Maliye Bakanı Ağbal, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu: (2) - Son Dakika
Ekonomi

Maliye Bakanı Ağbal, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu: (2)

Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron işçilerin kadroya alınması çalışmalarına ilişkin, "Tahmin ediyorum, 21 Mart'tan önce bu konuyla ilgili yasal düzenlemeyi mutlaka Meclis'e sevk etmiş oluruz.

29.01.2016 11:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron işçilerin kadroya alınması çalışmalarına ilişkin, "Tahmin ediyorum, 21 Mart'tan önce bu konuyla ilgili yasal düzenlemeyi mutlaka Meclis'e sevk etmiş oluruz. Bu konuda Bakanlar Kurulu kararını çıkarmış olacağız. Çünkü bizim orada taahhüdümüz var" dedi.

Ağbal, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda soruları yanıtladı ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Asgari ücretin artmasıyla, bu kesimden kesilen vergiye yönelik bir çalışma yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine Ağbal, seçim döneminde bu ücretin bin 300 liraya yükseltilmesini vadettiklerini hatırlattı. Bu konuda verdikleri sözü zamanında yerine getirdiklerini ve asgari ücretin yükseltilmesi sonucunda özel sektörün devletten destek beklediğini belirten Ağbal, şunları kaydetti:

"Dediler ki, 'Maliyetlerimizin bir kısımını karşılarsanız, bu 1 yıllık süreyi rahatça geçiririz'. Burada tüm sivil toplum örgütleriyle birlikte değişik toplantılar yaptık. En sonunda, her çalışan başına aylık 100 lira nakit destek düzenlemesini yaptık. Şimdi uygulamaya başlayacak. Yaklaşık 11 milyon çalışanımız, bu düzenlemeden yararlanacak. Bunun bütçeye yükü de 11,4 milyar lira. Burada önemli olan, işletmelerimizin bu 1 yıllık süreçte ortaya çıkan bu maliyetlerin karşılanmasıydı. Yaklaşık yüzde 40 nispetinde bu maliyetlerini karşılamış olduk. Uygulama süresi konusunda özel sektörle birlikte değerlendirme yaptık. Bunun 1 yıllık süreçte uygulanmasının yeterli olacağı konusunda karşılıklı anlayış birliğimiz var."

Asgari ücretin her yıl arttığına dikkati çeken Ağbal, "Dolayısıyla, 2017 dönemine gelindiğinde, zaten asgari ücret normal artış olsaydı da bu seviyeye gelmiş olacaktı. Özel sektörün sadece sıkıntıya düştüğü yıl, 2016 yılı olacaktı" değerlendirmesinde bulundu.

Bütün bu süreçlerde özel sektör ve sivil toplum örgütleriyle tam bir istişare içinde, katılımcı bir anlayışla bu düzenlemeyi yaptıklarını belirten Ağbal, her noktada paydaşların görüşlerini aldıklarını ifade etti.

Ağbal, verginin tüm toplum kesimini ilgilendiren bir konu olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Vergi sistemimiz artan oranlı bir vergi sistemi. Bu vergi hukukunda temeldir. Geliriniz arttıkça, artan gelirden daha fazla vergi ödersiniz. Bu, Türkiye'de de böyledir, diğer memleketlerde de böyledir. Burada, asgari ücretin artmasına bağlı olarak son 3 ayda asgari ücretlinin geliri yüzde 20'lik dilime girecek. Bu kendilerinden kesilen vergiyi bir miktar artıracak. Ama bu konuda şöyle bakmak lazım; Bu konuda bir düzenleme yapacak olsak, asgari ücret alanlara münhasır bir düzenleme yapma imkanımız yok. Bütün gelir sahiplerine yapmamız lazım. Önemli olan burada elde edilen gelirin seviyesi."

Bütçe disiplininin çok önemli bir konu olduğunu belirten Ağbal, "Ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız lazım. Bence en önemli kazanım asgari ücrette yüzde 30 nispetinde artış yapmış olmamız" şeklinde konuştu.

Taşeronlara kadro konusu

Naci Ağbal, "Taşeron işçilerin kadroya alınması konusunda verilecek bir müjde var mı?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Asıl iş dediğimiz işlerde çalışıyorsanız, o zaman yapacağımız yasal düzenlemede bu kişileri kamuda istihdam etmeye başlayacağız. Bu konunun iki boyutu var. Asıl iş ve yardımcı işin belirlenmesi lazım. Geçen sene yapmış olduğumuz yasal düzenlemede bu konuyu Bakanlar Kurulu kararı ile belirleyeceğimizi söyledik. Bakanlık olarak bu çalışmayı biz koordine ediyoruz. Çalışmalar, belirli bir seviyeye geldi. Çalışma Bakanlığımızla en son üzerinden geçerek, bir değerlendirme yapacağız. Daha sonra kanun çerçevesinde sendikalarla bu konuda görüşmeler yapmamız lazım. Bu çalışmaları yapacağız. Tahmin ediyorum, 21 Mart'tan önce bu konuyla ilgili yasal düzenlemeyi mutlaka Meclis'e sevk etmiş oluruz. Bu konuda Bakanlar Kurulu kararını çıkarmış olacağız. Çünkü bizim orada taahhüdümüz var. Bakanlar Kurulu ile ilgili çalışmanın son aşamasına geldiğini biliyorum. Çünkü önceden de bu konuda epey bir çalışmamız olmuştu."

Bu konuyu süratle önce Ekonomi Koordinasyon Kuruluna, ardından da Bakanlar Kuruluna götüreceklerini vurgulayan Ağbal, "İnşallah 21 Mart'tan önce bu düzenlemeyle ilgili tüm belirsiz kalan konuları çözüp, kamuoyuna açıklama yaparız" ifadesini kullandı.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Maliye Bakanı Ağbal, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu: (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement