Magal Günü" Kutlanıyor - Son Dakika
Güncel

Magal Günü" Kutlanıyor

Dünyanın farklı bölgelerinden milyonlarca Müslüman, Senegal'in önemli dini topluluklarından Müridi tarikatının Magal kutlamaları için Senegal'in Tuba şehrinde toplandı.

01.12.2015 01:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyanın farklı bölgelerinden milyonlarca Müslüman, Senegal'in önemli dini topluluklarından Müridi tarikatının Magal kutlamaları için Senegal'in Tuba şehrinde toplandı.

"Magal Günü", Müridilik tarikatının kurucusu Şeyh Ahmedu Bamba'nın, Senegal'in Fransızlarca işgaline başkaldırdığı gerekçesiyle Gabon'daki sürgün günlerinde yoğun ibadet ve nefis eğitimi halindeyken Allah'ın kendisine lütfettiği manevi hallere şükredilmesi amacıyla her yıl hicri takvime göre Safer ayının 18'inde kutlanıyor.

Bu önemli günün 121. yılında Senegal'in başkenti Dakar'a 200 kilometre uzaklıktaki Tuba kentinde ibadette bulunmak ve zikir yapmak isteyen Müridiler, uzun ve zorlu bir yolculuğun ardından şehre ulaşabildi.

Müridiler, Senegali işgal eden Fransızlara karşı sergilediği "sivil itaatsizlik" nedeniyle sürgüne gönderilen Ahmedu Bamba'nın "deniz gaybetini" (1895'te başlayan ve 1902'ye kadar süren 8 yıllık sürgün hayatını) anmak amacıyla Magal kutlamaları için büyük heyecanla bir araya geldi.

"Magal'ın anlamı aslında onun sürgüne gönderildiği günün kutlanmasıdır"

Müridilik tarikatının resmi sözcüsü Serigne Bassirou Abdou Khadre Mbacke, Ahmedu Bamba'nın halkın eğitilmesini kendisine görev edindiğini belirtti.

Bütün felsefesinin ve çalışmalarının kaynağının "keşif ve ilhama dayalı bilgi" odaklı olduğunu anlatan Mbacke, "Fransız sömürgeciler, Ahmedu Bamba'nın silah ve şiddete başvuracağını sandılar. Halbuki Ahmedu Bamba'nın cihadı, bilgi, hikmet ve Allah korkusu temelliydi. O, şahsına ve halka uygulanan baskılar karşısında sivil itaatsizliği tercih ediyordu" diye konuştu.

Daha sonra 8 yıl Gabon'a sürülen Ahmedu Bamba'nın bu dönemde çok zorlandığını dile getiren Mbacke, şöyle devam etti:

"Senagal'e geri getirdikleri ve birkaç ay sonra tekrar isyanla suçladıkları Ahmedu Bamba'yı bu kez Moritanya'ya 5 yıllığına sürgüne gönderdiler. Daha sonra tekrar Senegal'in başka bir yerinde, Diourbel'de 15 yıl boyunca ev hapsinde tuttular. 1921'de Allah ona 'artık imtihanlar bitti' diyerek bir mesaj gönderdi. Magal'ın anlamı aslında onun sürgüne gönderildiği günün kutlanmasıdır."

"Tüm tarikatlar bugün Allah'a şükretmek için toplanıyor"

Mbacke, Magal'ın dini değerinin yanı sıra sosyal ve ekonomik öneme de sahip olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"Dini açıdan bakıldığında tüm tarikatlar Allah'a şükretmek için bugün burada toplanıyor. Sosyal açıdan bakıldığında ise hiçbir tarikata mensup olmayan Müslümanlar, İslam'ı daha iyi anlamak için buraya geliyor. Ekonomik açıdan ele alacak olursak da Magal dolayısıyla Senegal'de resmi tatil olmasına karşın neredeyse tüm esnaf kazançlarında bugün yüzde 70 artış sağlıyor. 2012'de Magal kutlamaları sebebiyle esnaf yaklaşık 400 milyon dolar ciro elde etti."

Mbacke, Ahmedu Bamba'nın tarikat kurmayı düşünmediğini, İslam'ı ihya etmeyi görev edindiğini vurguladı.

Araştırmacılara göre, Fransa'nın sömürgecilik dönemlerinde hakkında idam ve sürgün kararı verdiği Ahmedu Bamba, Gabon ve Moritanya gibi ülkelerde faaliyetlerine devam etti. Kadiri tarikatının da etkisinin bulunduğu Müridi hareketi, bu dönemde sergilediği pasif direnişi ve emperyalizme karşı duruşuyla Afrika halklarına örnek oldu.

Afrika medyasından AA'ya yoğun ilgi

El Cezire, AFP ve France 24 başta olmak üzere dünya basınının da ilgi gösterdiği kutlamaları Anadolu Ajansı ekibi de yakından takip ediyor.

Tarikatın önemli isimleri ile yerel yöneticiler, AA'nın Tuba'ya gelerek kutlamaları izlemesinden büyük memnuniyet duyduklarını belirtti. Afrika medyası büyük ilgiyle karşıladığı AA ile röportaj yapmak için adeta sıraya girdi.

AA Uluslararası Haberler Yayın Yönetmeni Ömer Faruk Tokat, söz konusu tarikatın kanalı Tuba Tv'de canlı yayına konuk olarak, Türkiye'nin Senegal ile kökeni eskilere dayanan dostane ilişkilerine değindi. Ayrıca iki ülkenin çok sayıda ortak özelliğinin bulunduğunu belirten Tokat, Türkiye'deki yerel dini doku ile Senegal'deki yerel dini doku benzerliğinin bunlardan birisi olduğunu söyledi.

Dünya barışının sağlanmasında sufi hareketlerin ve tasavvufun yapıcı rolüne dikkati çeken Tokat, Müridiler için büyük önem taşıyan Magal kutlamaları ile Türkiye'de her yıl düzenlenen Şeb-i Arus törenlerinin ortak yönlerine işaret etti.

Tokat, AA'nın dünyanın her köşesine giderek, yaşanan önemli gelişmeleri yakından takip ettiğini, Magal kutlamalarının da bunlardan birisi olduğunu ifade etti.

AA'nın 10 dilde yayın yaptığını, 35 ülkede ofisinin, 86 ülkede temsilciliğinin bulunduğunu kaydeden Tokat, bölgesel yayın gerçekleştiren gazete ve TV'lere verdiği röportajlarda AA'nın çalışmalarına yönelik soruları cevapladı.

Magal kutlamalarına Moritanya, Gabon, Gambiya, Cezayir ve Tunus gibi Afrika'nın farklı ülkelerinden tasavvuf cemaatlerinin temsilcileri, STK'lar, yabancı misyon şefleri ve siyasetçiler katılıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Magal Günü' Kutlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ciro endeksi, 2024 yılı Şubat ayında yıllık yüzde 85,1 arttı
    10:24 Ciro endeksi, 2024 yılı Şubat ayında yıllık yüzde 85,1 arttı

    TÜİK'in verilerine göre, 2024 yılı Şubat ayında Türkiye'de sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörlerinde ciro endeksi yıllık yüzde 85,1 artış gösterdi. Ayrıntılara bakıldığında, sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 77,3, inşaat ciro endeksi yüzde 104,0, ticaret ciro endeksi yüzde 83,7 ve hizmet ciro endeksi yüzde 103,8 arttı. Ayrıca, toplam ciro Şubat ayında aylık yüzde 6,3 artış gösterdi.

  • CHP Milletvekili Murat Emir, işsiz gençlerden alınan sağlık sigortası primini eleştirdi
    10:23 CHP Milletvekili Murat Emir, işsiz gençlerden alınan sağlık sigortası primini eleştirdi

    CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, işsiz gençlerden ayda 600 lira sağlık sigortası primi alınmasını eleştirerek, bunun adının 'işsiz evlat vergisi' olduğunu söyledi. Emir, zenginlerden ve vergi alamadıkları yandaş müteahhitlerden para toplanması gerektiğini belirtti.

  • Düzce'de 9 günlük Ramazan Bayram tatilinde 33 bin 735 kişi şelaleleri ve tabiat alanlarını gezdi
    10:23 Düzce'de 9 günlük Ramazan Bayram tatilinde 33 bin 735 kişi şelaleleri ve tabiat alanlarını gezdi

    Düzce'de 9 günlük Ramazan Bayram tatili boyunca sıcak hava ile birlikte bir çok kişi şelaleler ile tabiat parklarına akın etti. Aydınpınar, Güzeldere ve Samandere Şelaleleri, Efteni Gölü, Korugöl tabiat alanları tatil boyunca 33 bin 735 kişi tarafından ziyaret edildi.

  • Bursa'da trafikte seyreden aksı yamuk tırı gören sürücüler şaşkına döndü
    10:23 Bursa'da trafikte seyreden aksı yamuk tırı gören sürücüler şaşkına döndü

    Bursa'da trafikte seyreden aksı yamuk tırı gören diğer sürücüler gördükleri karşısında hayrete düştü. O anlar kamera ile kaydedildi.

  • Bursa'da atv motosikleti ile yayaya çarpan sürücü yakalandı
    10:22 Bursa'da atv motosikleti ile yayaya çarpan sürücü yakalandı

    Bursa'nın Nilüfer ilçesinde atv motosikleti ile yayaya çarpan sürücü, kaçtıktan sonra 1 kilometre ileride vatandaşlar tarafından yakalanıp darp edildi. Sürücü, polis ekiplerine teslim edildi. Olayı gören bir tanık, motorcunun kaçarken yakalandığını ve darp edildiğini belirtti.

  • Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar'a resmi ziyarette bulunacak
    10:22 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Katar'a resmi ziyarette bulunacak

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yarın Katar'a resmi ziyarette bulunacak. Ziyaret kapsamında Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile görüşme gerçekleştirilecek. Görüşmede, ikili ilişkilerin yanı sıra Filistin'deki durum ve bölgesel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulacak.

  • Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi Mart Ayında Yüzde 61,87 Arttı
    10:21 Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi Mart Ayında Yüzde 61,87 Arttı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, 2024 Mart ayında tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık yüzde 61,87, aylık yüzde 5,57 artış gösterdi. Tarım-ÜFE'de en yüksek artış yağlı meyveler alt grubunda gerçekleşirken, koyun ve keçi ile işlenmemiş süt ve yapağılar alt gruplarında aylık artış en yüksek seviyede oldu.

  • Bursa'da Uyuşturucu Operasyonu: 2 Şüpheli Gözaltına Alındı
    10:21 Bursa'da Uyuşturucu Operasyonu: 2 Şüpheli Gözaltına Alındı

    Bursa Emniyet Müdürlüğü Yıldırım İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Suç Önleme ve Soruşturma Büro Amirliği'ne bağlı ekipler, uyuşturucu madde sattığı tespit edilen şüphelilere yaptığı teknik ve fiziki takibin ardından eve operasyon düzenledi. 2 şüpheli kıskıvrak gözaltına alınırken; 130 gram uyuşturucu madde ve 9 bin 700 TL para ele geçirildi. Ayrıca şüphelilerden birinin 18 yaşına girdiği gibi ilk işinin uyuşturucu satmak olduğu öğrenildi.

  • Denizli Çardak Havalimanı'ndan 2024 Mart ayında 40 bin 489 yolcuya hizmet verildi
    10:19 Denizli Çardak Havalimanı'ndan 2024 Mart ayında 40 bin 489 yolcuya hizmet verildi

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Denizli Çardak Havalimanı'nın 2024 yılı Mart ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini açıkladı. Mart ayında Denizli Çardak Havalimanı'nda toplam 40 bin 489 yolcuya hizmet verilirken, iç hat yolcu trafiği 32 bin 445, dış hat yolcu trafiği ise 8 bin 44 olarak gerçekleşti. Ayrıca, Mart ayında havalimanına iniş-kalkış yapan uçak sayısı 480, yük trafiği ise 399 ton oldu. Ocak - Mart döneminde ise havalimanında toplam 115 bin 919 yolcu, bin 369 uçak ve bin 122 ton yük trafiği kaydedildi.


Advertisement