Maliye Bakanı Ağbal, 2016 Bütçe Sonuçlarını Açıkladı: (4) - Son Dakika
Ekonomi

Maliye Bakanı Ağbal, 2016 Bütçe Sonuçlarını Açıkladı: (4)

Maliye Bakanı Ağbal, 2016 Bütçe Sonuçlarını Açıkladı: (4)

Maliye Bakanı Naci Ağbal, geçen yıl önceki yıllarda olduğu gibi kamu çalışanları ve emeklileri enflasyona ezdirmediklerini belirterek, "2016 yılında kamu görevlilerinin ve memur emeklilerinin maaş ve ücretlerinde kümülatif bazda yüzde 12,25 zam yaptık.

16.01.2017 12:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Naci Ağbal, geçen yıl önceki yıllarda olduğu gibi kamu çalışanları ve emeklileri enflasyona ezdirmediklerini belirterek, "2016 yılında kamu görevlilerinin ve memur emeklilerinin maaş ve ücretlerinde kümülatif bazda yüzde 12,25 zam yaptık. 2016 yıl sonu enflasyonu yüzde 8,53 oldu, bu çerçevede kamu görevlilerimizin mali ve sosyal haklarında reel yüzde 3,4 iyileştirme sağladık." dedi.

Ağbal, Bakanlıkta 2016 yılı merkezi yönetim bütçe gerçekleşmelerine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Geçen yıl üretime ve ihracata kısaca reel sektöre verdikleri destek ve teşvik unsurlarını artırarak özel sektör aracılığıyla büyüme stratejisine devam ettiklerini vurgulayan Ağbal, reel kesim destekleri içerisinde en büyük payı sosyal güvenlik işveren prim desteklerine verdiklerini söyledi.

Bu çerçevede 2016 yılında işletmeler tarafından sosyal güvenlik kurumuna ödenmesi gereken yaklaşık 19 milyar lira tutarındaki işveren primini bütçeden karşıladıklarına işaret eden Ağbal, "Bu tutarın 7 milyar lirası asgari ücret desteği olarak işletmelerimiz adına Hazine tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna ödendi." diye konuştu.

Geçen yıl ihracata yaptıkları destekleri önemli ölçüde artırdıklarını belirten Ağbal, ihracatın ve ihracatçıların desteklenmesi için bütçeye konulan 1 milyar 50 milyon lira ödeneği yıl içinde 750 milyon daha artırdıklarını ve böylece ihracata yaptıkları destekleri 1,8 milyar liraya çıkardıklarını kaydetti.

Bu desteklerin yanı sıra reel sektöre ayrıca bütçeden doğrudan veya dolaylı olarak faiz ve sigorta prim desteği gibi nakdi destekler de sağladıklarına işaret eden Ağbal, "Bu çerçevede yatırım yapan işletmelerimize sağladığımız destekler için bütçemizden 2016 yılında yaklaşık 600 milyon lira kaynak kullandık." dedi.

Ağbal, reel sektörün en önemli ihtiyaçlarından birinin finansmana ucuz maliyetle erişim olduğuna dikkati çekerek, bu kapsamda Halk Bankası aracılığıyla kullandırdıkları esnaf kredileri için bütçeden yaklaşık 1 milyar lira kaynak sağladıklarını bildirdi.

Bakan Ağbal ayrıca tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin ihtiyaç duyduğu finansmanın düşük maliyetle karşılaması için Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla tarımsal kredilere toplam 1,8 milyar lira faiz desteği sunduklarını kaydetti.

Geçen yıl tarım sektörünü güçlü bir şekilde desteklemeye devam ettiklerini vurgulayan Ağbal, "Bu kapsamda tarım sektörüne doğrudan ya da dolaylı olarak yaptığımız desteklerin tutarı 15 milyar lirayı geçti. 2016 yılında çiftçilerimize 11,5 milyar lira tarımsal destekleme ödemesi yaptık." diye konuştu.

"Çalışan ve emeklileri enflasyona ezdirmedik"

Ağbal, geçen yıl önceki yıllarda olduğu gibi kamu çalışanları ve emeklileri enflasyona ezdirmediklerinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"2016 yılında kamu görevlilerinin ve memur emeklilerinin maaş ve ücretlerinde ocak ayından geçerli olmak üzere yüzde 6,90 ve temmuzdan geçerli olmak üzere de yüzde 5 olmak üzere kümülatif bazda yüzde 12,25 zam yaptık. 2016 sonu enflasyonu yüzde 8,53 oldu, bu çerçevede kamu görevlilerimizin mali ve sosyal haklarında reel yüzde 3,4 iyileştirme sağladık.

SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarını ise önce yüzde 3,86 artırdık ve bu artışın üstüne 100 lira ilave ettik. Temmuz ayında ise SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarında yüzde 3,63 ilave artış yaptık.

Bu artışlar sonrası, aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 2015'in aralık ayında 2 bin 175 lira iken 2016'nın aralık ayında 2 bin 475 liraya çıktı, artış yüzde 13,8 oldu, reel olarak en düşük memur maaşı yüzde 4,8 artmış oldu.

En düşük memur emekli aylığı 2015'in aralık ayında bin 514 lira iken, 2016'nın aralık ayında bin 699 liraya çıktı, artış yüzde 12,3 oldu. En düşük SSK emekli aylığı 2015'in aralık ayında bin 144 lira iken 2016'nın aralık ayında bin 339 liraya çıktı, nominal olarak yüzde 17 artış meydana geldi.

En düşük BAĞ-KUR esnaf emekli aylığı 2015'in aralık ayında bin 14 lira iken bu rakam 2016 sonunda bin 199 liraya çıktı, nominal artış yüzde 18,3, reel artış yüzde 9 oldu.

Muhtar aylığı 2015 Aralık ayında 940 lira iken 2016 Aralık ayında bin 365 liraya çıktı, nominal artış yüzde 45,2, reel artış yüzde 33,8 olarak gerçekleşti. 2016 yılında net asgari ücret bin liradan bin 300 liraya çıktı. Nominal olarak yüzde 30 artış meydana geldi."

Ağbal, geçen yıl merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinde yaklaşık 150 bin yeni personele istihdam sağladıklarını belirtti.

"Mali disipline devam"

Maliye Bakanı Ağbal, geçen yıl 42 milyar lira seviyesinde sosyal harcama yaptıklarına işaret ederek, sosyal harcamaların yıldan yıla artması ile sosyal adaletin de güçlendiğini söyledi.

Orta Vadeli Program (OVP) döneminde de mali disiplinden taviz vermeyeceklerinin altını çizen Ağbal, "Mali disiplini sürdürürken kamu yatırımlarına, üretim ve ihracatı destekleyecek programlara devam edeceğiz. Özellikle işletmelerin finansmana erişimlerini kolaylaştıracak uygulamalara, Ar-Ge ile inovasyona ve nitelikli insan gücünün yetiştirilmesine daha fazla kaynak ayıracağız." ifadelerini kullandı.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Maliye Bakanı Ağbal, 2016 Bütçe Sonuçlarını Açıkladı: (4) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement