Madenciye Çipli Takip, Ttk'da Uygulanıyor - Son Dakika
Güncel

Madenciye Çipli Takip, Ttk'da Uygulanıyor

Madenciye Çipli Takip, Ttk\'da Uygulanıyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan iş güvenliği paketinde yer alan madencilere çipli takip ve fosforlu yaşam hattı Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ocaklarında 2 yıldır uygulanıyor.

13.11.2014 16:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan iş güvenliği paketinde yer alan madencilere çipli takip ve fosforlu yaşam hattı Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ocaklarında 2 yıldır uygulanıyor.

TTK'nın Karadon, Kozlu ve Amasra Müessese Müdürlükleri'ne ait maden ocaklarında çipli takip sistemi 2012'den bu yana uygulanıyor. Üzülmez ve Armutçu Müessese Müdürlükleri'nde de aynı sistemin uygulanması için çalışma yapılıyor.

TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü İş Güvenliği Şube Müdürü Murat Aydın, maden işçilerinin yaklaşık 2 yıldır çipli lamba kullandığını söyledi. Aydın, "Yeni alınan bütün lambalar çipli. Çipli lambalar sayesinde işçilerimizin ocakta nerede olduğunu sistemde görüyoruz, takip ediyoruz. Eğer arkadaşımız göçükte kaldıysa kaç metre mesafede, kaç metre posta var çipli lambalar sayesinde görüyoruz. TTK'da bütün çalışanlarımızda var. Akülü eski lambaları kullanmıyoruz" dedi.

FOSFORLU YAŞAM HATTI

Pakette yer alan fosforlu yaşam hattını ocaklarda mevcut sistemde levhalarla oluşturduklarını belirten Aydın, şöyle konuştu:

"Biz şuanda fosforlu levhalarla yapıyoruz bunu. Olası bir kazada işçinin, çalıştığı yerden kuyu dibine (çıkış noktası) en yakın gideceği hat üzerinde levhalar var. Çıkış noktasına uzaklık metre ve zaman olarak levhalarda yazılı. İşçimiz yeraltında nerede olursa olsun kuyu dibini çok rahatlıkla bulabilir. Yeni gelen bir işçimiz de olsa kuyu dibini bulabilir. Sıkıntı yok. Ama yeni yasaya göre de düzenlemelerimizi yapacağız."

GMİS: UMARIM YASALAŞIR

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş da çipli lambalar sayesinde madencilerin ocağa girip girmediği, yer altında hangi noktada olduklarının hem müessese, hem de kurum genel müdürlüğünde bilgisiyardan izlendiğini kaydetti.

Yeni iş güvenliği paketinin sektör temsilcilerine danışılmadığın çıkarıldığını belirten Alabaş, "Dün açıklanan pakette belirtilen maddeler yasalaştırılabilecek mi bilmiyoruz. Bildiğmiz şey, sektörün temsilcilerine danışılmadığı için herkes yasayı uygulamaktan daha çok boşluk yanlarını arayıp uygulamama yönünü araştırıyor. Umarım yasalaşır ve Türkiye'de bu çok ölümlü iş kazalarının önüne geçilir. Türkiye artık bu acıları yaşamaktan bıktı. Tepki yasalarından da bıktı. Biz tepki yasasından daha çok geniş çaplı düzenlemeler olmasını bekliyoruz" dedi. - Zonguldak

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Madenciye Çipli Takip, Ttk'da Uygulanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement