Malatya'da İlk İnce Bağırsak Nakli Yapıldı - Son Dakika
Güncel

Malatya'da İlk İnce Bağırsak Nakli Yapıldı

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde geçen yıl alınan nakil ruhsatıyla, ilk kez 2 hastaya ince bağırsak nakli yapıldı.

11.01.2016 14:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde geçen yıl alınan nakil ruhsatıyla, ilk kez 2 hastaya ince bağırsak nakli yapıldı.

Üniversite ve merkez yöneticileri tarafından düzenlenen basın toplantısında konuşan Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, üniversitelerinin pek çok alanda olduğu gibi nakiller konusunda da önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

Karaciğer nakli konusunda başarılarının bilindiğini belirten Rektör Çelik, "İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi bundan sonra organ nakilleri merkezi olarak anılacak. Bunun içerisinde karaciğer nakli önemli yer tutuyor ama asıl hedef organ nakilleri merkezi olma yolunda ilerlemek" dedi.

Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz da geçen yıl 203 karaciğer nakli yapıldığını ve yüzde 80 oranında başarı sağlandığını aktararak, ülkede ve Avrupa'daki bir numaradaki yerlerini pekiştirdiklerini söyledi.

Yeni açılan Karaciğer Nakil Hastanesinin bu yıl veya gelecek yıl dünyanın bir numaralı nakil merkezi olmasını kaçınılmaz olarak gördüklerini vurgulayan Yılmaz, Malatya'nın dünyanın "karaciğer nakil başkenti" olarak anılacağına inandığını kaydetti.

"İnce bağırsak nakli riskli"

İnce bağırsak nakli ekibinde yer alan Genel Cerrah Yrd. Doç. Dr. Sait Murat Doğan ise ince bağırsak ameliyatı yapma ruhsatını geçen yıl aldıklarını aktararak, " Türkiye'de bu nakil sadece İzmir Tepecik Eğitim Hastanesinde ve üniversitemizde bu nakil yapılıyor" dedi.

İnce bağırsak naklinin önemine işaret eden Doğan, şunları kaydetti:

"İnce bağırsak yetmezliği gelişen hastalara bu nakil yapılıyor. Yapılmazsa hastalar normal yoldan beslenemedikleri için damar yolunda beslenmek zorunda kalıyorlar. Belirli bir süre sonra bunlarla ilgili komplikasyonlar görülüyor. Karaciğer yetmezliği gelişiyor bu hastalarda ve enfeksiyonla ilgili çok ciddi problemleri oluyor. Hastalar beslenemedikleri için 2,5 yılda çok kötü duruma geliyorlar, çok zayıflıyorlar. Bu yüzden diğer organ nakillerine göre yapılması çok daha riskli. Dünyada bu riskleri göze alarak 20 yıldır yapılmaya başlandı. Ülkemizde de 6-7 yıldır yapılıyor. Biz de geçen sene yapmaya başladık. Şu an nakil yaptığımız 2 hastamız var."

Önceleri ince bağırsak yetmezliği yaşayan hastaların naklin ardından kalan ömrünü evinde geçirebildiğini vurgulayan Doğan, "İnce bağırsak dokusu yapısı itibarıyla diğer organlara göre reddedilmeye çok müsait. O yüzden verdiğimiz ilaçlar diğer nakillerde verdiğimiz ilaçlara göre biraz fazla oluyor. Bunun dezavantajı, organı korurken hastayı enfeksiyonlara açık hale getiriyoruz. Bunun dengesini kurmak çok zor" diye konuştu.

- Nakille sağlıklarına kavuştular

Adıyaman'dan sevk edilerek Malatya'da ince bağırsak nakli yapılan 38 yaşındaki Sinan Yanar, hastalığı dolayısıyla çeşitli hastanelere başvurduğunu ancak sonuç alınamadığını ifade ederek, "İnce bağırsak rahatsızlığından dolayı ameliyat oldum. Ankara'da 4-5 ay yattım, oradan Adıyaman'a geldim. Nakil yapılması gerekiyordu, Malatya'da bağırsak nakli yapıldığını öğrendim. Ameliyat geçirdim ve şu an çok iyiyim. Yürüyüş yapıyorum, kendi ihtiyaçlarımı karşılıyorum. Her şey güzel gidiyor" dedi.

Ayrıca Kahramanmaraş'tan gelen 39 yaşındaki Fatma Eryaman da Malatya'da ince bağırsak nakliyle sağlığına kavuştuğunu söyledi.

Bu arada, Turgut Özal Tıp Merkezinde bu yıl içerisinde pankreas nakli yapılmasının planlandığı belirtildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Malatya'da İlk İnce Bağırsak Nakli Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Amasya'da lise öğrencileri Şehitler Haftası dolayısıyla temizlik yaptı
    14:22 Amasya'da lise öğrencileri Şehitler Haftası dolayısıyla temizlik yaptı

    Amasya'nın Suluova ilçesinde bulunan Şehitler Haftası dolayısıyla Şehitliği'nde temizlik yapan lise öğrencileri, şehit mezarlarını sulayarak dua etti. Etkinlikte öğrencilere milli ve manevi duygular aşılanırken, şehitlere vefa ve minnet duyguları ifade edildi.

  • Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi'nden 3 kedi ve 1 köpek daha sahiplendirildi
    14:20 Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi'nden 3 kedi ve 1 köpek daha sahiplendirildi

    Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi, binlerce sokak hayvanını sahiplendirerek örnek olmaya devam ediyor. Merkezde bakımları yapılan 3 kedi ve 1 köpek daha sıcak yuvalara kavuşturuldu. Sahiplendirme konusunda bilgi almak isteyenler ise Doğal Yaşam Merkezi'ne ulaşabilirler.

  • Berlin'de Dimitri Kantemir'in Müziğiyle Doğuyla Batı Buluştu
    14:19 Berlin'de Dimitri Kantemir'in Müziğiyle Doğuyla Batı Buluştu

    Almanya'nın başkenti Berlin'de Rumen asıllı tarihçi, yazar ve müzisyen Dimitri Kantemir'in bestelediği eserlerden oluşan bir konser programı gerçekleştirildi. Konserde, 17. yüzyıl Moldova bölgesinin türkülerini ve halk müziğini içeren zengin bir repertuvar sunuldu. Konsere katılanlar arasında Alman tarih ve müzik severlerin yanı sıra Türkiye'nin Berlin Başkonsolosu İlker Okan Şanlı da yer aldı. Kantemir'in Osmanlı dönemindeki önemi ve bestelerinin notaya dökülmesi vurgulandı.

  • Türkiye Enduro ve ATV Şampiyonası'nın 1. ayak yarışları Bilecik'te yapılacak
    14:18 Türkiye Enduro ve ATV Şampiyonası'nın 1. ayak yarışları Bilecik'te yapılacak

    Türkiye Enduro ve ATV Şampiyonası'nın 1. ayak yarışları, 20-21 Nisan'da yeni oluşturulan Endurobil 365 Extrempark Bilecik parkurunda yapılacak. Bilecik Valisi Şefik Aygöl, yarışlardan büyük heyecan duyduklarını belirterek, Türkiye'nin en büyük enduro parkını kurduklarını ve 365 gün motokros yapılabilecek bir alan oluşturduklarını söyledi.

  • Denizlispor Futbolcuları Maaş Alamadıklarını Sosyal Medyada Paylaştı
    14:18 Denizlispor Futbolcuları Maaş Alamadıklarını Sosyal Medyada Paylaştı

    Denizlispor futbolcuları, maaş alamadıklarını ve takıma sahip çıkılması gerektiğini sosyal medyada paylaşarak antrenmanlara çıkmama kararı aldı. Ayrıca futbolculardan Mehmet Ali Ulaman'ın ailesi taraftarlar tarafından saldırıya uğradı ve konu hakkında mücadele edeceğini bildirdi.

  • Alpu Belediye Başkanı Gürbüz Güller, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'yi Tebrik Etti
    14:17 Alpu Belediye Başkanı Gürbüz Güller, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'yi Tebrik Etti

    Alpu Belediye Başkanı Gürbüz Güller ve heyeti, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce'yi tebrik ziyareti gerçekleştirdi. Başkanlar, Alpu için birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

  • Adıyaman'da Narkotik Uygulamasında 2 Bin 679 Kişinin Kimlik Kontrolü Yapıldı
    14:15 Adıyaman'da Narkotik Uygulamasında 2 Bin 679 Kişinin Kimlik Kontrolü Yapıldı

    Adıyaman İl Jandarma Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen narkotik uygulamalarında 2 bin 679 kişinin kimlik kontrolü yapıldı. Yapılan çalışmalarda 91 sokak, 37 park, 31 metruk bina ve 114 iş yeri incelendi. Ayrıca 275 aracın sorgusu yapıldı ve 2 bin 679 kişinin kimlik kontrolü gerçekleştirildi. Kimlik kontrolü yapılan kişilerden 20'si çeşitli suçlardan arandığı tespit edildi ve haklarında işlem başlatıldı. Soruşturma devam ediyor.


Advertisement