Maliye Bakanı Ağbal Soruları Yanıtladı: (3) - Son Dakika
Ekonomi

Maliye Bakanı Ağbal Soruları Yanıtladı: (3)

Maliye Bakanı Naci Ağbal, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in bugün bir değerlendirme toplantısı yapacağını belirterek, "Burada herhangi bir karar verilip verilemeyeceği kendilerine ait bir konu. Ama şunu ifade etmek durumundayım, 15 Temmuz sabahı Türkiye ekonomisinin genel görünümü son derece olumluydu.

05.08.2016 14:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Naci Ağbal, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in bugün bir değerlendirme toplantısı yapacağını belirterek, "Burada herhangi bir karar verilip verilemeyeceği kendilerine ait bir konu. Ama şunu ifade etmek durumundayım, 15 Temmuz sabahı Türkiye ekonomisinin genel görünümü son derece olumluydu." dedi.

Ağbal, bakanlıkta düzenlediği "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun" ile ilgili basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir soru üzerine, FETÖ'nün ile bağlantılı eğitim kuruluşlarının Milli Eğitim Bakanlığının; kapatılan yurtların YURTKUR'un; vakıf üniversitelerinin de YÖK'ün tasarrufuna bırakıldığını anlatan Ağbal, Maliye Bakanlığı olarak bu çalışmaları koordine ettiklerini söyledi.

Ağbal, bu noktada herhangi bir şekilde iyi niyetli üçüncü şahısların zarar görmesine asla müsaade etmeyeceklerini vurgulayarak, "Bu konuda gerekiyorsa kanun hükmündeki kararnamede Maliye Bakanlığı olarak gerekli yetkileri almak suretiyle bu meselede tekrar gerekli düzenlemeleri yapacağız." dedi.

Bunlar belli aşamaya geldiğinde Hükümet olarak el konulan varlıklarla ilgili çalışmaları yürüteceklerini belirten Ağbal, "Bu yapıların yurt dışındaki varlıklarıyla ilgili olarak da gerek adli makamlarımız gerekse MASAK mevzuatımızdan kaynaklanan yetkilerini kullanmak suretiyle bu yapıya ait yurt dışı varlıkların, yurt dışına kaçırılmış paraların takibini yapacak." diye konuştu.

Ağbal, araştırmalarına göre bu yapıya mensup kişi ve kuruluşların varlıklarını paraya çevirip yurt dışına kaçırmaya çalıştıklarını, bunlarla ilgili adli makamların gerekli soruşturmaları başlattığını dile getirdi. MASAK'ın bu konuda adli makamlarla iş birliği halinde gerekli çalışmaları yürüttüğünü bildiren Ağbal, "Bizim birçok ülkeyle yapılmış anlaşmalarımız var. Suçtan elde edilen gelirlerin aklanması kapsamında karşılıklı ülkelerle imzaladığımız sözleşmeler var. O sözleşmeler çerçevesinde de hem gerekli bilgi ve belgeleri o ülkelerden alırız hem de oradaki varlıkların dondurulmasını da o ülkelerden talep ederiz. Aynı zamanda adli makamlar tarafından çalışmalar yürütülüyor." ifadelerini kullandı.

Paralarını kaçırmaya çalışan paralel yapı mensuplarına karşı bankaların da gerekli duyarlılığı gösterdiğini belirten Ağbal, şunları kaydetti:

"Bize şüpheli işlem bildiriminde bulunuyorlar. MASAK da yapılan bu şüpheli işlem bildirimlerini analiz etmek suretiyle bunlarla ilgili işlemi durdurma yetkisini kullanıyor. Geçenlerde yayımlanan tebliğle Maliye Bakanlığı 7 güne kadar bir transferi durdurma yetkisi aldı. Bu son dönemdeki güncel olaylarla ilişkili bir konu değil aslında. Daha önce bizim AB ile müzakereler çerçevesinde yapılan bir düzenleme. Bu düzenlemeyi bu terör unsurlarınca yapılan para transferlerinde de kontrol altına alma amacıyla kullanıyoruz.

Yine bu kapsamda kamuya ait kapatılan başka kuruluşlar var. Bu kuruluşların da bir şekilde değerlendirileceği konusunda Başbakan'ımızın 'Hangi kamu kurumunda ihtiyaç varsa o kamu kurumunda değerlendirilsin' şeklinde talimatı çerçevesinde gerekli işlemleri yapıyoruz. Kapatılan birtakım kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilgili de yapılacak değerlendirmelere bağlı olarak o binaları ilgili kamu kurumlarının tasarruflarına vereceğiz."

"Zararlar karşılanacak"

Maliye Bakanı Ağbal, ilgili kanunlar çerçevesinde 15 Temmuz gecesi vatandaşların uğradığı zararların hepsinin son kuruşuna kadar hızlı şekilde karşılanacağını bildirdi. Vatandaşların hiçbir tereddüdü olmaması gerektiğini vurgulayan Ağbal, "Vatandaşlarımızın gösterdiği kahramanlık her şeyin üzerindedir. Ortaya çıkan zararları bildirdikleri takdirde kendilerine vereceğiz. O konuyla ilgili İçişleri Bakanlığımız uygulayıcı kuruluş." dedi.

Darbe girişiminin neden olduğu maddi zararın boyutu konusunda da bir çalışma yaptıklarını anlatan Ağbal, "Hemen bugünden şudur, budur demek yanlış. Olayın her geçen gün farklı boyutları ortaya çıkıyor. Şu anda öncelikli olan, bu zararların karşılanması, yaraların sarılması. Bir an önce normal hayata dönmeliyiz. Devlet olarak biz başarısız darbe girişimi sırasında şehit olan kardeşlerimizin yakınlarına ve gazilerimize gereken yardımı, ilgiyi ve alakayı göstereceğiz. Onlar demokrasinin ve bu milletin şehitleridir. Geride kalan yakınları da bize bıraktıkları emanetleridir." diye konuştu.

"Reform sürecine devam ediyoruz"

Ağbal, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ve Fitch'in Türkiye'yi değerlendirme süreci içerisinde olduklarını belirterek, bu değerlendirme sürecinde kendilerinin de gerekli bilgilendirmeleri yaptıklarını söyledi.

Bu süreçte gerekli iletişim kanallarının kullanıldığını kaydeden Ağbal, "Bugün Moody's'in bir değerlendirme toplantısı olacak. Burada herhangi bir karar verilip verilemeyeceği kendilerine ait bir konu. Biz bunu bekleyip göreceğiz. Ama şunu ifade etmek durumundayım, 15 Temmuz sabahı Türkiye ekonomisinin genel görünümü son derece olumluydu." değerlendirmesinde bulundu.

Ağbal, bugün yapılması gerekenin daha fazla yapısal reform olduğunu vurgulayarak, kendilerinin bu reform gündemine devam ettiğini kaydetti. Ağbal, Türkiye'nin güçlü AB sürecinin bundan sonra da devam edeceğini vurguladı.

"Mali disipline devam"

Maliye Bakanı Ağbal, bütçe disiplini konusunda son derece güçlü bir pozisyonda olduklarının altını çizerek, temmuz ayı bütçe sonuçları açıklandığında da mali disipline kararlılıkla devam edildiğinin görüleceğini söyledi.

Yatırımları artırmak gerektiğinin altını çizen Ağbal, "Yatırımcıları teşvik edecek çok önemli reform sayılabilecek düzenlemeleri getiriyoruz. Önümüzdeki aylarda tüketimi belli bir seviyede, kontrollü bir şekilde devam ettirecek bir ekonomi politika bileşenini aynen sürdüreceğiz." dedi.

Global ekonomideki kırılganlıklar ve belirsizliklerin devam ettiğini dile getiren Ağbal, 2016'a ilişkin ülkelerin büyüme oranlarının sürekli aşağı yönlü revize edildiğini belirtti. Türkiye için herkesin yüzde 4 civarında bir büyüme beklentisine işaret ettiğini belirten Ağbal, "Türkiye'yi hem bölgesinde hem de global olarak değerlendirdiğimizde orta ve uzun vadede fırsatları içinde barındıran, büyüme potansiyelini sürdüren, güçlü, eğitimli, genç bir nüfus yapısına sahip bir ülke. Biz ülkemize güveniyoruz. Ülkemizin potansiyeline inanıyoruz. Hep beraber bunu oluşan uzlaşı ortamı içerisinde büyüteceğiz ve pekiştireceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Maliye Bakanı Ağbal Soruları Yanıtladı: (3) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement