Mahkeme, 77 Yıllık Toplu Mezarın Açılmasına Karar Verdi - Son Dakika
Güncel

Mahkeme, 77 Yıllık Toplu Mezarın Açılmasına Karar Verdi

Mahkeme, 77 Yıllık Toplu Mezarın Açılmasına Karar Verdi

Tunceli Sulh Ceza Hakimliği, 1938 yılında öldürülen aynı aileden 9 kişinin gömüldüğü ileri sürülen toplu mezarın açılarak, incelemelerde bulunulmasına karar verdi.

09.11.2015 14:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunceli Sulh Ceza Hakimliği, 1938 yılında öldürülen aynı aileden 9 kişinin gömüldüğü ileri sürülen toplu mezarın açılarak, incelemelerde bulunulmasına karar verdi.

Tunceli Sulh Ceza Hakimliği, 2015 yılının Nisan ayında Hozat ilçesine bağlı Karabakır köyünde 14 Ağustos 1938 askeri harekatı sırasında Baran ve Canan ailelerinden 24 kişinin topluca öldürüldüğü alanda inceleme yapılması yönünde karar vermesinin ardından benzeri bir kararı da Nazımiye ilçesi Dallıbahçe köyünde bulunduğu ileri sürülen toplu mezar için verdi. Tuncelili Hüseyin Akgün, 1938 askeri harekatı sırasında aralarında bebek ve çocukların da bulunduğu ailesinden 9 kişinin topluca defnedildiği alanda inceleme yapılması talebiyle avukatı Cihan Söylemez aracılığıyla Nazımiye Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulundu. Başsavcılık Akgün'ün talebini zamanaşımını gerekçe göstererek kovuşturmaya yer olmadığına hükmederken, avukat Söylemez kararın kaldırılması için Tunceli Sulh Ceza Hakimliği'ne itirazda bulundu.

İtirazı görüşen Tunceli Sulh Ceza Hakimliği, Türkiye'nin daha önce benzer davalarda mahkum olduğuna atıfta bulunarak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi maddeleri ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının bağlayıcılığını da dikkate alarak, mahalde cenazelerin bulunması amacına yönelik daha kapsamlı bir kazı ve araştırmanın yapılması, bulunması muhtemel kemikler üzerinde laboratuvar analizi yaptırılarak insan kemiği olup olmadığının tespit edilmesi, insan kemiği olması halinde muhtemel ölüm yılı ve nedenlerinin ve akraba DNA eşleştirmelerinin yaptırılarak kalıntıların yakın akrabalara teslim edilmesi gerektiği etkin soruşturma yapılmamasının hem ulusal hem de uluslararası hukuk kurallarına ve sözleşmelere aykırılık teşkil edeceğinden Nazımiye Cumhuriyet Başsavcılığının kovuşturmaya yer olmadığına dair kararının kaldırılmasına karar verdi.

"HUKUK ADINA SEVİNDİRİCİDİR"

Avukat Söylemez, Tunceli Sulh Ceza Hakimliği'nin vermiş olduğu kararın Hozat için verdiği kararı da pekiştirdiğini belirterek, "Bu karar bundan sonra 1938 katliamında hayatını kaybetmiş Dersimlilerin toplu mezarlarının olduğu her yerde artık bir içtihat haline gelen bu mahkeme kararı dolayısıyla rahatlıkla adli tıp uzmanları eşliğinde kazı çalışması yapılabilecek. Akıbetleri ve ölüm sebepleri ortaya konabilecektir. Hukuk adına sevindiricidir" dedi.

BAHÇELİ'Yİ TAZMİNATA MAHKUM ETMİŞTİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun geçtiğimiz yıl 4. Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli Aşure Günü'nde Tunceli'de yaşananlara ilişkin "Dersim modern Kerbela'ydı" sözlerinin ardından MHP lideri Devlet Bahçeli'nin katliamda öldürülenleri, canilik, ihanet, isyancılık, barışa kurşun sıkma ve zalimlikle suçlaması mahkemeye taşınmıştı. 1938 katliamında Tunceli'nin Nazımiye ilçesinde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 9 aile ferdini kaybeden Hüseyin Akgün isimli vatandaş, avukatı Cihan Söylemez aracılığıyla Tunceli Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 4.9 kuruşluk tazminat dava açmış, davayı karara bağlayan Tunceli Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Onur Demir, Bahçeli'nin sarf ettiği sözler nedeniyle 4.9 kuruşluk tazminatın yanı sıra kınanmasına da karar vermişti. - TUNCELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mahkeme, 77 Yıllık Toplu Mezarın Açılmasına Karar Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement