İtlaf Edilmesi İstenen 97 Katır İran'a Kaçtı - Son Dakika
Güncel

İtlaf Edilmesi İstenen 97 Katır İran'a Kaçtı

İtlaf Edilmesi İstenen 97 Katır İran\'a Kaçtı

Hakkari Yüksekova'da jandarma tarafından sınırda kaçakçılara yönelik operasyonda el konulan 97 katır, tutuldukları yerdeki çitleri aşarak İran tarafına geçti.

20.01.2015 15:59  Güncelleme: 11:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde geçen kasım ayında jandarma tarafından sınırda kaçakçılara yönelik operasyonda el konulan 97 katır için Yüksekova 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi, 'insan ve hayvan sağlığını tehdit ettiği' gerekçesiyle imha kararı verdi. Ancak bölgede yağan yoğun kar ve tipi sırasında katırların bulundukları yerdeki çitleri aşarak İran'a geçtiği belirtildi.

MAZOTA VE KATIRLARA EL KONULDU

Yüksekova 3'üncü Piyade Tümen Komutanlığı'na bağlı birlikler, 9 Kasım 2014 günü Yüksekova ilçesi Onbaşılar Köyü Çobanpınar mezrasında bir grup kaçakçının sınırı geçtiğini tespit etti. Bölgeye giden askerler, sınırı yasadışı yollarla geçen 9 İranlı kaçakçı ile 97 katır ve 160 bidon kaçak mazot ele geçirdi. Mazota ve katırlara el konuldu.

97 KATIRA İTLAF VE İMHA KARARI

Katırlar yed-i emin olarak Çobanpınar Köyü Muhtarı Perviz Beşer'e teslim edilirken, kaçakçılıkla ilgili Yüksekova 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan dava sonuçlandı. Mahkemece verilen kararda şöyle denildi: "Orijini belli olmayan ülkemiz morfolojik özelliklerini taşımayan, insan ve hayvan sağlığı açısından risk oluşturduğu, bu yolla egzotik karakterdeki hayvan hastalıklarının ülkemize girebildiği ve hayvanlar arasında yayılarak büyük kayıplara neden olabileceği, bu nedenle hayvanların kaçakçılık döngüsü içine girmeden, kaçakçılar tarafından yük hayvanı olarak ve kaçakçılık zannı ile yakalanan tek tırnaklı hayvanların derhal itlaf ve imha edilmesi uygun görülmüştür."

KATIRLAR SINIRI AŞTI

Mahkeme kararının ardından Yüksekova İlçe Tarım Müdürlüğü'ne hayvanların itlaf edilmesi için Esendere Gümrük Müdürlüğü'ne de yazı gönderildi. Ancak katırların tutulduğu çadırın, kar ve tipi nedeniyle 7 Ocak günü yıkıldığı, hayvanların İran topraklarına geçtiği, sınırın mayınlı olması ve İran askerlerinin engellemesi nedeniyle takip edilemediği belirtildi.

KATIRLARIN YED-İ EMİNİ DAVA AÇACAK

El konulan 97 katırın itlaf kararına tepki gösteren Çobanpınar Köyü Muhtarı Perviz Beşer, katırların kendisine yed-i emin olarak teslim edildiğini söyledi. Katırlara zarar gelmemesi için bakımlarını yaptığını anlatan Beşer şunları söyledi: "Bu katırlara 60 gün baktım. Fakat 7 Ocak'ta bölgedeki yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle katırlar bulundukları çadırın da uçmasıyla çıkıp sınırın diğer tarafına geçtiler. Köylüler olarak arkasından gittik fakat mayın ve İran askerleri korkusundan diğer tarafa geçemedik. Maalesef onları geri getiremedik. Biz de durumu gereken yerlere dilekçeyle bildirdik. Mahkeme katırların imhası için karar vermiş. Bunu kabul etmezdik. Buna karşıyız."

Günlerce katırlara baktığını söyleyen muhtar Perviz Beşer, "Bu katırlar için günlük masrafları ot ve çoban paralarını almak için gereken yerlere müracaat edeceğim" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İtlaf Edilmesi İstenen 97 Katır İran'a Kaçtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • hayvanadam: kaçın kurtulun katırcıklar. . . . 1 0 Yanıtla
  • hoopdedks: FIKRA GİBİ. VAKTİ ZAMANINDA TARIM BAKANLIĞININ PEŞİNE DÜŞTÜĞÜ DOMUZLARIN SINIRI AŞIP GİTMESİ GİBİ. ÜSTÜNE ÜSTLÜK BİR DE BAKIM PARASI ALACAKMIŞ MUHTAR BEY. ÖNCE HESABINI VERSİN KATIRLARIN HEPSİNİN KAÇMASINDA VE SANKİ HAYVANLAR PUSULA SAHİBİ YMİŞ GİBİ SINIRI DA NASIL GEÇİVERMİŞLER. PEŞLERİNDEN GİDEN KÖYLÜLER HAYVANLARI SINIRA SÜRMÜŞ OLMASIN. ? 0 0 Yanıtla
  • Çiğdem Gegeoğlu Edirne İl Genel Meclisi Başkanlığı'na seçildi
    16:43 Çiğdem Gegeoğlu Edirne İl Genel Meclisi Başkanlığı'na seçildi

    Edirne İl Genel Meclisi Başkanlığı'na Çiğdem Gegeoğlu seçildi. Meclisin ilk toplantısı saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Gegeoğlu, seçilmesinden dolayı gurur duyduğunu ve heyecanlı olduğunu belirtti. Toplantıda 1. başkanvekilliğine Serdar Çığla, 2. başkanvekilliğine Vedat Koyuncu, katip üyeliklere ise Salih Akar ve Mehmet Güneş Yılmaz seçildi.

  • Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, yabancı öğrencileri ağırladı
    16:42 Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, yabancı öğrencileri ağırladı

    Polonya, Portekiz ve Danimarka'dan gelen öğrenciler Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli'yi ziyaret etti. Başkan Şehirli, öğrencilere hoş geldiniz diyerek, şehirlerini ve ilçelerini tanıtmalarını istedi. Ayrıca, çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutladı.

  • Türk yayınevi Çin edebiyatına ilgiyi artırıyor
    16:39 Türk yayınevi Çin edebiyatına ilgiyi artırıyor

    Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından düzenlenen 'Edebiyatta Çeviri ve Karşılıklı Öğrenme' konulu seminer, Türkiye ve Çin'den yazar ve şairleri bir araya getirdi. Seminer, Türklerin Çin edebiyatına olan ilgisini ortaya koyarken, Türk yayıncıların Çin'deki etkinliklere katılımı iki ülke arasındaki bağları güçlendirdi. Kırmızı Kedi Yayınevi, Çin'de ofisi bulunan ilk Türk yayınevi olma özelliğini taşıyor ve Çin edebiyatından daha fazla yazarı Türkiye'ye kazandırmayı hedefliyor.

  • Bodrum Belediyesi Atalık Yerli Tohumları Üreticilere Hibe Etti
    16:37 Bodrum Belediyesi Atalık Yerli Tohumları Üreticilere Hibe Etti

    Bodrum Belediyesi tarafından Atalık yerli tohumlardan üretilen fideler üreticilere hibe edildi. Atalık tohumlardan üretilen fidelerle 1,5 milyonluk tasarruf yapıldı.

  • Nazilli Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor
    16:37 Nazilli Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü İlaçlama Çalışmalarına Devam Ediyor

    Nazilli Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü'ne bağlı ilaçlama servisi ekipleri, ilçe genelinde 6 araç ve 16 personelle ilaçlama çalışmalarına devam ediyor. Nazilli halkının rahat bir yaz geçirmesi ve hastalıkların önüne geçebilmek için periyodik aralıklarla gerçekleştirilen ilaçlama çalışmaları son dönemde yaz sıcaklıklarının erken başlamasıyla hız kazandı.


Advertisement