Mahkeme Başkanı: Uçak Kazası Davasında Artık Karar Aşamasındayız - Son Dakika
Güncel

Mahkeme Başkanı: Uçak Kazası Davasında Artık Karar Aşamasındayız

Mahkeme Başkanı: Uçak Kazası Davasında Artık Karar Aşamasındayız

Isparta'da, 2007 yılında 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan, 18 kişinin yargılandığı uçak kazasına ilişkin davanın 27'nci duruşmasında erteleme kararı çıktı.

21.10.2014 17:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Isparta'da, 2007 yılında 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan, 18 kişinin yargılandığı uçak kazasına ilişkin davanın 27'nci duruşmasında erteleme kararı çıktı. Davada artık karar aşamasına gelindiğini söyleyen Mahkeme Başkanı Suat Yürekli, ek savunmaların gelecek celseye kadar tamamlanmasını istedi.

30 Kasım 2007 günü Atlasjet'in İstanbul- Isparta seferini yapan World Focus'tan kiraladığı yolcu uçağı, Süleyman Demirel Havalimanı'na inişe geçtiği sırada Keçiborlu Türbetepe Mevkii'nde düştü. Kazada 7'si mürettebat 57 kişi yaşamını yitirdi. Kazayla ilgili Atlasjet'e karşı açılan dava ile kamu davasının birleştirildiği davanın 27'nci duruşması, Isparta 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya tutuksuz 18 sanıktan Mehmet Şerif Erbilgin ile Fikri Zafer Dinçer katıldı.

DOSYA GELDİ SAVUNMA BEKLENECEK

Yargıtay'ın dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ile Yardımcısı Oktay Erdağı hakkında 'Görevi kötüye kullanma' suçundan Ankara'da açtığı dava dosyası, Isparta 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaştı. Ancak birleştirilen dosyada adı geçen 2 sanığın ek savunmalarının alınması amacıyla çıkarılan talimat yazısına yanıt gelmediği için bu cevabın beklenmesine karar verildi.

BAŞKAN AVUKATLARI UYARDI: YENİ SÜRE YOK

Mahkeme heyeti, önceki duruşmalarda davanın diğer sanıkları için taksir ve olası kast halinden de ek savunma verilmesini isterken, sanık avukatları ikinci kez süre talebinde bulundu. Mahkeme Başkanı Suat Yürekli, bu konuda yeni süre verilmeyeceğini belirterek, sanık avukatlarına, "Bu nedenle ek savunmalar gelecek celseye kadar tamamlansın. Artık karar aşamasındayız" uyarısında bulundu.

YALANCI TANIKLIK SUÇLAMASI DA BİRLEŞTİRİLDİ

Bugünkü duruşmada birleştirilen ikinci dosya ise talimatla ifadeleri alınan 2 tanık pilotla ilgiliydi. Tanık pilotlar Vedat Örs ile Recep Değirmencioğlu hakkında 'yalancı tanıklık'tan suç duyurusunda bulunan müşteki avukatlarından Şehnaz Doğan Yüzer'in pilotların uçağın eksiklerini bildikleri halde not etmedikleri, ancak ifadelerinde farklı konuştukları yönündeki iddiasına ilişkin dosya da Isparta 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

ATLAS JET'TEN SÜRPRİZ KATILMA TALEBİ

Diğer yandan, bugünkü duruşmada sürpriz bir talep gündeme geldi. Atlas Jet Havacılık, davaya katılım talebinde bulundu. Atlas Jet adına avukat Menent Çelikkol, mahkemeye katılım dilekçesi verdi. Mahkeme Başkanı Suat Yürekli'nin niçin böyle bir talepte bulunduklarını sorduğu Avukat Çelikkol, "Şirket burada ikinci derecede tali mağdur durumdadır. Tazminat şirketlerine milyonlarca dolar ödeme yapıldı. Kazadan sonra yolcu taşıma oranları yüzde 40 oranında düştü. Bankalarda benzeri şekilde ticari sorunlar yaşanmakta. Bu nedenlerle davaya katılım talebinde bulunuyoruz" dedi. Mahkeme Başkanı Yürekli, hangi sanıklar yönünden böyle bir talepte bulunulduğuyla ilgili cevap alamayınca katılım talebini değerlendirme aşamasında tuttu.

DURUŞMA ARALIK AYINA ERTELENDİ

Mahkeme heyeti, birleştirilen 2 dosyayla ilgili sanıklardan ek savunma alınması amacıyla çıkarılan talimatlara cevap gelmesi ve diğer sanıklar için de bilinçli taksir ve olası kast halinden verilecek ek savunmaların tamamlanması amacıyla duruşmayı 18 Aralık tarihine erteledi.

Isparta'da 5 yıldır süren uçak kazası davasında Savcı Murat Kılıç, daha önceki duruşmalarda verdiği mütalada sanıklar Aydın Kızıltan, İsmail Taşdelen, Fikri Zafer Dinçer, Faruk Çağımnı, Oktay Erdağı, Ali Arıduru ve Yavuz Çizmeci'nin ayrı ayrı cezalandırılmasını, diğer sanıkların ise beraatını istemişti.

18 SANIK YARGILANIYOR

Uçak kazası davasında dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, kaza tarihinde genel müdür yardımcısı olan Oktay Erdağı, World Focus Havayolları Genel Müdürü Aydın Kızıltan, firma çalışanları Yavuz Yaşar, İsmail Taşdelen, Fikri Zafer Dinçer, Faruk Çağımnı, Şahin Tufan, Necati Küçük, Sinan Sevinç, Fevzi Yavuz ve Reşat Atalay ile Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ali Ersoy, firma yöneticileri Tuncay Doğaner, Mehmet Şerif Erbilgin, Yavuz Çizmeci, Zeynel Gündoğ ve kazanın olduğu tarihte havalimanında hava trafik kontrolörü olarak görev yapan Hilmi Tülemen sanık olarak 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme' suçundan 2- 15 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyordu. Mahkeme heyeti, taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet verme suçundan yargılanan sanıklar için 'Bilinçli taksir ve olası kast' halinin de uygulanmasına karar verince sanıkların 3 ila 20 yıl arasında hapis cezası istemiyle yargılanmasının önü açılmış oldu. Böylelikle alt limit 2 yıldan 3 yıla, üst limit ise 15 yıldan 20 yıla çıkabiliyor. 2 yıldan az cezalar ertelenebiliyor, ancak 3 yıl ve üzerindeki cezaların ertelenmesi söz konusu değil. - Isparta

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mahkeme Başkanı: Uçak Kazası Davasında Artık Karar Aşamasındayız - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İlkokul öğrencileri kendi hazırladıkları parkurlarda kıran kırana yarışıyor
    10:17 İlkokul öğrencileri kendi hazırladıkları parkurlarda kıran kırana yarışıyor

    Kahramanmaraş'ta Göksun İlçesi Ericek Mahallesi Müdürler İlkokulu öğrencileri, kendi hazırladıkları parkurlarda kıran kırana bir survivor yarışması düzenledi. Öğrencilerin yarışması, televizyondaki Survivor yarışmasını aratmayacak kadar heyecanlı ve renkli görüntülere sahne oldu.

  • VakıfBank Kadın Voleybol Takımı'nın 'Yarının Sultanları' projesi Kırklareli'nde gerçekleşti
    10:16 VakıfBank Kadın Voleybol Takımı'nın 'Yarının Sultanları' projesi Kırklareli'nde gerçekleşti

    VakıfBank Kadın Voleybol Takımı'nın başantrenörü Giovanni Guidetti'nin hayata geçirdiği 'Yarının Sultanları' projesinin ikinci ayağı Kırklareli'nde gerçekleşti. Guidetti, Kırklareli Gençlik ve Spor Müdürlüğü spor salonunda kız çocuklarına teorik ve pratik eğitim verdi. Proje, geleceğin sporcularının yetişmesine katkı sağlamayı hedefliyor.

  • Erzurum'da 'İrfan Meclisi' EİT 2025 Turizm Başkenti Erzurum gündemiyle ilk toplantısını yaptı
    10:15 Erzurum'da 'İrfan Meclisi' EİT 2025 Turizm Başkenti Erzurum gündemiyle ilk toplantısını yaptı

    Erzurum'da bir araya gelme kültürünü geliştirmek, ortak aklı şehir ve halkın yararına çalıştırmak ve istişare kültürüne katkı sağlamak için kurulan 'İrfan Meclisi', EİT 2025 Turizm Başkenti Erzurum konusunu ele aldığı ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Kırklareli Valisi Birol Ekici, şehit aileleriyle iftar yaptı
    10:12 Kırklareli Valisi Birol Ekici, şehit aileleriyle iftar yaptı

    Kırklareli Valisi Birol Ekici, öğretmenevinde düzenlenen programda şehit aileleriyle iftar yaptı. Ekici, birlik ve hoşgörünün simgesi ramazan ayında kırgınlıkların bir kenara bırakılması gerektiğini belirtti. Ayrıca Kırklareli'nde gıda işletmelerinde denetimler gerçekleştirildi ve Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü personeli şehit aileleri ve gazileri ziyaret etti.

  • İstanbul'da lüks otomobillerin konsollarını çalan 2 şüpheli gözaltına alındı
    10:11 İstanbul'da lüks otomobillerin konsollarını çalan 2 şüpheli gözaltına alındı

    İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, Ümraniye, Çekmeköy ve Esenler'deki otomobillerden hırsızlık yapıldığı ihbarları üzerine çalışma başlattı. Güvenlik kameraları incelenerek şüphelilerin kimlikleri tespit edildi ve Esenler'de yakalandılar. Şüphelilerin adliyeye sevk edildiği belirtildi.

  • Adana'da Uyuşturucu Ticareti Yapan Sanığa Hapis Cezası
    10:11 Adana'da Uyuşturucu Ticareti Yapan Sanığa Hapis Cezası

    Adana'nın Seyhan ilçesinde otomobilinde uyuşturucu sattığı iddiasıyla tutuklu yargılanan sanığa 12 yıl 6 ay hapis ve 25 bin lira adli para cezası verildi. Sanık, uyuşturucu ticareti yapmadığını öne sürerek tahliye ve beraat talebinde bulundu ancak mahkeme tutukluluğun devamına karar verdi.

  • Avrupa Birliği, Ukrayna Yardım Fonu'na 5 Milyar Euro Tahsis Etti
    10:10 Avrupa Birliği, Ukrayna Yardım Fonu'na 5 Milyar Euro Tahsis Etti

    Avrupa Birliği (AB) Konseyi, Ukrayna Yardım Fonu'nun oluşturulmasını onaylayarak bu fona 5 milyar euro tahsis etti. Karar, AB Dışişleri Konseyi toplantısında alındı ve Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne askeri ekipman ve eğitim yoluyla destek sağlanmasını amaçlıyor. AB, Rusya-Ukrayna çatışmasının başlamasından bu yana Ukrayna'ya 138 milyar eurodan fazla destek verdi veya taahhüt etti.

  • Kuşadası'nda jandarma ekipleri trafik kuralları konusunda bilgilendirme yaptı
    10:10 Kuşadası'nda jandarma ekipleri trafik kuralları konusunda bilgilendirme yaptı

    Aydın'ın Kuşadası ilçesinde jandarma ekipleri, motosiklet, motorlu bisiklet ve elektrikli bisiklet sürücülerine trafik kuralları hakkında bilgilendirme etkinliği düzenledi. Etkinlikte, koruma başlığı ve gözlüğü kullanımı, geçiş hakkı ve önceliği, sağa ve sola dönüş kuralları gibi temel trafik kuralları anlatıldı. Jandarma ekipleri, bilgilendirici broşürler dağıtarak vatandaşların trafik güvenliği konusunda bilinçlenmesine katkı sağladı.

  • Elazığ'da Pikapın Otomobile Çarpması Sonucu 2 Kişi Yaralandı
    10:09 Elazığ'da Pikapın Otomobile Çarpması Sonucu 2 Kişi Yaralandı

    Elazığ'ın Bosna Hersek Bulvarı'nda meydana gelen kazada, bir pikap sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu karşı şeride geçerek bir otomobile çarptı. Kazada 2 kişi yaralanırken otomobil sürücüsü sıkıştı. Olay yerine sağlık, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralılar, Fırat Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Polis ekipleri olayla ilgili inceleme başlattı.

  • Erzurum'un Tortum ilçesinde araç kazası: 4 kişi yaralandı
    10:09 Erzurum'un Tortum ilçesinde araç kazası: 4 kişi yaralandı

    Erzurum'un Tortum ilçesinden kent merkezi yönüne hareket eden araç, Karagöbek Mahallesi civarında kontrolden çıkarak şarampole devrildi. Kazada sürücü ile araçtaki 4 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla Erzurum'daki hastanelere kaldırıldı.


Advertisement