Mağrib El-Kaidesi'nden "Daeş Bildirisi" - Son Dakika
Güncel

Mağrib El-Kaidesi'nden "Daeş Bildirisi"

Kuzey Batı Afrika'da faaliyet gösteren El-Murabitun (Mağrib El-Kaidesi) örgütü yayımladığı bildiride, bölgedeki bütün savaşçı grupları tek çatı altında toplamaya çağırdı.

21.11.2015 16:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuzey Batı Afrika'da faaliyet gösteren El-Murabitun (Mağrib El-Kaidesi) örgütü yayımladığı bildiride, bölgedeki bütün savaşçı grupları tek çatı altında toplamaya çağırdı. Örgüt, bildirisinde El-Kaide'ye bağlılığını yinelerken terör örgütü DAEŞ'e de "Müslümanlara verdiği zararlardan dolayı Allah'a tövbe etme" çağrısı yaptı.

Murabitun örgüt'ün bildirisinde, "Masum kanın dökülmesi gibi Bağdadi cemaatinin (DAEŞ'in) ve liderlerinin yaptıklarından Allah'a sığınırız. Bu kimseleri Allah'a dönmeye ve tövbe etmeye davet ediyoruz" ifadelerine yer verildi

Bildiride, daha önce örgüt adına konuşup hareketin DAEŞ'e biat ettiğini ses kaydıyla ilan eden Ebul Velid es-Sahravi'nin açıklaması reddedildi. Örgüt yönetimi, Sahravi'yi liderlikten azledip yerine Muhtar bi'l-Muhtar'ı yeni lider olarak atadı.

Murabitun Hareketi 2013 yılında  Kanla İmza Atanlar Tugayı ile Tevhid ve Cihad hareketi (MUJAO) birleşimi sonucu kurulduktan sonra muş ve terör örgütü El-Kaide'ye bağlılığını ilan etmişti.

-Muhtar kimdir?

Muhtar bi'l-Muhtar el-Mekni'nin gerçek adının Halid Ebu Abbas olduğu belirtiliyor. 1972 yılında Cezayir'in güneyinde sahra şehirlerinden birinde doğdu. 1991 yılında Afganistan savaşına katıldı. Daha sonra Cezayir'e dönerek el-Cemaa el-İslamiyye el-Muselleha (Silahlı İslami Cemaat) Örgütü'ne katıldı. Mağrib el-Kaidesi komutanı olarak da anılan Muhtar, Afrika Sahra Bölgesi'ndeki kaçakçılık çetelerinin en güçlü liderlerinden biri olarak tanınıyor. Muhtar aynı zamanda Cezayir'deki "Kanla İmza Atanlar Tugayı"'nın da lideri konumunda bulunuyor.

Cezayir'deki "el-Cemaa el-İslamiyye el-Musellaha" adlı örgütten doğan Davet ve Savaş Selefi Cemaati'nden "El-Kaide fi Biladi'l-Mağrib El-İslami" (Mağrib El-Kaidesi, AQIM) adlı örgüt neşet etti.

Davet ve Savaş Selefi Cemaati 2006 yılında, Mağrib El-Kaidesi ismini almadan bir yıl önce El-Kaide'ye katıldığını açıklamıştı. Örgüt, Arap dünyasında "Mağrib" olarak adlandırılan Kuzeybatı Afrika'da Batı karşıtı Selefi çizgide bir devlet kurmayı hedefliyor.

Bamako'da rehine krizi

Fransa, 11 Ocak'ta, Mali'nin kuzeyini kontrol altında tutan silahlı grupların güneye doğru ilerlemesi üzerine, Ocak 2013 itibarıyla Mali'nin kuzeyinde 'Yaban Kedisi Operasyonu'nu başlatmış, operasyona Çad ve Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu'ndan (ECOWAS) da askeri destek sağlanmıştı. 28 Ocak'ta ise Timbuktu'da önemli İslami eser ve el yazmalarının da bulunduğu özel bir kütüphane yakılmıştı.

Mali'nin başkenti Bamako'daki 20 Kasım'da Radisson Otel'de gerçekleşen rehine krizinde ilk belirlemelere göre en az 22 kişi ölmüş, 20 kişi de yaralanmıştı. Güvenlik ve sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, hayatını kaybedenler arasında Fransa ve Belçika vatandaşları bulunuyor.

Kurtarılan rehineler arasında 7 Türk Hava Yolları (THY) çalışanı, 7 Cezayirli, 12 Air France mürettebatı, 6 ABD'li, 2 Alman, 7 Çinli, 20 Hindistanlı, 45 Malili ve 15 de Fransız olduğu öğrenildi.

Hayatını kaybedenlerden birinin üst düzey bir Belçikalı yetkili ile bir Fransız olduğu kaydedilirken, Belçika Dışişleri Bakanının daha önce yaptığı açıklamada otelde olduğunu söylediği 4 Belçika vatandaşının durumuna ilişkin ise henüz bilgi alınamadı.

Mali'de silahlı bir grup, dün sabah başkent Bamako'da bulunan Radisson Otel'e baskın düzenlemiş, 170 kişiyi rehin almıştı.

Rehinelerden 130'u Fransız ve ABD destekli Mali emniyet birimleri tarafından düzenlenen operasyonla, onlarcası da kendi çabalarıyla kurtulurken, bazıları da teröristler tarafından serbest bırakılmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mağrib El-Kaidesi'nden 'Daeş Bildirisi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement