Maliye Bakanı Ağbal: "2015 Yılında Kayıt Dışı İstihdam Yüzde 33,6'ya Gerilemiş" - Son Dakika
Ekonomi

Maliye Bakanı Ağbal: "2015 Yılında Kayıt Dışı İstihdam Yüzde 33,6'ya Gerilemiş"

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Toplantıdan detaylar Maliye Bakanı Ağbal'ın konuşması Maliye Bakanı Ağbal: (1) "Vergi sistemi öyle olmalı ki piyasada aynı alanda iş yapanlar arasında rekabet eşitsizliğine neden olmamalı, vergi herkese karşı eşit mesafede olmalı" "2015 yılında kayıt dışı istihdam yüzde 33,6'ya gerilemiş.

14.04.2016 15:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Toplantıdan detaylar

Maliye Bakanı Ağbal'ın konuşması

Maliye Bakanı Ağbal: (1)

"Vergi sistemi öyle olmalı ki piyasada aynı alanda iş yapanlar arasında rekabet eşitsizliğine neden olmamalı, vergi herkese karşı eşit mesafede olmalı"

"2015 yılında kayıt dışı istihdam yüzde 33,6'ya gerilemiş. Artık aşağı yukarı her 3 kişiden 1 kişi kayıt dışı çalışıyor. Bu oran bile hala çok yüksek. Bunu aşağılara çekmemiz lazım"

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Vergi sistemi öyle olmalı ki piyasada aynı alanda iş yapanlar arasında rekabet eşitsizliğine neden olmamalı, vergi herkese karşı eşit mesafede olmalı" dedi.

Ağbal, Türkiye Perakendeciler Federasyonunca düzenlenen "Uluslararası Yerel Zincirler Buluşuyor" Konferansı ve Fuarı'nın ikinci gününün açılışında yaptığı konuşmada, perakendecilik sektörünün hem Türkiye ekonomisi hem de bakanlık için önemli bir sektör olduğunu belirtti.

Özellikle kayıt dışı ekonomi ile mücadele anlamında perakendecilik sektörünün kurumsallaşması, büyümesi, yaygınlaşmasının önemli olduğunu ifade eden Bakan Ağbal, şunları kaydetti:

"Perakendeciler Federasyonu üyeleri, Türkiye'de ticaretin kurumsallaşmasına, kayıt altına alınmasına, kayıt dışı ile mücadeleye, kayıt dışı istihdamın azaltılmasına önemli katkılar veriyorsunuz. Bugün perakendecilik sektörünün geldiği seviyeye baktığımızda, hala kurumsallaşmış perakendecilik sektörünün büyümesi noktasında önemli bir potansiyelin olduğu görüyoruz. Yapılan araştırmalarda Türkiye'de yürütülen perakende ticaretin yüzde 75'inin geleneksel tarzda yönetildiğini görüyoruz. Kurumsallaşmış, örgütlenmiş perakendecilik sektörünün toplam sektör içindeki payı yüzde 25 seviyelerinde. Hep birlikte hükümet ve sektör olarak perakende sektörü içerisindeki kurumsallaşmayı artıracağız. Perakendecilik sektörünün genel anlamda vergi beyanları noktasındaki durumu nedir diye bakıldığında hesaplanan gelir vergisinin yüzde 18'ini perakendecilik sektöründen alıyoruz. Ödenen gelir vergisinin yüzde 20'sini perakendecilik sektörü ödüyor. Kurumlar vergisinde hesaplanan verginin yüzde 6'sı perakendeciler tarafından ödeniyor. Kurumlar ve gelir vergisindeki oranı yan yana koyduğumuzda kurumsallaşma anlamında perakendeciler olarak çaba sarfetmemiz lazım, burada önemli bir potansiyel var."

Ağbal, Türkiye'de tahsil ettikleri KDV'nin yüzde 8'ini perakendecilik sektöründen aldıklarını anlatarak, bakanlık kayıtlarına göre gelir vergisinden 520 bin, kurumlar vergisinden de 87 bin mükellef olmak üzere yaklaşık 610 bin perakendeci mükelleflerinin bulunduğunu, perakendecilik sektörünün özellikle KDV tahsilatı bakımından öneminin arttığını söyledi.

Organize perakendecilik sektörünün oranının arttıkça bu sektörden tahsil ettikleri KDV oranının da zaman içerisinde artacağını aktaran Ağbal, Türkiye'nin büyüme performansı, eylem planları ve reform takvimi hakkında bilgi verdi.

"İş gücü piyasasında katılık oluşturan tüm düzenlemeleri kaldırmamız lazım"

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasında iş gücü piyasasına ilişkin düzenlemelere değindiğini anımsatan Ağbal, bu anlamda tespitlerin ve endişelerin ortak olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"Ne yapıp edip piyasa mekanizmasını işler hale getirmemiz lazım. Piyasanın aksaklıkları üzerindeki hukuki ve fiili uygulamaları ortadan kaldırmamız lazım. Başta iş hukuku düzenlemeleri olmak üzere iş gücü piyasasında katılık oluşturan tüm düzenlemeleri kaldırmamız lazım. Özellikle güvenceli esneklik, kıdem tazminatı düzenlemesi, iş hukuku ile ilgili düzenlemeler ve yargı reformu bunların belli başlıları. Gerçekten mahkemelerde piyasayı sürekli olumsuz etkileyecek şekilde yapı ve sonuçlar ortaya çıkıyor. Mahkeme kararlarına ilişkin istatistikler önemli, burada bir aksaklık var bunu görüyoruz. Bu anlamda iş mahkemelerinin yeniden yapılandırılması önemli bir düzenlenme, ama onunla birlikte İş Kanunu önemli bir reformun hayata geçirilmesi önemli. Mahkemeler yasal hükümlere göre karar veriyor. Yasal hükümler açık hükümler taşımıyorsa yargı kararları öngörülebilir olmaktan çıkıyor."

Ağbal, başta TOBB olmak üzere STK'larla yatırım ortamının iyileştirilmesi için uzun süredir çalıştıklarını vurgulayarak, "Ticaret, yatırım, üretim, ihracatı daha da geliştirmek için neler yapabiliriz? İşletmeler üzerindeki maliyetleri nasıl azaltabiliriz? Rekabetçiliklerini nasıl artırabiliriz? Bu konuda kapsamlı çalışmalar var. İnşallah hafta sonunda başkanımızla birlikte Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu olarak önemli kararlar vereceğiz" diye konuştu.

İlk gelen göstergelere bakıldığında bu yılın ekonomik gerçekleşmelerinin geçen yıla kıyasla daha iyi olacağına işaret ettiğini bildiren Bakan Ağbal, global piyasalarda iyimserliğin bulunduğunu kaydetti.

Ağbal, Türkiye'nin bunlardan olumlu şekilde etkilendiğini anlatarak, "Enflasyon rakamları aşağı geliyor, faizlerin aşağı gelmesinde ortak bir beklenti var. Cari işlemler açığı aşağı geliyor, özellikle Türkiye'ye gelen sermayede de bir kıpırdanma var. Önümüzdeki dönemde yatırım, üretim ve perakende ticarete olumlu yansıyacak" dedi.

Perakende ticarette genel ortalamanın altında bir büyümenin bulunduğunu Ağbal, burada yapılacak düzenleme ve alacakları kararlarda ileriye gitmesi noktasında çalışmalar yapmaları gerektiğini dile getirdi.

"Her 3 kişiden 1 kişi kayıt dışı çalışıyor"

Bakan Ağbal, kayıtlı istihdamın seviyesinin önemine işaret ederek, Türkiye'de 2002 yılında kayıt dışı istihdam oranının yüzde 52,1 olduğunu, her iki çalışandan biri kayıtlı çalışıyorsa sosyal güvenlik dengesinin tutturulamayacağını belirtti.

Son 14 yılda bu alanda önemli mesafeler kaydedildiğini ifade eden Ağbal, şunları söyledi:

"2015 yılında kayıt dışı istihdam yüzde 33,6'ya gerilemiş. Artık aşağı yukarı her 3 kişiden 1 kişi kayıt dışı çalışıyor. Bu oran bile hala çok yüksek. Bunu aşağılara çekmemiz lazım. Organize perakende ticareti yapanlar kayıt dışı istihdamın aşağı çekilmesine önemli katkı veriyorsunuz, teşekkür ediyorum. Sizler ne kadar büyürseniz, iş hacmi, karlar ne kadar artarsa, daha fazla ne kadar mağaza, işletme açarsanız kayıt dışı ekonomiyi aşağı çekiyor. İnşallah yerelden ulusala, ulusaldan globale perakende zincirini bekliyoruz.

Ben istiyorum ki yerel mağazalar zincirimiz içinde önce ulusal sonra global perakende markaları üretelim. Yerel perakende zincirleri Türki Cumhuriyet, Orta Doğu ve Avrupa'da isimleriniz inşallah marka haline gelir."

Ağbal, "Vergi sistemi öyle olmalı ki piyasada aynı alanda iş yapanlar arasında rekabet eşitsizliğine neden olmamalı, vergi herkese karşı eşit mesafede olmalı" diyerek, aynı piyasada iş yapanlardan bir kısmının lehine bir kısmının aleyhine asla olmaması gerektiğini dile getirdi.

Perakendecilerin ticarete konu bütün malları üreticiden alıp tüketiciye sunduğunu belirterek, "Aldığınız malların KDV oranlarıyla aynı malları satarken uyguladığınız KDV oranları farklı olabiliyor. Yüzde 1'den alıp yüzde 8'e satabiliyorsunuz ideal olan tabii ki zincirin tamamında vergi oranının eşit olmasıdır. Böyle bir durumda alan da satan da vergiden herhangi şekilde etkilenmez. Zaman içerisinde farklı gerekçelerle oran farklılaştırılmasına gittiğimiz oluyor. Kayıt dışı ekonomi ile mücadele veya kayıtlılığı artırma adına bu zincirin belli bir aşamamasında oranı düşürebiliyoruz, mesela toptancı aşamasını yüzde 1, perakendeci yüzde 8 yapabiliyoruz. Oran farklılaşması perakende zincirinde ticaret yapan firmaları olumsuz etkiliyor. Bunun üzerine çalışıp perakendecide, toptancıda maliyetin üzerinde kalmamasını sağlayacak çözüm üretmemiz lazım" şeklinde konuştu.

Hisarcıklıoğlu'nun "Biz sadece oranları eşitleyin diyoruz, Maliye Bakanı onları nerede eşitleyeceğini bilir" sözünü anımsatan Ağbal, "Doğru, inşallah en yukarı seviyede eşitlememiz lazım" demesi üzerine salonda gülüşmeler oldu.

Maliye Bakanı Ağbal: "2015 Yılında Kayıt Dışı İstihdam Yüzde 33,6\'ya Gerilemiş"
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Maliye Bakanı Ağbal: '2015 Yılında Kayıt Dışı İstihdam Yüzde 33,6'ya Gerilemiş' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı
    21:19 Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu olan 'Göktepe 1' adlı kuyunun kazılacağını duyurdu. Bayraklar, bu kuyudan önümüzdeki haftalarda yeni bir keşif ve ilave rezerv bulmayı umduklarını belirtti. Ayrıca, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırarak, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

  • İBB Arnavutköy'de Kent Lokantası açtı
    20:57 İBB Arnavutköy'de Kent Lokantası açtı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Arnavutköy'de Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, açılışta yaptığı konuşmada lokantanın önemini vurgulayarak, İstanbul'un bütün ilçelerinde Kent Lokantası açacaklarını belirtti. İmamoğlu ayrıca Çatalca'da düzenlenen halk buluşmasında çiftçilere destek sözü verdi ve seçimlerde destek istedi.

  • Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı
    20:35 Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Antalya'da transfer yolcular dahil 16 milyonu aşkın ziyaretçiyle rekor kırarak tüm zamanların en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştık. İnşallah bu yıl daha da yüksek rakamlara ulaşacağız" dedi.

  • BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu
    20:34 BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu

    BYD, 2023'ün son çeyreğinde net karında artış bildirdi ve Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu. Shenzhen merkezli otomobil üreticisi, yılın son üç ayında net karını yüzde 19 artırarak 1.20 milyar dolara ulaştırdı. Gelir, yüzde 15 artarak 24.9 milyar dolar oldu. BYD'nin net karı tüm yıl için yüzde 81 artarak 4.2 milyar dolar oldu ve brüt kar marjları, geçen yıla kıyasla yüzde 17'den yüzde 20'ye yükseldi. BYD'nin dördüncü çeyrek satış hacmi yüzde 38 arttı; şirket, 526 bin'den fazla elektrikli otomobil satarak Tesla'nın 80 bin fazlasını sattı. Warren Buffett destekli BYD, üst üste ikinci yıl daha fazla araç üreterek, 3 milyon yeni enerji aracı (NEV) üretti; bu, hem hibrit hem de bataryalı elektrikli otomobilleri içeriyor. BYD'nin çoğu aracı, Tesla'nınkinden daha düşük bir fiyat aralığında satılıyor ve hibrit araçlar ya da tamamen elektrikli otomobiller olarak satın alınabiliyor. BYD, geçen yıl 50'den fazla ülkede ürünlerini sattı ve NEV satışlarında 'birçok ülkede birinci sırada' yer aldığını söyledi. Şirket, geçen yıl 242 bin'den fazla birimi ihraç etti. BYD, Macaristan'da yeni bir fabrika inşa etmeyi planlıyor ve orada ilk elektrikli otomobil müşteri grubuna teslimatlar yaptı. Ayrıca, Güney Amerika'da profili iyileştirmek için Brezilya'da eski bir Ford Motor Co. üretim merkezini canlandırmak üzere 620 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor. BYD, küresel genişlemesini sürdürerek Çin'in NEV pazarının 2024'te güçlü bir şekilde büyüyeceğini belirtti. Şirket, çok markalı stratejisini ve küresel genişleme çabalarını sürdüreceğini söylüyor. BYD'nin başarısı, Pekin'den gelen cömert sübvansiyonlarla destekleniyor.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı
    20:29 Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak programı kapsamında yaptığı ziyaretlerde, doğal gaz arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bayraktar, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırmak için yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını ve birkaç hafta içinde yeni bir keşif ve ilave bir rezerv beklentilerinin bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak adına yenilenebilir enerji yatırımlarının önemine vurgu yaptı.


Advertisement