Malazgirt Zaferi'nin 943'üncü Yıl Dönümü - Son Dakika
Politika

Malazgirt Zaferi'nin 943'üncü Yıl Dönümü

Malazgirt Zaferi\'nin 943\'üncü Yıl Dönümü

Malazgirt Zaferi’nin 943’üncü yıl dönümü, Muş’un Malazgirt ilçesinde düzenlenen törenlerle kutlandı.

26.08.2014 13:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malazgirt Zaferi'nin 943'üncü yıl dönümü, Muş'un Malazgirt ilçesinde düzenlenen törenlerle kutlandı. Törende bir konuşma yapan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağaday Kılıç, "Malazgirt savaşlardan bir savaş değildir. Bu zafer yüreklerimizde halen canlıdır" diyerek bu mirasın 2071'e uzanacağını söyledi.

Kutlama törenlerine; Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Muş Valisi Vedat Büyükersoy, AK Parti Muş milletvekilleri Faruk Işık ve Muzaffer Çakar, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Malazgirt Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy, kamu kurum amirleri ile 1071 genç tarihçi katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende büyük Sultan Alparslan ve aziz şehitlerin anısına Kur'an-ı Kerim tilaveti okundu. İl Müftüsü Recep Uzun'un duasının ardından protokol konuşmalarına geçildi.

Malazgirt Belediye Başkanı Halis Coşkun, tarihi bir kent olan Malazgirt'e gerekli gerekli ilginin gösterilmesini istedi. İlçede müze yapılmasını isteyen Halis Coşkun, "Tarihimize, geleceğimize anlatacak müze bulunmamaktadır. Saklı hazinelerimiz çevre illerde sergilenmektedir. İlçemize müze yapılmasını istiyoruz" dedi.

Malazgirt Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy, AK Parti Muş Milletvekili Muzaffer Çakar ve Muş Valisi Vedat Büyükersoy'un da birer konuşma yapmasının ardından kürsüye çıkan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, bu topraklarda 943 yıl önce, "Allah Allah" nidalarıyla yazılan şanlı bir desten olduğunu söyledi. Bu ruhu 1071 ruhu olarak adlandırdıklarını ifade eden Bakan Kılıç, "Sözlerin değil, tarihin konuştuğu bir noktadayız. Bu günümüz kutlu olsun. 1071'de Sultan Alparslan ve askerini zafere götüren birlik ve beraberlik, kardeşlik ruhu daim olsun. Bu ülkenin birliğine kastedenlere Rabb'im fırsat vermesin. Anadolu'nun anahtarını aziz millete teslim edenlerden Allah razı olsun. Bizlere utanılacak değil, gurur duyulacak, zengin bir tarih bıraktılar. Malazgirt bu tarihin en parlak noktalarından biridir. Malazgirt'i anlamadan, Anadolu'yu anlamak, idrak etmeden millet olma şuurunu mümkün değildir" dedi.

"MALAZGİRT SAVAŞLARDAN BİR SAVAŞ DEĞİL"

Malazgirt Zaferi'nin sıradan bir zafer olmadığını vurgulayan Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü:

"Malazgirt, savaşlardan bir savaş, zaferlerden bir zafer değildir. 26 Ağustos 1071 bu toprakların kaderini ve seyrini baştan yazmış bir gündür. 26 Ağustos 1071'de burada, Sultan Alparslan, Malazgirt Ovası'nda ordusuna seslenirken çok farklı şeyler dile getirdi ancak en önemli unsurlardan birisi, 'Ya muzaffer olur ve zaferi kazanırım veya şehit olur cennete giderim. Sizlerden beni takip etmeyi tercih edenler takip etsin. Burada emreden sultan ve emredilen asker yoktur. Bugün ben de ancak sizlerden biriyim. Beni takip edenler nefislerini yüce Allah'a adayanlar şehit olarak cennete kavuşacaktır' demesiydi. Sultan Alparslan bu tevekkül dolu, kendini adamışlık ruhla yola çıktı. Bu yürüyüşün adı büyük ve güçlü Türkiye yürüyüşüdür. İşte bu inanmışlıkla, adanmışlıkla, savaşa giren Sultan Alparslan bugünlere ulaşmamızın temelini attı. Yıllar evvel Başbakanımız ve seçilmiş cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 'Biz kefenimizi giyip yola çıktık' derken bu ruhu işaret ediyordu."

"BU ZAFER YÜREKLERİMİZDE HALEN CANLIDIR"

943 yıl önce kazanılan zaferin yüreklerimizde halen canlı olduğunu belirte Kılıç, "943 yıl geçmesine rağmen bu zafer yüreklerimizde halen canlıdır ve ortak tarihimizdir. Onun için bu sene bakanlık olarak öncülük ettik ve burada genç tarihçilerimizi, öğretmenlerimizi ve gençlerimizi bir araya getirdik. Bizler ancak öncülük edebiliriz, ancak gençlerimiz bu sahiplenme duygularıyla yollarına devam edecekler. Malazgirt bu milletin ortak zaferidir. Malazgirt'i daha iyi anlamak, paylaşmak ve birbirinize tecrübelerinizi paylaşmak için buradasınız. Aranızda çok farklı şehirlerden bir aya gelen gençlerimiz, tarihçilerimiz var. Hepinizin ortak duygusu buradaki ruhu daha iyi anlamak ve geleceğe taşımaktır. Sultan Alparslanlardan, Kılıçaslan'dan, Osman Gazilerden, Fatih Sultan Mehmet'ten, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ten aldığımız ilhamla bu medeniyet yürüyüşü devam edecek" şeklinde konuştu.

"FARKLI BİR İVME KAZANMIŞ YOLDA YÜRÜYORUZ"

Hedeflerinin 2071 olduğunu kaydeden kılıç şöyle konuştu:

"Selçukludan Osmanlıya, Osmanlıdan Türkiye Cumhuriyeti'ne ulaşan bu miras güçlenerek 2071'e ulaşacaktır. Hedeflerimizin birincisi 2023, daha sonra 2053 ve akabinde 2071. Bu millet her şart altında birlikte ver beraberlik içinde olduğumuz zaman nelere kadir olduğunu göstermiştir. Çanakkale'de ülkemizin dört bir yanından gelen neferler bir uğurda beraberce şehit oldular. 1923 cumhuriyetimizin kurulmasının yolunu açtılar. İşte 1071'de de 1923'e ve bundan sonra 2023, 2053 ve 2071'e giden yol açtılar. Bunun idraki içinde olmalıyız. Bu topraklar bizim namusumuzdur. Her zaman ve her şart altında biz kardeş olacağız. Biz akrabayız, etle tırnağız. Tarihimizin en şanlı sayfalarını beraberce yazdık, geleceğini de birlikte ve beraberlik içinde yazacağız. Bir olacağız, iri olacağı, diri olacağız ve hep birlikte büyük Türkiye olacağız. Bugün artık Türkiye Cumhuriyeti devleti çok farlı bir ivme kazanmış bir yolda yürüyor. Artık geçmişteki kavgalarımızı bir kenara koymanın vakti geldi. Bizler gelecek yürüyüşü içindeyiz. Hedeflerimizi ortaya koyduk, cesaret ve kararlılıkla yürüyeceğiz. Bu yolda yürürken farklı noktalara çekmek isteyenler provokasyonlar oldu, olacaktır ve olmaya devam edecektir. Bizler Malazgirt ruhu içerisinde, Çanakkale ruhu içerisinde ve cumhuriyetimizin kuruluş yolu içerisinde yürümeye devam edeceğiz. Ak Parti iktidarları döneminde, Genel Başkanımız, Başbakanımız ve seçilmiş Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde çok yollar kat ettik ve etmeye devam edeceğiz. Şu anda yakalamış olduğumuz huzur ortamı için hepimize düşen görevler var. Bu görevlerimizi ve bilincimizi çok ciddiye almalıyız. Beraberce, el ele, kol kola geleceğe yürüyeceğiz. Kanunlarımızı, kurallarımızı beraberce koruyacağız."

Yapılan konuşmaların ardından temsili Sultan Alparslan gazileri ile birlikte tören alanına giriş yaparak Anadolu'nun anahtarını Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'a teslim etti. Türkiye'nin değişik illerinden gelen 1071 tarihçinin buluştuğu Malazgirt Zaferi kutlamalarında, çeşitli dallarda düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrenci ve sporculara ödülleri verildi.

Törenler devam ediyor. - MUŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Malazgirt Zaferi'nin 943'üncü Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement