Maliye Bakanı Ağbal: "Bu Sene 8 Bin Liraya Kadar Beyan Edilen Kazançtan Hiç Vergi Almadık" - Son Dakika
Güncel

Maliye Bakanı Ağbal: "Bu Sene 8 Bin Liraya Kadar Beyan Edilen Kazançtan Hiç Vergi Almadık"

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "750 bine yakın basit usul mükellefimiz var. Esnaflarımızın çoğu basit usul. Bu sene ilk uygulamasını yaptık, 8 bin liraya kadar beyan edilen kazançtan sıfır vergi, hiç vergi almadık.

21.03.2017 16:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "750 bine yakın basit usul mükellefimiz var. Esnaflarımızın çoğu basit usul. Bu sene ilk uygulamasını yaptık, 8 bin liraya kadar beyan edilen kazançtan sıfır vergi, hiç vergi almadık. Arkadaşlar rakamlarını çıkarıyorlar ama benim tahminime göre yaklaşık 300 milyon liralık bir vergiden vazgeçtik. Yani 750 bin esnafımızın kazancı ne olursa olsun, ister 8 bin lira olsun, ister 28 bin lira olsun o 8 bin liralık kısımdan vergi almıyoruz. Bu da esnafımıza bir rahatlama getirdi." dedi.

Bakan Ağbal, Çorum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ÇESOB) Derviş Günday Konferans Salonu'nda iş dünyası temsilcileri ile bir araya geldi.

Kendisinin de esnaf çocuğu olduğunu belirten Ağbal, AK Parti hükümetleri olarak esnafa her zaman özel önem verdiklerini söyledi.

Toplumun nabzının esnafın dükkanında attığını, esnafın işleri ne kadar iyi olursa toplumun da o kadar iyi olduğunu dile getiren Ağbal, "AK Parti olarak iktidara geldiğimiz ilk andan itibaren 'Esnafımız ne kadar kazanıyorsa o kadar vergi alalım' dedik. 'Zararda ise biz onun zararına da ortak olalım.' 2004 yılında esnafımızın biriken sorunlarını çözmek için Yeniden Yapılandırma Kanunu'nu beraber çıkardık. Allah rahmet eylesin, eski Maliye Bakanımız Kemal Unakıtan döneminde hatırlarsınız, kamuoyuna en çok yansıyan meselesiydi. Vergi Barışı Kanunu çıkardık. Bu kanun ile esnafımızın bir sürü biriken sorunlarını çözdük." diye konuştu.

Esnafın sorunları ne zaman kendilerine iletilse çözmek için büyük çaba sarf ettiklerini ama özellikle son 1-2 yıldır esnafla ilgili ardı ardına önemli kararları aldıklarını anlatan Ağbal, şöyle devam etti:

"2014 Ağustos'unda Yeniden Yapılandırma Kanunu çıkardık. 2016'nın Kasım ayında da olağanüstü başvuru aldık. Esnafımız bu kanuna önceki kanunlardan çok daha fazla şekilde müracaat etti. Bu kanun çerçevesinde 15 milyar lira Maliye idaresi tahsilat yaptı. Bu anlamda hem esnafımız borçlarını düşürdü, vadeye yaydı hem de Maliye olarak bu kadarlık tahsilat yaptık. Sonra TESK Başkanımız Bendevi Bey, 'Şunların taksitlerini mayıs-hazirana kadar erteleyin' dedi. Gelen talepler üzerine kasımdan, aralıktan taksitleri aldık. Mayıs ve hazirana kadar herhangi bir taksit ödenmeyecek. Bir gecikme faizi de alınmayacak. 750 bine yakın basit usul mükellefimiz var. Esnaflarımızın çoğu basit usul. Bu sene ilk uygulamasını yaptık. 8 bin liraya kadar beyan edilen kazançtan sıfır vergi, hiç vergi almadık. Arkadaşlar rakamlarını çıkarıyorlar ama benim tahminime göre yaklaşık 300 milyon liralık bir vergiden vazgeçtik. Yani 750 bin esnafımızın kazancı ne olursa olsun, ister 8 bin lira olsun ister 28 bin lira olsun, o 8 bin liralık kısımdan vergi almıyoruz. Bu da esnafımıza bir rahatlama getirdi."

Gençlerin esnaflığa ve ticarete teşvik edilmesi için önemli uygulamaların hayata geçirildiğinin altını çizen Ağbal, bugün iş yeri açan bir gencin yıllık 75 bin liralık kazanç sınırına kadar 3 yıl boyunca vergi ödemediğine dikkati çekti.

KOSGEB üzerinden verilen desteklere de değinen Ağbal, "KOSGEB üzerinden 50 bin liraya kadar, 20 bin lira ile 50 bin lira arasında faizsiz kredi imkanı getirdik. 470 bin işletme yararlandı. 11 milyar lirayı aşan bir kaynağı bu şekilde ekonominin kılcal damarlarına vermeye başladık. Gezdiğim yerlerde görüyorum, herkes uygulamadan memnun. Özellikle herkes 50 bin lira değil de farklı farklı, kademeli şekilde yapılması da esnafımız arasında büyük bir memnuniyet getirdi." ifadelerini kullandı.

Esnafa çağrı

Bakan Ağbal, özellikle 2017 yılında istihdama büyük destek vermek istediklerini, bu noktada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde başlatılan Milli İstihdam Seferberliği'nin çok önemli olduğunu anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle esnafımız için buradan bir çağrıda bulunuyorum. 2017 yılında işe alacağınız her yeni kişi için bütün primleri devlet olarak biz ödeyeceğiz. Sosyal güvenlik primleri bizden, vergiler bizden, işsizlik sigortası fonu bizden. Yani bugün asgari ücretle işe aldığınız bir kişi için o kişiye ödeyeceğiniz rakam bin 404 lira ancak normalde bunun size maliyeti 2 bin 178 lira. Arada 773 lira var. Normalde 773 lirayı gidip devlet dairelerine ödüyordunuz ama dedik ki '2017 yılının Ocak ayından başlamak üzere istediğiniz kadar yeni eleman alın, aldığınız her eleman başına 773 lirası devlet olarak bizden'. Buradan özellikle esnaflarımıza da çağrıda bulunmak istiyorum, bu büyük bir imkan. Gelin hep beraber bu çağrıdan yararlanalım."

Ekonomide canlanmayı sağlamak için birçok tedbir aldıklarını vurgulayan Ağbal, "2016 Ağustos ayından bu tarafa almış olduğumuz tüm tedbirleri yan yana koyduğumuzda gerçekten hükümet olarak elimizi taşın altına soktuk. Ekonomide vergileri aşağı çektik, özellikle kamu maliyeti üzerinden ciddi anlamda teşvikler ve imkanlar getirdik. Bunun karşılığını da görüyoruz. Bugün ekonomide üretim tarafında çarklar daha hızlı dönmeye başladı. Avrupa pazarına daha fazla mal satmaya başladık ve devam ediyoruz. Ekonominin talep ve güven tarafından ciddi anlamda hareketlenmeler var. Son dönemde açıklanan güven endekslerine baktığınız zaman herkesin geleceğe dönük beklentileri dünden daha iyi." değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)

Maliye Bakanı Ağbal: "Bu Sene 8 Bin Liraya Kadar Beyan Edilen Kazançtan Hiç Vergi Almadık"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Maliye Bakanı Ağbal: 'Bu Sene 8 Bin Liraya Kadar Beyan Edilen Kazançtan Hiç Vergi Almadık' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement