Maliye Bakanı Ağbal Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Maliye Bakanı Ağbal Açıklaması

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçenin mayısta 3,7 milyar lira, ocak-mayıs döneminde de 9,1 milyar lira fazla verdiğini belirterek, bu yılın 5 ayında 2004'ten bu yana en yüksek bütçe fazlasının verildiğini bildirdi.

15.06.2016 11:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçenin mayısta 3,7 milyar lira, ocak-mayıs döneminde de 9,1 milyar lira fazla verdiğini belirterek, bu yılın 5 ayında 2004'ten bu yana en yüksek bütçe fazlasının verildiğini bildirdi.

Ağbal, yaptığı yazılı açıklamada, mayıs bütçe uygulama sonuçlarını değerlendirdi.

Bütçedeki güçlü performansı mayısta da sürdürdüklerini kaydeden Ağbal, hem mayısta hem de ocak-mayıs döneminde bütçe fazlası verildiğini belirtti. Ağbal, "Bu yıl mayıs ayında 3,7 milyar lira ile 2015 yılı mayıs ayına göre 2 milyar lira daha yüksek fazla verdik. Ocak-mayıs döneminde ise 2015 yılındaki 2,4 milyar liralık bütçe açığına karşın 9,1 milyar lira bütçe fazlası verdik. Böylece bu yılın ilk 5 ayında 2004'ten bu yana en yüksek bütçe fazlasını verdik." ifadesini kullandı.

"Gelirlerdeki güçlü seyir belirleyici oldu"

Faiz dışı fazla konusunda da güçlü bir performans sergilediklerini belirten Ağbal, mayısta 8,7 milyar lira, ocak-mayıs döneminde ise 33,3 milyar lira faiz dışı fazla verildiğini bildirdi.

Bütçenin, yılın 5 ayında son 13 yılın en yüksek faiz dışı fazlasını verdiğinin altını çizen Ağbal, "Bu performansı bölgemizde artan jeopolitik gerginliklere, dış ticaretteki sorunlara ve küresel finansal piyasalardaki dalgalanmaya rağmen elde ettik." değerlendirmesinde bulundu.

Bütçe performansında gelirlerdeki güçlü seyrin belirleyici olduğunu ifade eden Ağbal, özellikle gelir ve kurumlar vergisinin geçen yılın ocak-mayıs dönemine göre yüzde 16,2 artarak 58,9 milyar liraya ulaştığına dikkati çekti.

Ağbal, aynı dönemde ÖTV ve dahilde alınan KDV gelirlerinin de yüzde 12 arttığını ve vergi geliri artışını desteklediğini belirterek, buna karşın dış ticaretteki zayıf seyre bağlı olarak ithalden alınan KDV'nin yüzde 2,9 ile sınırlı düzeyde arttığını kaydetti.

Vergi dışı gelirlerin ise teşebbüs ve mülkiyet ile sermaye gelirlerinin öncülüğünde geçen yılın ocak-mayıs dönemine kıyasla yüzde 42,1 artışla 47,6 milyar liraya ulaştığını belirten Ağbal, "Böylece vergi dışı gelirlerde bütçe hedefimizin yüzde 58'ine yılın ilk beş ayında ulaşmış olduk." ifadesini kullandı.

Toplam harcamaların ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,8 artarak 221,9 milyar, faiz hariç harcamaların da yüzde 14,7 artışla 197,7 milyar liraya ulaştığına işaret eden Ağbal, son dönemde yapılan düzenlemelerin de etkisiyle personel, mal-hizmet ve cari transferlerdeki yüzde 21 civarındaki artışın bu gelişmede belirleyici olduğunun altını çizdi.

Sermaye giderleri ve sermaye amaçlı transfer harcamalarının ise dönemsel farklılıklardan dolayı Ocak-Mayıs 2015 dönemine göre daha düşük gerçekleştiğini belirten Ağbal, faiz harcamalarının borcun vade yapısına bağlı olarak yılın 5 ayında 24,2 milyar lira ile sınırlı kaldığına dikkati çekti.

"Mali disiplini sürdürmeye devam edeceğiz"

Bütçe performansındaki başarının AK Parti hükümetlerinin sürdürmekte olduğu mali disiplin politikasının en önemli göstergesi olduğunu vurgulayan Ağbal, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki dönemde de mali disiplini sürdürmeye devam edeceğiz. Mali disiplin enflasyon ve cari açıkla olan mücadelemizi desteklemek, reformlara mali alan yaratmak ve ülkemizin risk algısını düşük tutmak için son derece önemlidir. Maliye politikamızı, hükümetlerimizin reform programını ivmelendirecek şekilde uygulamaya devam edeceğiz. Vergi ve harcama reformlarımız ile ekonomimizin büyüme performansını geliştirecek, katma değeri yüksek yatırımları ve nitelikli istihdamı destekleyecek ve ülkemizin gelişmiş ülkeler arasında yer almasını sağlayacağız."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Maliye Bakanı Ağbal Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement