Maliye Bakanı Ağbal: "Kamu Yönetimi Reformu Son Derece Önemli" - İstanbul - Son Dakika
Güncel

Maliye Bakanı Ağbal: "Kamu Yönetimi Reformu Son Derece Önemli" - İstanbul

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Bir ülkede para ve maliye politikası ne kadar güçlü olursa olsun, yapısal reform ayağı olmaksızın bunlar tek başına ekonomiyi sürdürülebilir kılamaz. Bu nedenle yapısal reform ajandasının mutlaka güçlendirilmesi gerek." dedi.

24.08.2016 01:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Bir ülkede para ve maliye politikası ne kadar güçlü olursa olsun, yapısal reform ayağı olmaksızın bunlar tek başına ekonomiyi sürdürülebilir kılamaz. Bu nedenle yapısal reform ajandasının mutlaka güçlendirilmesi gerek." dedi.

Fikir Sofrası Düşünce Platformu tarafından düzenlenen Yeni Türkiye ve Ekonomide Güçlü Kalkınma Modeli Çalıştayı'nda konuşan Ağbal, 3 ayrı oturum şeklinde düzenlenen çalıştayda genel itibarıyla Türkiye'nin kalkınması, büyümesi, dışa açılması, demoktarikleşmesi, hukuk devletinin güçlendirilmesi ve toplumsal refahın artırılması konularının ele alındığını söyledi.

Ağbal, çalıştayda birçok kesimden katılımcı bulunduğunu ve herkesin ortak idealinin, Türkiye ve Türk milletinin uluslararası medeni toplum içerisinde daha ileri gitmesi olduğunu belirterek, "Bu çok sevindirici bir şey. Bugün 15 Temmuz sürecinde Türkiye'de demokrasi bilincinin nasıl yerleştiğini, nasıl kökleştiğini, vatandaşımız sözle değil eylemle uygulamaya geçirdi. İnşallah tüm bu süreçler, Türkiye'deki demokratikleşmenin ve hukuk devletinin inşasına daha da katkı verecek." diye konuştu.

Çalıştayda birçok öneri geldiğini ve güzel bir görüş alışverişi ortamının oluştuğunu anlatan Ağbal, herkesin ortak temennisinin, Türkiye'nin büyüme ve kalkınma hikayesini hiçbir şekilde aksatmadan, daha da yukarıya çekecek şekilde devam ettirmek olduğunu ifade etti.

Ağbal, mutlaka uzun vadeli stratejilerin ve önceliklerin olacağını vurgulayarak, sektörel odaklanmanın önemine işaret etti.

Gerek sektörel, gerekse stratejik anlam bakımından önceliklerin yapılması konusunda ortak bir iradenin oluştuğundan bahseden Ağbal, Türkiye'nin büyüme hikayesi içinde özellikle yatırım ve ihracatın çok daha fazla önem kazandığını dile getirdi.

Ağbal, Türkiye'nin büyümesinde güçlü iç talep ve tüketim önemli bir yer tuttuğunu, bununla birlikte özel sektör yatırımları ve ihracatın Türkiye'nin rekabetçiliği ve büyümesinin kalitesini artıracak temel iki alan olduğunu kaydederek, özel sektör yatırımlarının da Ar-Ge ve inovasyon yoğun alanlarda yapılması gerektiğini ifade etti.

Bakan Ağbal, 64. ve 65. hükümet genelinde çıkarılan yasal düzenlemelerle Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik alanlarını destekleyen düzenlemeler yaptıklarını anımsatarak, "Bu toplantıda çıkan ortak kanaat, bu yapılan düzenlemelerin daha da geliştirilmesi ve artırılması. Özellikle yatırımın stratejik alanlarda uzun vadeli tahvillerde öngörülerde bulunulacak şekilde planlanması, özel sektörün çok daha uzun vadede ülke ve global trendler ile hükümetlerin tercihleri konusunda bilgi sahibi olması noktasında hepimizin ortak kanaati var. Zaten hükümet olarak ortaya koyduğumuz bir 2023 vizyonu var ve bu son derece önemli. Bu ortak vizyona her bakımdan inanış söz konusu. İnşallah bu ortak uzun vadeli stratejik öncelikleri, hep beraber hayata geçireceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

"Kamu maliyesi reformu, çok önemli bir alan"

Maliye Bakanı Ağbal, bir ülkede para ve maliye politikası ne kadar güçlü olursa olsun, yapısal reform ayağı olmaksızın bunların tek başına ekonomiyi sürdürülebilir kılamayacağını aktardı.

Bu nedenle yapısal reform ajandasının mutlaka güçlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Ağbal, "Küresel ekonomik gelişmeler, genişleyici para politikasının artık sınırlarına geldiğimize işaret ediyor, hep birlikte iki gündemi ön plana çıkarıyor. Bunlardan biri maliye politikasının da global kırılganlıklar ile talebe karşı alan geliştirmesi. İkinci olarak da bu global ekonomideki bu kırılganlıkları veya düşük büyüme trendini ortadan kaldıracak yapısal reformları yapılması. Bugün dünyanın ortak global ajandası, ertelenen yapısal sorunların yapısal reformlarla çözülmesidir." diye konuştu.

Ağbal, ülkelerin gelişmişlik seviyelerine bağlı olarak farklı yapısal reform ihtiyaçları bulunduğunun altını çizerek, "Bizler hem global olarak hem de Türkiye'nin kendi içinde bulunduğu koşullarda yapılması gereken yapısal reform ihtiyaçlarını tespit etmek suretiyle adım atıyoruz." dedi.

"Hukuk devleti inşa etmek istiyorsak, hukuk ve adalet reformu yapmamız lazım" diyen Ağbal, AK Parti hükümetleri döneminde, demokratikleşmeye her zaman özel önem verdiklerini kaydetti.

Ağbal, eğitim reformunun da önemine işaret ederek, bir ülkede insan sermayesinin kalitesini artırmanın birinci yolunun eğitimden geçtiğini, dolayısıyla bu alana daha fazla kaynak aktarılması ve eğitime erişimin artırılması gerektiğini söyledi.

Kamu yönetimi reformunun son derece önemli olduğunu vurgulayan Ağbal, şöyle devam etti:

"Biz ne kadar özel sektörü etkin yaparsak yapalım, eğer bunu destekleyen bir kamu yönetimi anlayışı ve yapısı oluşturamazsak, kamu adeta özel sektörün ayağına çelme takacak bir pozisyondaysa o zaman özel sektör rekabetçi olamaz. Devletin yapılandırılması, sivilleşme, devlet kurumlarının rasyonelleştirilmesi, bürokrasinin azaltılması gerçekten en önemli öncelikler. Bugün toplantıda da bunların ifade edilmesinden son derece memnunum. Kamu maliyesi reformu, çok önemli bir alan. Bugün Türkiye'de iftihar ediyoruz bankacılık sektörü sağlam, kamu maliyesinin temel rasyoları sağlam. Bu noktada mutlaka kamu maliyesine sürdürülebilirliği sağlayacak reform çabalarına devam etmemiz lazım."

Bakan Ağbal, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu stratejik tedarikin güvenli bir şekilde ve uygun koşullarda sağlanması ile stratejik sektörlerde ihracat potansiyelinin artırılmasının da kritik alanlar olduğunu ifade etti.

"Kadın girişimciliğinin ve istihdamının artırılması gerek"

Ağbal, kadın girişimciliğinin ve istihdamının artırılmasına yönelik önerilerin kendisini çok sevindirdiğini belirterek, "Bugün Türkiye'de büyüme oranlarını yukarı çekecek en önemli şeylerden biri, kadının iş hayatına katılması ve istihdamdan daha fazla pay almasıdır. Kadın istihdamı, her yıl daha fazla işgücü piyasasından pay alıyor ama maalesef henüz istediğimiz düzeyde değil. Dolayısıyla hep beraber inşallah kadın girişimciliğinin artırılması, istihdam piyasasında hak ettiği ölçüde daha fazla rol oynaması, şirketlerin üst yönetimlerinde daha fazla bulunması, orta kademenin neredeyse kadın yöneticilerden oluşturulması, bunlar son derece güzel fikirler." dedi.

Hükümet olarak kadın istihdamının artırılmasına yönelik birçok çalışma yaptıklarını ve en son özel kreş ve bakım evi teşviğini getirdiklerini anlatan Ağbal, Türkiye'nin kadın istihdamı konusunda çok daha fazla mesafe katetmesi gerektiğine inandığını dile getirdi.

Ağbal, turizm sektörünün önemine değinerek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de özellikle 80'li yıllardan sonra, turizm sektörü ekonomiye çok ciddi bir itici güç sağlıyor. Turizm sektörü deyip geçmeyin, bir sektör ama 50 sektörü birden etkiliyor. İnşaattan mobilyaya kadar, yiyecek-içecek sektöründen perakendeye kadar birçok sektörü etkiliyor. Bu nedenle turizm bizim hükümet olarak en önem verdiğimiz sektörlerden biri ama son iki yıldır sıkıntılarımız var. Bu sıkıntıları süratle aşmamız gerek. Hükümet olarak bu anlamda turizm sektörünün sorunlarını aşmaya yardımcı olmak üzere tedbirler aldık, almaya da devam ediyoruz. Bugün toplantıda ortaya çıkan şöyle bir ihtiyaç var, bu önemli bir tespit, bizim turizm sektöründe ortaya çıkan bu sıkıntıyı aşabilmemiz için bir süre gerekiyor. Öyle bir anda çözülmüyor ve belki bir veya iki yıllık periyotta bu teşviklerin ve desteklerin devam etmesi gerek. Bu konuda güzel bir görüş alışverişi oldu, bu adımları süratle atacağız."

(Sürecek)

Maliye Bakanı Ağbal: "Kamu Yönetimi Reformu Son Derece Önemli" - İstanbul
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Maliye Bakanı Ağbal: 'Kamu Yönetimi Reformu Son Derece Önemli' - İstanbul - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de Rekor Uyuşturucu Operasyonu: 112 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi
    08:44 İzmir'de Rekor Uyuşturucu Operasyonu: 112 Kilo Metamfetamin Ele Geçirildi

    İzmir'de gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda, Bornova ilçesindeki bir evde yapılan aramada 112 kilo 300 gram metamfetamin maddesi ele geçirildi. Operasyon sonucu ele geçirilen metamfetamin miktarı İzmir'de rekor yakalama olarak kaydedildi. Evde yapılan incelemede, neredeyse her odada metamfetamin üretimi yapıldığı tespit edildi. Operasyon kapsamında 5 şüpheli gözaltına alındı.

  • Sivas'ta Yaşlı Nüfus Oranı Artıyor
    08:39 Sivas'ta Yaşlı Nüfus Oranı Artıyor

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan 'İstatistiklerle Yaşlılar 2023' çalışmasına göre, Sivas'ta yaşlı nüfus oranı artış gösterdi. Sivas'ta yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 13,8'den yüzde 14,1'e yükseldi. Türkiye genelinde ise yaşlı nüfusun oranı yüzde 10,2 olarak belirlendi.

  • Twitch, teşhircilik yapan yayıncılara darbe vuruyor
    08:33 Twitch, teşhircilik yapan yayıncılara darbe vuruyor

    Twitch, müstehcen içeriklerin yayınlanmasını engellemek için yeni bir kural getiriyor. Platform, vücudun mahrem bölgelerine odaklanan yayınları yasaklayacak ve bu içerikleri yayınlayan yayıncıları da yasaklayacak.

  • Google Haritalar Yeni Güncelleme ile Kullanıcılarına Daha Fazla Öneri Sunacak
    08:33 Google Haritalar Yeni Güncelleme ile Kullanıcılarına Daha Fazla Öneri Sunacak

    Google Haritalar uygulaması, yeni güncellemesi ile kullanıcılarına gitmek üzere oldukları yerler için restoran ve eğlence mekanı tavsiyeleri sunacak. Ayrıca her şehir için ziyaret edilmesi gereken mekanları içeren listeler oluşturulabilecek ve bu listeler paylaşılabilecek. Bu özellik ilk etapta Amerika ve Kanada'da aktif olacak, daha sonra diğer ülkelerde de kullanıma sunulacak. Ayrıca uygulama, kullanıcıların gitmek istedikleri veya gitmiş oldukları yerlerin özel bir listesini yapmalarına olanak sağlayacak ve bu listeler sosyal medya uygulamalarında paylaşılabilecek. Yeni yapay zeka algoritmaları sayesinde kullanıcılar, diğer kullanıcıların yaptığı yorumları daha hızlı bir şekilde görebilecek ve kendi beğendikleri yerleri diğer kullanıcılara sunabilecekler. Bu güncelleme ile Google Haritalar'ın kullanıcı sayısının artması hedefleniyor.

  • Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri
    08:33 Samsung Galaxy A55 5G için tanıtılan Exynos 1480 işlemcisi özellikleri

    Samsung, Galaxy A55 5G modelini tanıtırken sözünü ettiği Exynos 1480 işlemcisinin özelliklerini açıkladı. Bu işlemci, 4 nm fabrikasyon sürecinden geçen 8 çekirdekli bir yapıya sahiptir. Grafik birimi AMD RDNA tabanlı Xclipse 530 olan işlemci, daha verimli enerji harcaması ve yüksek GPU performansı sunmaktadır. Ayrıca, yapay zeka tarafında da dört kat daha yüksek performans sağlamaktadır. İşlemci, FHD+ çözünürlük ve 144 Hz yenileme hızını desteklemekte olup, LPDDR5 bellek ve UFS 3.1 depolama ile uyumludur. Ayrıca, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2, NFC, USB Type-C gibi bağlantı özelliklerine de sahiptir.

  • Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı
    08:33 Sony Xperia 1 VI Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı

    Sony, akıllı telefon pazarındaki payını artırmak için Xperia 1 VI modelini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Sızdırılan bilgilere göre telefonun ekranı daha kısa ve geniş olacak. Ayrıca, düzeyde ince çerçeveler ve dikey üçlü kamera kurulumu gibi özellikler de bulunacak. Sony Xperia 1 VI'nin global lansmanı mayıs ayında yapılacak.

  • Ankara Çubuk'ta Motosiklet Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    08:29 Ankara Çubuk'ta Motosiklet Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Çubuk ilçesinde meydana gelen motosiklet kazasında, 2 motosiklet çarpıştı ve biri ağır olmak üzere toplamda 3 kişi yaralandı. Kazada, sürücüler ile motosikletlerden birinde bulunan bir kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine gelen sağlık ekiplerince Halil Şıvgın Çubuk Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralılardan birinin hayati tehlikesinin bulunduğu belirtildi.

  • 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu
    08:29 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu

    Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde Galatasaray, Fenerbahçe ve diğer taraftarlarının katılımıyla dostluk iftarı düzenlendi. Pandemi nedeniyle evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenen taraftarlar, Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Herkes kendi takımının formasıyla birlikte dostluk sergiledi.

  • Kara Yollarında Yapım ve Bakım Çalışmaları Devam Ediyor
    08:23 Kara Yollarında Yapım ve Bakım Çalışmaları Devam Ediyor

    Karayollarının yapım, bakım ve onarım çalışmaları sürdürülen kesimlerinde yavaş gidilmesi, trafik işaret ve işaretçilerine uyulması gerekiyor. TEM Otoyolu'nun Kınalı-Gümüşova kavşaklarında üstyapı onarım ve yenileme çalışmaları nedeniyle şerit daraltması yapılırken, Ankara-Niğde Otoyolu'nun Emirler Kavşağı bağlantı yolu ve Aydın-Denizli Otoyolu'nun belirli kesimlerinde trafiğe kapatmalar gerçekleştirildi. Ayrıca, Kızılcahamam-Kahramankazan-Ankara yolunda banket dışı ilave servis yolu yapım çalışmaları nedeniyle trafiğe kapatılan kavşaklar bulunuyor. Turgutlu-Salihli yolunda drenaj kanalı yapımı ve İzmit-Düzce yolunda fiber optik kablo haberleşme altyapı çalışmaları devam ederken, Bandırma-Biga yolunda kavşak düzenleme çalışmaları sürüyor. İnebolu-Abana-Çatalzeytin yolunda heyelan ıslah çalışmaları yapılırken, Taşova-Erbaa-Niksar yolunda köprü yapım çalışmaları devam ediyor. Arhavi-Hopa-Sarp yolunda ise şev temizliği ve çelik ağ uygulama çalışmaları gerçekleştiriliyor.

  • Galatasaraylı ve diğer taraftarlar Sındırgı'da toplu iftar yemeği düzenledi
    08:22 Galatasaraylı ve diğer taraftarlar Sındırgı'da toplu iftar yemeği düzenledi

    Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde Galatasaraylı taraftarlar, Sındırgı Belediyesi tarafından evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenerek Cumhuriyet Meydanı'nda toplu iftar yemeği düzenledi. Yemeğe Galatasaray taraftarlarının yanı sıra diğer takımların taraftarları da katılarak dostluk sergiledi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    08:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • İzmir'de Kız Çocuğunu Taciz Eden Şüpheli Yakalandı
    08:15 İzmir'de Kız Çocuğunu Taciz Eden Şüpheli Yakalandı

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde yaşayan 12 yaşındaki bir kız çocuğunu taciz ettiği iddia edilen şüpheli, polis ekiplerince saklandığı adreste gözaltına alındı. Ailenin suç duyurusu üzerine yapılan çalışmalar sonucunda şüpheli Bayraklı ilçesinde yakalandı ve emniyetteki işlemleri devam ediyor.


Advertisement