Mali'de Çatışma - Son Dakika
Güncel

Mali'de Çatışma

Mali'de hükümet yanlısı GATIA grubu ile ayrılıkçı Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA) arasında çıkan çatışmada, çok sayıda milisin öldüğü belirtildi.

16.05.2015 13:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mali'de hükümet yanlısı GATIA grubu ile ayrılıkçı Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA) arasında çıkan çatışmada, çok sayıda milisin öldüğü belirtildi.

CMA'ya bağlı Mussa Ag Acharatmane, yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeyinde Menaka eyaletinde hükümet yanlısı GATIA grubuyla çatıştıklarını, çok sayıda milisin öldüğünü, iki aracın da ateşe verildiğini açıkladı.

Görgü tanıkları ise Menaka'da 14 kişinin cesedine ulaşıldığını öne sürdü.

Öte yandan çatışmanın, hükümet ile silahlı gruplar arasında uzlaşmayı sağlamak amacıyla dün başkent Bamako'da düzenlenen barış anlaşması töreninden birkaç saat önce çıkması ise dikkat çekti.

Barış anlaşması törenine katılmayan CMA, yazılı açıklamasında, taleplerine göre hazırlanmayan bir anlaşmaya imza atmayacağını yineledi.

Buna rağmen, CMA'ya bağlı Azavad Halkları Koalisyonu'nun (CPA) dış ilişkilerinden sorumlusu Muhammed Osman Ag Muhamedun ile Yurtsever ve Direnişçi Güçler Hareketleri Koalisyonu'nun (CMFPR2) dış işlerinden sorumlusu Yunus Ture'nin anlaşmaya imza attığı kaydedildi.

CMA ise Muhamedun ile Ture'nin attığı imzayı kabul etmediğini vurguladı.

Mali'nin kuzey bölgesi, Ocak 2012'de hükümete bağlı güçler ve Tuareg isyancıları arasında çıkan çatışmalardan sonra silahlı gruplar tarafından ele geçirilmişti. Çatışmaların yoğunlaşması üzerine hükümet, Fransa'dan askeri yardım istemişti.

Cumhurbaşkanı Amadou Toumani Toure, 22 Mart 2012'de cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir ay kala darbeyle devrilmişti. Ayrılıkçı Tuareg isyancıların kuzeydeki Kidal, Timbuktu ve Gao şehirlerini ele geçirmesi ve ardından Bamako'daki geçici hükümetin yardım talep etmesi üzerine Fransa, bölgeye askeri müdahalede bulunmuştu.

Hükümet, Cezayir ve uluslararası toplumun desteğiyle Temmuz 2014'te başlattığı uzlaşma görüşmeleri sonucu 1 Mart'ta 6 silahlı grupla Cezayir anlaşmasına imza atmıştı.

Ülkenin kuzeyindeki en etkili silahlı gruplardan Azavad Kurtuluş Hareketi'nin bağlı olduğu Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA) anlaşmayı imzalamamıştı.

CMA, Mart ayında, anlaşmanın mevcut halini imzalamayacaklarını, anlaşmada somut güvenceler sunan değişiklikler yapılması gerektiğini belirterek, Azavad bölgesinin bağımsızlığının ilan edilmesiyle ülkenin kuzeyinde bulunan Timbuktu, Gao ve Kidal bölgelerinin birleşmesini ve yeni bölgenin de siyasi bir statüye sahip olmasını istemişti.

Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Ebubekir Kitta geçen ay, ülkenin kuzeyindeki birçok silahlı grupla 15 Mayıs'ta barış anlaşması imzalanacağını açıklamıştı.

Kitta, Cezayir'in arabuluculuğunda yapılan müzakerelerden sonra barış anlaşmasının Mali'nin başkenti Bamako'da 15 Mayıs'ta imzalanmasına karar verildiğini belirtmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mali'de Çatışma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement