Mag-Der Evlere, "Çat Kapı" Yapacak - Son Dakika
Yerel

Mag-Der Evlere, "Çat Kapı" Yapacak

Mag-Der Evlere, "Çat Kapı" Yapacak

Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 17. Yıldönümü öncesinde bir dizi etkinlik yapacak.

12.07.2016 16:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği 17 Ağustos Marmara Depremi'nin 17. Yıldönümü öncesinde bir dizi etkinlik yapacak. Bu etkinlikler kapsamında evleri çat kapı ziyaret edecek olan MAG'lar vatandaşların afetler ve alınması gereken önlemler konusunda ne derece hazır olduklarını ölçecek.

MAG-DER yaklaşan 17 Ağustos Marmara Depremi Yıldönümü öncesinde yaptığı planlama ile halkın afetler konusunda bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapacak. Bu kapsamda en önemli etkinlik ise, "Çat-Kapı" ev ziyaretleri yapılacak.

İHA'ya açıklama yapan MAG-DER Başkanı Sabri Karaçam, "Afet için duyarlılığı artırmak, afet bilinç eğitimlerinin önemini kavratmak, Afet öncesi yapılması gereken, Afet planlamasının yapılmasını, Yapısal olmayan tehlikelerin azaltılması sağlamak amaçlı Yalova ve Çiftlikköy ilçemizde pilot uygulamalar başlattık. Bu uygulamalar kapsamında ise bazı evlere çat kapı ziyaretler gerçekleştireceğiz. Ziyaretlerde ailelere afetler konusunda sorular yönelteceğiz. Burada amacımız afete en hazır ev ve aileyi seçmek. Belirlenmiş kriterlere göre dereceye giren ailelere 16 Ağustos'ta deprem anıtında gerçekleşecek anma programında çeşitli hediyeler vereceğiz" dedi.

Ailelere Afet Bilinci Eğitimi

MAG-DER diğer yandan afetler öncesi, esnası ve sonrasında neler yapılması gerektiği yönünde isteyen ailelere de eğitimler verecek. Karaçam bu konuda ise, "Afet Bilinci Eğitimi almak isteyen ailelere eğitimler de vereceğiz. Bu eğitimler sayesinde afetler hakkında bilinçli birey sayısını arttırmayı umuyoruz. 17 Ağustos sonrasında afete hazır birey sayısının ne derece büyük önem taşıdığını acı bir şekilde yaşayarak gördük" diye konuştu.

MAG-DER Başkanı Sabri Karaçam 17 Ağustos Marmara Depremi'nin 17. yıldönümü dolayısıyla yapmayı hedefledikleri diğer çalışmaları ise şu şekilde sıraladı, "Afet öncesi yapılacak olan yapısal olmayan tehlikelerin azaltılması amaçlı çalışmaları yapmak istiyoruz. Risklerin belirlenmesi, eşyaların sabitlenmesi konularının önemini anlatacağız. Güzel Yalova'mızı Depremlere hazırlamak bu konuda Yalova'da yaşayan Vatandaşlarımızdan destek bekliyoruz. Tüm belediyelerimizden bu konuda destek bekliyoruz. Yalova'da bulunan Odalarımızdan,İşverenlerimizden,Fabrikalarımızdan bizlere destek vermelerini istiyoruz. Amacımız beklenen büyük Deprem olmadan riskleri azaltmak. Yapısal olmayan tehlikeleri azaltmak ve bunu halkımıza anlatmak önemli. Şu bir gerçek yaralanma, hayatı tehlikeler yapısal olmayan risklerin yok edilmemesinden kaynaklanmaktadır. 1999 depreminde yaşadık cam kırılmasından dolayı yaralanmalar, dolapların devrilmesi sonucu yaralanmalar, Deprem anında yapılan yanlışlıklardan kaynaklanmıştır. 10-17 Ağustos 2016 Tarihleri arasında gerçekleştirmeyi planladığımız, "Depreme Hazır Yalova" etkinliklerimiz için sponsor arıyoruz. Bu etkinliklere sponsor olmak isteyen kişi veya kuruşların Derneğimize başvurmalarını rica ederiz" dedi.

Afetler konusunda bilinçli bir toplumun olası afetlerde can kaybının en aza indirilmesinde çok büyük bir etkisi olacağına dikkat çeken Karaçam sözlerini şu şekilde tamamladı, "Halkımızda çok iş düşmektedir. Ekonomi güçlü devletler bile bir Afet anında Çaresiz kalmaktadır. Halk örgütlü olursa sorunlar daha kısa sürede çözülür. Gelin Mag eğitimi alın herhangi bir Afet anında bir can kurtarılmasına yardımcı olun.Bu bölgede Marmara'da oluşacak olan bir depremde 6 il ve Türkiye nüfusunun üçte biri etkilenecektir. Böyle bir deprem olduğunda İstanbul'da 30 bin binanın ağır hasar görüp yıkılacağı belirtilmektedir. İstanbul Türkiye'nin kalbidir arama kurtarma ekipleri enkazlar da çalışırken 10 kişilik bir ekiple görev yapar 24 saat esasına göre çalışır. Arama kurtarma ekipleri yetişmeyecektir. En az 6 kişilik bir ekiple çalışıldığını düşünürsek, dinlenmeleri göz önünde tutarsak bu da yalnızca İstanbul için bir milyon yakın kurtarmacıya ihtiyaç vardır. Bu anlamda Yalova'ya kurtarma ekiplerinin yönlendirilmesi az veya hiç olmayacaktır onun içindir ki Yalova'da kendi yağımızla kavrulmasını bilmeliyiz buradaki hazırlıklarımızı bu kapsamda yapmalıyız. Mahalle düzeyinde örgütlenmiş olan mahalle afet gönüllülerine çok iş düşecektir. Bunun için mahalle afet günlülerine desteklenmeli" - YALOVA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mag-Der Evlere, 'Çat Kapı' Yapacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement