Maliye Bakanı Ağbal: (3) - Son Dakika
Ekonomi

Maliye Bakanı Ağbal: (3)

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye ekonomisinde büyümede yakalanan ivmenin işsizlik oranlarını aşağıya çeken önemli bir faktör olduğunu belirterek, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ocak ayına ilişkin iş gücü verilerinin de bunu teyit ettiğini bildirdi.

15.04.2016 12:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye ekonomisinde büyümede yakalanan ivmenin işsizlik oranlarını aşağıya çeken önemli bir faktör olduğunu belirterek, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ocak ayına ilişkin iş gücü verilerinin de bunu teyit ettiğini bildirdi.

Ağbal, makro ekonomik gelişmeler ve 2016 yılı ocak-mart dönemi merkezi yönetim bütçe gerçekleşmelerine ilişkin Vergi Denetim Kurulu Konferans Salonu'nda basın toplantısı düzenledi.

Naci Ağbal, 2016 yılına yüzde 9,6 ile başlayan yıllık enflasyonun, şubatta yüzde 8,8'e, martta ise yüzde 7,4'e gerilediğine dikkati çekti.

Son aylarda enflasyonun aşağıya gelmesinde gıda ve alkolsüz içecek grubunda yaşanan gerilemenin etkili olduğunu hatırlatan Ağbal, çekirdek enflasyondaki gerilemenin ise sınırlı kaldığını kaydetti.

İstihdamda istikrarlı artışın devam ettiğini dile getiren Ağbal, küresel krizden bu yana Türkiye'de yaklaşık 6,4 milyon kişinin iş sahibi olduğunu belirtti.

Ağbal, TÜİK tarafından ocak ayına ilişkin iş gücü verilerinde de son 1 yıllık dönemde istihdamda 821 bin kişilik bir artış olduğunun görüldüğünü söyledi.

İş gücüne katılım oranının da sürekli arttığına dikkati çeken Ağbal, 2010'da yüzde 46,5 olan iş gücüne katılım oranının yaklaşık 5 puan artarak 2015'te yüzde 51,3'e çıktığını ifade etti.

Ağbal, iş gücüne katılım oranının artmasında özellikle kadınların iş gücüne katılımındaki artışın etkili olduğunu belirterek, 2010'a kıyasla kadınların iş gücüne katılım oranının 3,9 puan, erkeklerin iş gücüne katılım oranının ise 0,8 puan arttığını bildirdi.

Bakan Ağbal, "İşsizlik verilerine baktığımızda da işsizlik oranlarında bir önceki yılla mukayese ettiğimizde olumlu bir gelişmenin ortaya çıktığını görüyoruz. Manşet işsizlik oranı dediğimiz oran yüzde 11,3'ten yüzde 11,1'e gerilemiştir. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranına bakıldığında da söz konusu oran yüzde 10,3'ten yüzde 10,1'e gelmiştir. İş gücüne katılma oranı da yüzde 50'den yüzde 50,7'ye gitmiştir. Büyümede yakalanan ivme işsizlik oranlarını aşağıya çeken önemli bir faktördür. TÜİK'in açıkladığı son veriler de bunu teyit etmektedir." diye konuştu.

"Cari açığın daha da aşağıya gelmesini bekliyoruz"

Bakan Ağbal, ödemeler dengesinde yaşanan iyileşmenin de devam ettiğine dikkati çekerek, 2015 sonunda 32,1 milyar dolar olan cari açığın 2016 Şubat itibarıyla 12 aylık bazda 30,5 milyar dolara gerilediğini ve cari açıkta 2010 Ağustos ayından bu yana en düşük seviyenin görüldüğünü hatırlattı.

Enerji fiyatlarında yaşanan gerilemeye bağlı olarak önümüzdeki dönemde cari açığın daha da aşağıya gelmesini beklediklerini ifade eden Ağbal, "Cari açığın finansmanına bakıldığında kısa vadeli sermaye girişleri ve portföy yatırımlarında 2016 yılı şubat ayında 12 aylık bazda 12,1 milyar dolar çıkış yaşanırken, bu rakam 2015 yılında 15,7 milyar dolardı. Doğrudan yatırım girişleri ve uzun vadeli sermaye girişlerinde 50,2 milyar dolarlık giriş yaşandığını görüyoruz. Bu rakam geçen sene 53,5 milyar dolardı." dedi.

Ağbal, risk iştahına bağlı olarak son dönemde gelişmekte olan ülke piyasalarının fon girişlerinin devam ettiğinin altını çizerek, buna paralel olarak Türkiye'de de şubat ayında 1,1 milyar dolarlık net portföy girişinin olduğunu gördüklerini söyledi.

Şubat ayının başından itibaren hem küresel hem de Türkiye ekonomisine ilişkin yaşanan olumlu gelişmelerin piyasalarda iyimser bir havanın gelişmesine neden olduğunu anlatan Ağbal, şunları kaydetti:

"10 Şubat'tan itibaren BIST-100 endeksi yüzde 19,7'lik artış göstermiştir. Finansal risk ölçütü olan CDS (Credit Default Swap - Kredi Risk Primi) oranı 34,58 puan, 10 yıllık tahvil/faiz oranı ise 102 baz puan düşmüştür. Hisse senedi ve tahvil bono piyasalarında yabancı yatırımcılar net satıcı konumundayken net alıcı konumuna geçmiştir. Bütün bu gelişmeler, hem ekonomik büyüme hem işsizlik oranlarında aşağıya gelen trend, hem cari işlemler dengesindeki iyileşme, enflasyon rakamlarında beklentileri olumluya gönderen gelişmeler hep birlikte Türkiye ekonomisinin 2016 yılında beklentilere uygun bir şekilde performans göstereceğini ortaya koymaktadır."

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Maliye Bakanı Ağbal: (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement