Mahalle'de Afet ve Kentsel Dönüşüm Paneli - Son Dakika
Yerel

Mahalle'de Afet ve Kentsel Dönüşüm Paneli

Mahalle\'de Afet ve Kentsel Dönüşüm Paneli

Karabağlar’da 17 Ağustos Marmara depreminin yıldönümünde “Afet ve kentsel dönüşüm” toplantısı yapıldı.

16.08.2014 12:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karabağlar'da 17 Ağustos Marmara depreminin yıldönümünde "Afet ve kentsel dönüşüm" toplantısı yapıldı. Karabağlar Belediyesi tarafından Uzundere Mahallesinde düzenlenen ve Başkan Muhittin Selvitopu'nun yönettiği panele vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli ve İnşaat Mühendisleri Odası Afet Komisyonu Başkanı Abdullah İncir de panele konuşmacı olarak katıldı. Panelde depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımız anılırken depreme karşı alınması gereken önlemler de bir kez daha masaya yatırıldı.

CHP Parti Meclisi Üyesi Seniye Nazik Işık, Karabağlar Belediyesi meclis üyeleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda vatandaşın katıldığı panel Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu'nun açılış konuşması ile başladı. 17 Ağustos'ta yaşanan depremde hayatını kaybeden vatandaşları saygıyla andıklarını ifade eden Başkan Muhittin Selvitopu, hayatını kaybeden insanların Türkiye'de çarpık yapılaşma ve depreme karşı ciddi önlem alınmaması nedeniyle hayatını kaybettiklerini söyledi. "Deprem öldürmez bina öldürür" sözünün önemine vurgu yapan Başkan Selvitopu "Eğer siz depreme karşı dayanıklı binalar yaparsanız can kayıpları olmaz. Ülkemizde de yeterli önlemler alınarak can kayıpların azalması, hatta hiç olmaması en büyük isteğimizdir Depreme dayanıklı ülkeleri görüyoruz. Bu bizim ülkemizde de olabilir yeter ki inanalım ve gerekli çalışmaları yapalım."diye konuştu.

"PLANLI BİNALARA İHTİYAÇ VAR"

Yerel yönetimlerin en önemli görevlerinden birinin imar planlarını yapıp uygulamak olduğunu söyleyen Başkan Selvitopu imar planlarının yapılırken zemin incelemelerinin sağlıklı yapılması ve jeolojik etüdlerin tekniğine uygun olması gerektiğini ifade etti. Selvitopu, "Kaçak yapılaşmalar bu ülkenin sosyal sorunudur. Vatandaş 'binamı ben yaptım bir şey olmaz' diyor ama bunu anlamak ancak bilimsel çalışmalarla ortaya çıkabilir. Kaçak yapıların son bulup planlı binaların yapılması gerekir. Kentsel dönüşüm projeleriyle daha sağlıklı binalar yapılması hedeflenmektedir. Kentsel dönüşüm günümüzün popüler konusu. Uzlaşma süreci devam ediyor." Dedi.

"100 BİNE YEKIN KONUT YIKILDI"

Başkan Selvitopu'nun konuşmasından ardından söz alan İnşaat Mühendisleri Odası Afet Komisyonu Başkanı Abdullah İncir ise 17 Ağustos Marmara depreminin afetlerin en büyüklerinden biri olduğu hatırlatarak depremde 18 binin üzerinde kişinin öldüğünü, 50 bin üzerinde kişinin yaralandığını, 100 bine yakın konutun yıkıldığını belirterek depremin Türkiye ekonomisine verdiği zararın ise 15 milyar dolar civarı olduğunu söyledi.

2011 yılında Van depremi ile ortaya çıkan 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu ile tüm yetkilerin bakanlığa kaydığını hatırlatan İncir, "Bize vatandaşlar gelerek binalarımız ne olacak diye soruyor. Kentsel dönüşümde binaların sağlam olması ve geniş alanlarda yapılması çok önemli. Ne yazık ki bu kurallara uyulmuyor. Son olarak deprem doğa olayıdır. Bunu meydana getiren bizlerin yaptığı binalar ve iş yerleridir. Deprem iyi bir binada gelse işte Japonya örneğinde olduğu gibi 9 şiddetinde depremde bile çok az sayıda insan yaralanıyor. 7'de ise hiç kimsenin burnu bile kanamıyor. Bizde ise 7.2'de 18 bin kişi öldü.Deprem iyi bir binada yapıldığı zaman afete dönüşmez." dedi

"YAPILACAK BİNALARI MUTLAKA SORGULAYIN"

Panelde konuşan İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ayhan Emekli ise Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu hatırlattı ve depremden ders çıkartılarak dayanıklı konutların üretilmesi gerektiğinin altını çizdi. Mevcut binaların da iyileştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Emekli şunları söyledi:

"Kentlerimizdeki planlı yapılaşmaya, imar planlarına uymamız gerekiyor. Binaların meslek odalarınca kontrolden geçmesi gerekiyor. Depremden ders çıkartarak depreme konutlarımızın dayanıklı olmasını aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor. Mevcut binaları da iyileştirmek zorundayız."

Hakkınızı arayın

Kentsel dönüşümle ilgili çok sayıda soru geldiğini ifade eden Emekli, vatandaşları bu konuda uyardı ve önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Emekli, "Bu işi yapacak yetkililere mutlaka taleplerinizi iletin ve onların fikrini sorun. Çünkü siz burda yaşayacaksınız. Yeni binalar mutlaka depreme dayanıklı olmalı. Mutlaka yeşil alanlarınız, sağlık tesisleriniz vb. alanların gerçekleşmesi önemli. Çünkü burada sizzler, daha sonra çocuklarınız yaşayacak. Mutlaka hakkınızın karşılığını alın. Yeni mahallelerde yaşarken sizin ihtiyacınız olan şeylerin gerçekleşip yeşil alanların olup olmadığını mutlaka öğrenin" dedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mahalle'de Afet ve Kentsel Dönüşüm Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement