Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği - Son Dakika
Ekonomi

Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği

Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği

Maliye Bakanlığının Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı.

21.06.2014 10:35  Güncelleme: 10:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanlığının Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, malvarlıklarının dondurulması kararlarının gereği, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak nezdinde malvarlığı bulunduran ya da malvarlığı kaydı tutan kişi, kurum ve kuruluşlarca (uygulayıcılar) yerine getirilecek ve dondurulan malvarlıkları Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığınca verilecek izin kapsamında kanun hükümlerine uygun olarak yönetilecek.

Başkanlık, malvarlığının dondurulması kararlarını taşınmazların dondurulmasını sağlamak üzere tapu kütüğüne şerh verilmesi talebiyle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne, kara, deniz ve hava ulaşım araçlarının dondurulmasını sağlamak üzere bunların kayıtlı bulunduğu sicillere şerh verilmesi talebiyle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının ilgili birimlerine ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne, her türlü hesap, hak ve alacakların dondurulmasını sağlamak üzere banka veya diğer mali kurumlara, şirketteki ortaklık paylarının dondurulmasını sağlamak üzere, ilgili şirket yönetimi ve şirketin kayıtlı bulunduğu ticaret sicil müdürlüğü ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığına, gerekli gördüğü ilgili gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşlarına bildirecek.

Başkanlıkça bildirimde bulunulan uygulayıcılardan nezdinde malvarlığı bulundurmayanlar ya da malvarlığı kaydı bulunmayanlar, buna ilişkin bilgiyi, malvarlığı ya da malvarlığı kaydı bulunanlar ise dondurma işleminin yapıldığına ve dondurulan malvarlığına ilişkin bilgileri, resmi talebin kendilerine ulaşmasını takiben yedi gün içinde kendilerine yapılan bildirimde kullanılan tebliğ yöntemini kullanarak başkanlığa bildirecek.

Dondurulan malvarlıklarına erişim-

Dondurulmasına karar verilen malvarlığı üzerindeki tasarruf yetkisi ancak başkanlığın vereceği izinle kullanılabilecek. Başkanlıkça izin verilen haller dışında, malvarlığı dondurulanlar bu malvarlığının ortadan kaldırılmasına, tüketilmesine, dönüştürülmesine, transferine, devir ve temlik edilmesine veya sair tasarruflara yönelik işlemlerde bulunamayacak. Uygulayıcılar da bu tür işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlayamayacak ve kolaylaştıramayacak.

Başkanlık, malvarlığı dondurulan gerçek kişinin ve bakmakla yükümlü olduğu yakınlarının asgari geçimlerini sağlamak üzere gıda, kira, konut kredisi, sağlık, eğitim, sigorta primi, avukatlık ve mahkeme masrafları gibi temel harcamaların yapılmasına, ticari işletmeler ve diğer tüzel kişilerin faaliyetlerine devam etmelerini ve mevcut durumlarının korunmasını temin etmek üzere mal ve hizmet alım satımı ile bakım, işletim, onarım giderleri, defter ve belgelerde kayıtlı borçlar, kira, kredi, kayyım hizmeti, sigorta primi, avukatlık ücreti, ücret ve maaş gibi zorunlu ödemelerin gerçekleştirilmesine, malvarlığını yönetime ilişkin başkanlıkça talep edilen bilirkişi, yeminli mali müşavir, ekspertiz vb. raporlara ilişkin ücretlerin ödenmesine, dondurma kararı öncesinde doğmuş olan borçların malvarlığı dondurulanlar tarafından ilgililere ödenmesine izin verebilecek. Başkanlık vereceği izinlerde malvarlığı değerinin korunması hususunu da dikkate alacak.

Dondurulan malvarlığından ödenmesi gereken vergi, resim, harç, kira, sosyal güvenlik primi gibi kamu kurumu veya kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlara yapılacak her türlü zorunlu ödemeler izne tabi tutulabilecek. Bu kapsamda söz konusu yapılacak ödemeler de başkanlık izniyle yapılacak işlemler kapsamına alındı. Ancak finansal kuruluşlar nezdinde bulunan hesaplardan yapılacak vergi ve fon gibi her türlü kaynaktan kesintiler, ilgili finansal kuruluş tarafından izne tabi olmaksızın yapılacak.

Kıymetli evrak üzerindeki tasarruf yetkisinin kullanılması-

Malvarlığı dondurulan kişi, kuruluş veya organizasyonlar kıymetli evrak üzerindeki tasarruf yetkisini ancak bu kıymetli evraka ilişkin olarak başkanlıkça düzenlenen izin belgesiyle birlikte kullanabilecek.

Malvarlığı dondurulan kişi, kuruluş veya organizasyonlara, kararın Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihten sonra finansal kuruluşlar tarafından çek karnesi verilemez. Bu tarihten önce verilen çek karnelerine ilişkin bilgiler, resmi talebin kendilerine ulaşmasını takiben yedi gün içinde finansal kuruluşlar tarafından kendilerine yapılan bildirimde kullanılan tebliğ yöntemi kullanılarak başkanlığa bildirilecek. Yine bu tarihten sonra malvarlığı dondurulan kişi tarafından izin belgesi olmaksızın kendi namına veya hamiline düzenlenen çekin finansal kuruluş nezdinde tahsile verilmesi halinde çek ödenmez ve durum başkanlığa bildirilir. Malvarlığının dondurulması kararından sonra malvarlığı dondurulan kişi tarafından karara aykırı olarak yapılan her türlü işlem hükümsüz olacak.

Denetim ve Ceza-

Nezdinde malvarlığı bulunduran ya da malvarlığı kaydı tutan kişi, kurum ve kuruluşların dondurma kararına uygun hareket edip etmediği ve dondurulan malvarlığının yönetiminin ilgililerince kanun hükümlerine uygun olarak yerine getirilip getirilmediği, gerektiğinde ilgili defter, belge ve kayıtlar üzerinde araştırma ve incelemelerde bulunmak suretiyle başkanlıkça denetlenecek. Başkanlık denetim görevini, denetim elemanları ve başkanlıkta istihdam edilen maliye uzmanları vasıtasıyla yerine getirecek.

Kanun hükümlerine göre, malvarlığının dondurulmasıyla ilgili alınan kararın gereğinin yerine getirilmemesi veya yerine getirmekte ihmal veya gecikme gösterilmesi halinde belirtilen cezalar uygulanacak. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement