üstlenmiştir. Ayrıca Beşiktaş Belediyesi tarafından kura ile 30 şehit ailesine birer ev bağlanmıştır" diye konuştu.

İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili gerekli tedbirleri almayan kömür ocaklarında üretimin durdurulduğunu belirten Özdağ, "Meclis'te yapılan düzenleme ile üretimi durdurulan ocaklarda çalışamayan işçilerin ücretleri işveren tarafından ödenmediği takdirde işsizlik fonu tarafından işçilere ödenecek ve işverenden faizi ile birlikte devlet tarafından tahsil edilecektir" dedi.

Faciadan dolayı Soma ve Kırkağaç'ta bozulan ekonomiyi canlandırmak için gerekli çalışmaları yaptıklarını kaydeden Özdağ, "Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız Soma ve Kırkağaç'ta yaşanan olumsuz ekonomiyi düzeltmek için KOSGEB vasıtası ile ihtiyaç duyan esnafın yararlanması için 50 bin TL'ye kadar sıfır faizle 12 ay ödemesiz, 36 ayda 3'er ay ara ile ödemeli kredi vermek için çalışmaları başlattı. Böylelikle esnafımızın da elinden tutulmuş olacaktır. Bu konuda 2 bin civarında esnafımız başvurmuş ve kredilerini almışlardır" şeklinde konuştu.

Özdağ, son olarak şunları söyledi:

"Bu kazalar neden oldu? Kimlerin ihmali ve kusuru var? Bir daha benzer acılar yaşamamak için ne gibi önlemler ve tedbirler almalıyız? Bütün bunlar ortaya konulmalıdır. Sektörün temsilcileri, işçi temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, uzmanlar, mağdurlar, görevliler ile görüşülecek ve alınması gereken tedbirler ve öneriler ortaya konulacaktır. Dünya madencilikte ileri teknolojiyi kullanan ülkelerdeki örneklere bakılarak modeller ortaya konulacaktır. Her maden kazasından sonra madenlerin kapatılmasını isteyenler olacaktır. Ancak madenlerin kapatılması çözüm değildir. Gelişmiş ülkelerde en güvenilir yöntemlerle nasıl maden çıkarılıyorsa, aynı yöntemle madenlerimiz çıkarılmalıdır. Gerekleri yerine getirmeyenlerin gözünün yaşına bakılmamalı ama madenciliği yok etmek üzerine kurulu bir kısır düşünceye de kapılmamak zorundayız."

Milletvekili Muzaffer Yurttaş ise, Manisa basınıyla Soma Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu'nun hazırlamış olduğu bin 200 sayfalık raporu paylaştı. Raporda ihmal ve yetki kargaşasının olduğuna vurgu yapan Yurttaş, ihmalden sorumlu olanların üzerine gidilmesi gerektiğine dikkat çekti. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Madencilikte Türkiye'de Yeni Dönem - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement