Makedonya?da Osmanlı Tapularının Tercüme Edilmesinin Tarihi Önemi Var? - Son Dakika
Güncel

Makedonya?da Osmanlı Tapularının Tercüme Edilmesinin Tarihi Önemi Var?

Makedonya?da Osmanlı Tapularının Tercüme Edilmesinin Tarihi Önemi Var?

Dha DIŞ HABER ' 'Makedonya'da Osmanlı tapularının tercüme edilmesinin tarihi önemi var' Türkiye Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Makedonya Kadastro ve Gayrimenkul Ajansı arasında 2012 yılında imzalanan memorandum sonucu hediye edilen 2 milyona yakın tapu kopyalardan 2 bine yakını tercüme edildi.

23.01.2015 13:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dha DIŞ HABER ' 'Makedonya'da Osmanlı tapularının tercüme edilmesinin tarihi önemi var'

Türkiye Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Makedonya Kadastro ve Gayrimenkul Ajansı arasında 2012 yılında imzalanan memorandum sonucu hediye edilen 2 milyona yakın tapu kopyalardan 2 bine yakını tercüme edildi.

Makedonya Kadastro ve Gayrimenkul Ajansı müdürü Slavçe Tırpeski DHA muhabirine yaptığı açıklamada iki kurum arasında yapılan anlaşma sonucu 2014 yılında verilen 2 milyon üzerinde tapunun olduğunu söyledi. Tırpeski, az sayıda yapılan tercümeler sonucu tapuların 1847-1920 yılları arasındaki döneme ait olduğunu ifade etti.

Tırpeski, Osmanlıca yazılan ve tercüme edilen 2 bine yakın tapuda toprak mülklerine ait bilgilerin olduğunu, aynı zamanda ev ve binaların sahipleri hakkında bilgiler yer aldığını açıkladı. Tırpeski, özel sahiplerden başka hangi mülklerin sultana veya Avusturya- Macaristan ile Sırbistan vatandaşı olanlara kaydedildiği bilgilerinin belgelerde yer aldığını söyledi.

Kadastro ve Gayrimenkul Ajansı müdürü Slavçe Tırpeski, bu belgelerin Makedonya için tarihi önem taşıdığını ifade etti. Tırpeski, devlet olarak, bu topraklarda mülkiyete ait belgelere sahip olunduğunu ve şimdiye kadar sahip olunan 1927-1928 dönemine ait belgelere 160 sene öncesine ait belgelerin eklenmesinin, Makedonya Cumhuriyeti devleti için büyük önem arz ettiğini söyledi.

Tapuların tercümesiyle var olan 3-4 kişiden 2 uzmanın meşgul olduğunu söyleyen Slavçe Tırpeski, yeni kadroların yetiştirilmesi için Makedonya hükümeti'nin İstanbul, Ankara veya Saraybosna'da Osmanlıca öğrenmek için eğitim almak isteyen öğrencilere burs temin ettiğini de ifade etti.

Makedonya Milli Tarih Kurumu müdürü Dragi Gyorgiev, Makedonya Cumhuriyetine ait mülklerin alım satımları ve kime ait olduklarını gösteren 500'ün üzerinde tapu içeren defterin getirildiğini söyledi. Gyorgiev, okunan belgelerde aile tarihleri hakkında da bilgilerin var olduğunu, evlerin, hanların değirmenlerin kime ait olduğunu veya kime satıldığını görerek ailelerin geçmişlerine ait bilgilere sahip olabileceklerini de hatırlattı.

Dragi Gyorgiev, belgelerin toponimler açısından da çok önemli olduğunu, bugün varolmayan bazı yerleşim yerlerinin isimlerinin o belgelerde yazılı olduğunu vurguladı.

İki konuşmacı da, Türkiye Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Genel Müdürü Davut Güney ve tüm çalışanlara, ortak tarihimiz olan bu tapuları sunmalarında profesyonel çalışmalarından dolayı ve sundukları yardımlar için şükranlarını arz ettiler.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Makedonya?da Osmanlı Tapularının Tercüme Edilmesinin Tarihi Önemi Var? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement