Malezya'dan Suriyelilere Destek - Son Dakika
Güncel

Malezya'dan Suriyelilere Destek

Malezya Başbakanı Rezak'ın eşi Datin Seri Rosmah Mansur, AFAD'ın koordinasyonuyla Türkiye'deki kamplarda misafir edilen Suriyeliler için bağışta bulundu Mansur: "Türkiye'nin Suriyeli mültecilere, dışarıdan çok az destek alarak yaptığı yardımlar gerçekten övülmeye değer"

17.04.2014 16:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Malezya Başbakanı Necip Rezak'ın eşi Datin Seri Rosmah Mansur, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) koordinasyonuyla Türkiye'deki kamplarda misafir edilen Suriyeliler için bağışta bulundu.

AFAD Başkan Vekili İsmail Yeşil, kurumda düzenlenen törende, Suriye'den Türkiye'ye Nisan 2011'den itibaren sığınma amacıyla gelenlerin, AFAD tarafından 10 ilde kurulan ve yönetilen 22 geçici barınma merkezinde misafir edildiğini bildirdi.

Kamplarda bugün itibarıyla 224 bin kişinin bulunduğunu dile getiren Yeşil, barınma merkezlerinin dışındakilerle 900 binin üzerinde Suriyeli'nin ülkede misafir edildiğini belirtti.

Suriyeliler'e "açık kapı politikası" uygulandığını, gelen hiçbir Suriyeli'nin kapıdan çevrilmediğini bildiren Yeşil, "BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, açıkladığı raporda, aralarında ABD, Almanya ve İngiltere'nin de bulunduğu 20 Batı ülkesinin, bu yıl 17 bin 859 Suriyeli'ye sığınma hakkı tanıyacağını belirtmiştir. Bu rakamlar da gösteriyor ki ülkemiz bu insani dram karşısında taşın altına sadece elini değil tüm vücudunu koymuşken, maalesef uluslararası camia parmaklarını dahi koymamaktadır" diye konuştu.

-"Harcamalar 2,5 milyar doları aştı"

Türkiye'deki barınma merkezlerinde son derece etkin ve entegre bir sistem geliştirdiklerini ifade eden Yeşil, kamplarda Suriyelilerin barınma, beslenme, sağlık, eğitim, haberleşme, güvenlik, psikososyal destek gibi tüm ihtiyaçlarının karşılandığını anlattı. Yeşil, insani ihtiyaçların dışında Suriyelilerin sosyal ihtiyaçlarına yönelik eğitim ve mesleki kurs faaliyetlerinin de yürütüldüğünü kaydetti.

Suriyeli misafirlerin ihtiyaçlarını karşılamak için bugüne kadar gerçekleştirdikleri harcamaların 2,5 milyar doları aştığını bildiren Yeşil, "Uluslararası camianın yardımları ise malesef sadece 200 milyon dolar civarında kalmıştır. Bu yükün paylaşılmasında AB ve BM gibi kurumlar ile ülkelerin duyarlı olmasını bekliyoruz" dedi.

Türkiye'nin yardımlarının, BM gözetiminde ve uluslararası hukuka uygun olarak sınırın diğer tarafında da kesintisiz sürdüğünü vurgulayan Yeşil, bu amaçla AFAD koordinasyonunda, Türk Kızılayı aracılığıyla yapılacak yardımlar için "Sınırın Sıfır Noktasında Yardım Kabul Merkezleri" oluşturulduğunu, buradan her gün düzenli insani yardım ulaştırıldığını belirtti.

-"Tek amacımız, dara düşene yardım etmek"

Suriye'de insani trajedinin artarak sürdüğüne işaret eden Yeşil, uluslararası toplumun kimyasal silahlar krizi sürecinde gösterdiği hassasiyet, enerji, diplomasi ve müzakere sürecini, insani krizin çözülmesi için de göstermesinin insani, hukuki ve vicdani görev olduğunu vurguladı.

"İnsani dram ve yaşanan trajedi, kimyasal silahların etkilediğinden çok daha fazla insanı olumsuz etkilemiştir" ifadesini kullanan Yeşil, "Suriye'de yaşanan olumsuz gelişmeler karşısında sınırlarımızı, kapılarımızı bu savaştan kaçan insanların hepsine açtık, açmaya devam ediyoruz. Burada tek bir amacımız var, dara düşene yardım etmek, zorda olana bir el uzatmak" diye konuştu.

Suriye'deki iç çatışmaların bir an önce bitmesini ve Suriyelilerin güvenli şekilde yuvalarına dönmesini temenni ettiklerini dile getiren Yeşil, mesafe olarak uzak ancak kalben çok yakın Malezya Hükümeti ile halkına, Suriyelilere yaptıkları anlamlı bağış için teşekkür ettiğini söyledi.

-"Malezya, yardıma muhtaç insanların yanında"

Mansur da Türkiye'de bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Malezya'nın, dünyada yardıma muhtaç insanların, özellikle de çocukların yanında olduğunu ifade eden Mansur, bu konuda yaptıkları çalışmaları anlattı.

Suriye'de devam eden iç savaş nedeniyle yaklaşık 2,5 milyon kişinin ülkesini apar topar terk etmek zorunda kaldığını dile getiren Mansur, "BM Mülteci Ajansı verilerine göre, bunun yüzde 76'sı çocuk ve kadınlardan oluşuyor. Yine BM verilerine göre, Türkiye'de Nisan 2011'de 263 olan Suriyeli sığınmacı sayısı bugün 900 binlere ulaştı. Türk Hükümeti, sınır bölgelerde kamplar kurarak Suriyeli mültecilere barınak sağlıyor" diye konuştu.

Bu savaştan en çok etkilenen çocuk ve kadınların açlık, kayıp ve sömürülmeyle karşı karşıya bulunduğuna işaret eden Mansur, "Türkiye'nin Suriyeli mültecilere, dışarıdan çok az destek alarak yaptığı yardımlar gerçekten övülmeye değer" ifadesini kullandı.

"Bu küçük ama samimi yardımımızın Suriyeli mültecilerin yaşam koşullarını iyileştirmede büyük değişiklikler sağlamasını diliyorum" diyen Mansur, daha sonra 200 bin dolarlık yardım çekini Yeşil'e verdi.

Törene, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu da katıldı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Malezya'dan Suriyelilere Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hasan Can Kaya, Hayranıyla Birlikte Olabileceğini Söyledi
    17:09 Hasan Can Kaya, Hayranıyla Birlikte Olabileceğini Söyledi

    Ünlü komedyen Hasan Can Kaya, hayranıyla birlikte olabileceğini söyledi. Aşık olmanın birine hayranlık da içerdiğini belirten Kaya, karşılıklı etkileşim olduğunda birbirlerine hayran olduklarını ifade etti.

  • Kastamonu Taşköprü'de Kavşakta Kaza: 1 Yaralı
    17:09 Kastamonu Taşköprü'de Kavşakta Kaza: 1 Yaralı

    Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde, iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen kazada 1 kişi yaralandı. Kaza, Taşköprü ilçesi Çevreyolu Sanayi Sitesi kavşağında meydana geldi. Yaralı, sağlık ekipleri tarafından Taşköprü Devlet Hastanesine kaldırıldı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Fatih'te İSPARK'ta Silahlı Soygun: 110 Bin Dolar Çalındı
    17:08 Fatih'te İSPARK'ta Silahlı Soygun: 110 Bin Dolar Çalındı

    Fatih'te bulunan İSPARK'a motosikletle gelen 2 şüpheli, bir şahsı bacağından silahla vurarak 110 bin dolarını çaldı. Dehşete düşüren hırsızlık anları güvenlik kamerasına yansırken, şüphelilerin yakalanmasına yönelik polis ekiplerinin düzenlediği operasyonda 5 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Türkiye'nin astronotuyla gurur duymuyorlar
    17:08 Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Türkiye'nin astronotuyla gurur duymuyorlar

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 'astronotu seçim malzemesi olarak kullanıyorlar' şeklindeki eleştirilere yanıt vererek, Türkiye'nin astronotuyla gurur duymayanların gençlerle paylaşmamızı kıskandığını söyledi. Bakan Kacır ayrıca, Türkiye'nin ilk milli haberleşme uydusu TÜRKSAT-6A'yı 8 Temmuz'da uzaya göndereceklerini belirtti.

  • Eskişehir Kuryeler Birliği, CHP Adayı Ayşe Ünlüce'ye tepki gösterdi
    17:07 Eskişehir Kuryeler Birliği, CHP Adayı Ayşe Ünlüce'ye tepki gösterdi

    Eskişehir Kuryeler Birliği mensupları, CHP Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Ünlüce'nin 'Kurye Dostu Belediye Protokolü'ne imza atmamasına tepki gösterdi. Birlik Başkanı Gökay Başar, kuryelerin hayatının pazarlık konusu olmadığını vurgulayarak protokole imza atan adaylara başarı diledi.

  • Meral Akşener Eldivan'da Vatandaşlara Seslendi
    17:07 Meral Akşener Eldivan'da Vatandaşlara Seslendi

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Eldivan ilçesinde düzenlenen mitingde atanamayan öğretmenler ve emeklilerin oyuna talip olduğunu söyledi.

  • Samsun'da bir kişiyi bıçakla yaralayan şahıs tutuklandı
    17:05 Samsun'da bir kişiyi bıçakla yaralayan şahıs tutuklandı

    Samsun'un Canik ilçesinde meydana gelen olayda, R.A. isimli kişi bıçaklı saldırıya uğradı ve yaralandı. Saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen A.C. isimli şahıs polis tarafından gözaltına alındı. A.C., mahkemeye çıkarıldıktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Samsun'da Uyuşturucu Ticaretinden Gözaltına Alınan Kişi Tutuklandı
    17:05 Samsun'da Uyuşturucu Ticaretinden Gözaltına Alınan Kişi Tutuklandı

    Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde uyuşturucu ile mücadele kapsamında çalışma yapan polis ekipleri, uyuşturucu madde ticareti yaptığı bilgisi edinilen B.T.'yi gözaltına aldı. B.T., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: İşsizlik oranı 2023 yılında düştü
    17:05 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: İşsizlik oranı 2023 yılında düştü

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Nevşehir'deki bir toplantıda yaptığı konuşmada, 2023 yılında işsizlik oranının 1 puanlık azalışla yüzde 9,4 seviyesine gerilediğini ve toplam işsizlik oranının son 10 yılın en düşük seviyesine indiğini açıkladı. Ayrıca, Türkiye ekonomisinin 2023 yılında yüzde 4,5 büyüme gösterdiğini ve dolar bazında milli gelirin 1 trilyon doları aştığını belirtti.

  • Ali Babacan: Deprem geliyorum diyor, yapı stokumuz gözden geçirilmeli
    17:05 Ali Babacan: Deprem geliyorum diyor, yapı stokumuz gözden geçirilmeli

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Bingöl'e yaptığı ziyarette deprem konusuna dikkat çekerek, mevcut yapı stokunun gözden geçirilmesi ve sağlamlaştırılması gerektiğini belirtti. Babacan ayrıca Gazze'deki Filistinlilerin zulüm altında olduğunu ve İsrail saldırılarında binlerce kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti.

  • Ali Koç: Trabzon Emniyeti'nin zaafı var
    17:04 Ali Koç: Trabzon Emniyeti'nin zaafı var

    Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Trabzon Emniyeti'nin maça polis tahsis etmemesi ve tahsis ettiği polisleri dışarda bekletmesinin büyük bir zaaf olduğunu belirtti. Koç, emniyet müdürünün hala görevde olmasının da kendilerine bir mesaj olduğunu söyledi.

  • Marmaris Belediyesi'nin yeni hizmet binası açıldı
    17:03 Marmaris Belediyesi'nin yeni hizmet binası açıldı

    Marmaris Belediyesi'nin Datça Yolu üzerinde yapılan yeni hizmet binası bugün gerçekleştirilen törenle açıldı. Başkan Mehmet Oktay, açılış töreninde tüm belediye çalışanlarına teşekkür etti ve yeni dönemde başarılar diledi.


Advertisement