Maliye Bakanı Ağbal Soruları Yanıtladı: (2) - Son Dakika
Ekonomi

Maliye Bakanı Ağbal Soruları Yanıtladı: (2)

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığına Murat Çetinkaya'nın atanacak olmasına ilişkin, "İnşallah yeni dönemde de para ve maliye politikası arasındaki uyumu daha da güçlendirecek, ekonomi politikalarında istikrarı, sürekliliği, büyümeyi ve istihdamı destekleyen bir perspektifi beraber sürdürürüz." dedi.

15.04.2016 13:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığına Murat Çetinkaya'nın atanacak olmasına ilişkin, "İnşallah yeni dönemde de para ve maliye politikası arasındaki uyumu daha da güçlendirecek, ekonomi politikalarında istikrarı, sürekliliği, büyümeyi ve istihdamı destekleyen bir perspektifi beraber sürdürürüz." dedi.

Ağbal, makro ekonomik gelişmeler ve 2016 yılı ocak-mart dönemi merkezi yönetim bütçe gerçekleşmelerine ilişkin Vergi Denetim Kurulu Konferans Salonu'nda düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Avrupa Birliğinden, sığınmacılar için verilecek 3 milyar avroluk kaynağın bütçe tahminlerinde yer alıp almadığının sorulması üzerine Ağbal, söz konusu kaynakla ilgili bütçede herhangi bir öngörülerinin olmadığını, böyle bir kaynağın bütçe tahminlere konulmadığını söyledi.

Türkiye ve Avrupa Komisyonunun şu anda yardımın yapılma şekli, hangi harcamalara bu kaynağın aktarılacağı konularında çalışmalarını sürdürdüklerini anlatan Ağbal, söz konusu kaynağın tamamen Suriyeli sığınmacıların ihtiyaçlarında kullanacağını kaydetti.

Bakan Ağbal, "Suriyelilerin hem güncel ihtiyaçları, hem de geleceğe dönük olarak eğitim, sağlık, barınmayla ilgili ortaya çıkan ihtiyaçları karşılanacak." dedi.

Asgari ücretlilerin gelir vergisi dilimindeki kaybını önleyecek bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı yönündeki soru üzerine Ağbal, Türk vergi sisteminin artan oranlı olduğunu, bunun da vergi adaletinin önemli göstergelerinden biri olduğunu söyledi.

Vergi tarifesi ve artan oranlılığın sadece çalışanları değil, bütün vergi mükelleflerini etkilediğine dikkati çeken Ağbal, "Vergi oranları üzerinden bir değerlendirme yapılırken, sadece belirli bir gruba dönük değerlendirme ve tedbir düşünmemiz mümkün değil." dedi.

Herhangi bir şekilde vergi konularda belirli bir kesime yönelik özel bir vergi düzenlemesinin söz konusu olmayacağını bildiren Ağbal, "Zaman zaman gündeme getirilen konularla ilgili olarak vergi dışı konularda herhangi bir çalışma yapılır mı, Çalışma Bakanlığı ile bunları çalışıyoruz. Ama vergi konularında sistemin özünü zedeleyecek, özünü aşındıracak çalışmalardan hepimizin uzak durması gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

- Merkez Bankası Başkanlığına yapılacak atama

Merkez Bankası Başkanlığına Murat Çetinkaya'nın atanacağı hatırlatılarak, bunu nasıl değerlendirdiğinin, bankanın faiz politikasını değiştirip değiştirmeyeceğinin sorulmasına karşılık Ağbal, Çetinkaya'yı tebrik ederek, "hayırlı olsun" dileğinde bulundu.

Para politikasının ekonomi politikasının en önemli bileşenlerinden biri olduğuna işaret eden Ağbal, para politikasında süreklilik ve güvenin son derece önemli olduğunu kaydetti. Ağbal, "Sayın Başkan, Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası olarak ekonomideki, kısa ve orta vadedeki gelişmeler, dünya ekonomisindeki gelişmeler, enflasyon gelişmeleri, bütün bunlar dikkate alınarak, tabi almaları gereken kararları alırlar." dedi.

Ağbal, Maliye Bakanlığı veya ekonomi yönetiminin temel fonksiyonunun özellikle para politikasını güçlendirecek ihtiyatlı maliye politikalarına kararlı bir şekilde devam etmek olduğunu söyledi.

Merkez Bankasının da öteden beri para politikasında alınacak tedbirlerin tek başına yeterli olmadığını, para politikasında alınacak kararlara maliye politikasından da güçlü bir desteğin her zaman gerekli olduğunu ifade ettiğini anımsatan Ağbal, şöyle devam etti:

"Onun için maliye politikası tarafındaki ihtiyatlı duruşumuz, mali disiplini kararlılıkla sürdürmemiz de gerçekten para politikasına önemli bir destek vermektedir. İnşallah yeni dönemde de para politikası ile maliye politikası arasındaki uyumu daha da güçlendirerek, ekonomi politikalarında istikrarı, sürekliliği, büyümeyi ve istihdamı destekleyen bir perspektifi beraber sürdürürüz. Buradaki nöbet değişiminden sonra da inşallah Merkez Bankamız Türkiye ekonomisinin daha da güçlenmesine önemli destekler verecektir."

"Mali disiplinden asla vazgeçmeyiz"

Cumhurbaşkanlığı hizmet binası ile ilgili son yatırım programında yer alan 650 milyon liralık ödeneğin ayrıntılarının sorulması üzerine Ağbal, "Bütçede ve yatırım programında bir rakam öngörülmüşse, o zaman işin detayı odur. Her kamu idaresi için ne kadar bütçede ödenek öngörülmüşse, yıl içinde ilgili kamu idaresi o öngörülen ödenek çerçevesinde harcama yapar." dedi.

Türkiye'nin çok büyük altyapı yatırımları yaptığını, çok önemli mega projelere imza attığını anlatan Ağbal, ekonominin büyüdüğünü, temellerinin sağlamlaştığını ve ülkenin kendisine yakışır bir görünüme, yapıya kavuştuğunu söyledi.

Ağbal, "Burada bu meseleler dururken, bu meselelerinin göz ardı edilip çok farklı noktalarda bir arayışa girilmesini Maliye Bakanı olarak şahsen yadırgıyorum. Bugün bu işleri yapacak gücümüz de vardır, bu işlerden çok daha fazla bu ülkenin altyapısına, üretimine, yatırımına kaynak ayıracak güçlerimiz de vardır." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin şerefine, onuruna yakışan her işi sonuna kadar yapmaya devam edeceklerini dile getiren Ağbal, Türkiye'nin ekonomi liginde daha da yukarıya çıkması için yapılması gereken ne ise onları yapacaklarını, bunları yaparken de mali disiplinden asla vazgeçmeyeceklerini kaydetti.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Maliye Bakanı Ağbal Soruları Yanıtladı: (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement