Maliye Bakanı Ağbal, Soruları Yanıtladı - Son Dakika
Ekonomi

Maliye Bakanı Ağbal, Soruları Yanıtladı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Maliye Bakanı Ağbal, soruları yanıtlaması Maliye Bakanı Ağbal'ın statları gezmesi - "Vergi düzenlemeleri ve vergi oranları konusunda son derece hassasım. Herhangi bir şekilde vergi oranlarında indirim söz konusu olamaz" "Vergi oranlarında indirim talebi palyatif bir taleptir.

14.04.2016 15:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Maliye Bakanı Ağbal, soruları yanıtlaması

Maliye Bakanı Ağbal'ın statları gezmesi - "Vergi düzenlemeleri ve vergi oranları konusunda son derece hassasım. Herhangi bir şekilde vergi oranlarında indirim söz konusu olamaz"

"Vergi oranlarında indirim talebi palyatif bir taleptir. Asla kalıcı bir çözüm üretmez"

İSTANBUL (AA) – Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Vergi düzenlemeleri ve vergi oranları konusunda son derece hassasım. Herhangi bir şekilde vergi oranlarında indirim söz konusu olamaz" dedi.

Ağbal, Haliç Kongre Merkezinde Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafından düzenlen "Yerel Zincirler Buluşuyor (YZB) 2016" konferansında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

KDV'de indirim ya da eşitlemeye yönelik bir çalışma yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir soruya Ağbal, "Vergi oranlarında herhangi bir indirim söz konusu değil. Sektör burada toptan yüzde 1, perakendede yüzde 8 olan bazı ürünlerle ilgili taleplerde bulundu. Vergi oranlarda aşağı yönlü düzenleme yapmamız söz konusu değil. Ama sektörün bu konuda yaşadığı bir takım sorunları gidermek anlamında vergi düzenlemeleri dışında neler yapabilir? Kendileri bir hazırlık yapacaklar. Bunu getirecekler. Sadece vergi meselesi değil. Perakende sektörünün geneliyle ilgili kolaylaştırıcı neler yapabiliriz ona bakacağız. Ama vergi düzenlemeleri ve vergi oranları konusunda son derece hassasım. Herhangi bir şekilde vergi oranlarında indirim söz konusu olamaz." yanıtını verdi.

Ağbal, bütçe disiplininin ekonomi politikasının en önemli unsurlarından bir tanesi olduğunu vurgulayarak, "Vergi oranlarında indirim talebi palyatif bir taleptir. Asla kalıcı bir çözüm üretmez. Yapmamız gereken verimlilik, üretim ve istihdam artışı ile yatırım ortamını iyileştirmek. Bu anlamda kalıcı çözümler üretmek. TOBB Başkanımızla beraber çok güzel çalışmalar yapıyoruz. Yakında hep beraber bunları da açıklayacağız. Vergi hiç bir şekilde konuşmaların içerisinde olması gereken bir konu başlığı değil. Bunu bilin. Ticareti ve üretimi biz vergi dışı alanlarda nasıl geliştirebiliriz onlara bakacağız." diye konuştu.

"Üretimden tüketime gelen ara zincirde rekabet eksiklikleri var"

"Tüketicilerin daha ucuz fiyata et ve gıda fiyatlarındaki indirim için nasıl kalıcı çözümler üretilebilir?" sorusuna Ağbal, "Kayıtlılığı artıracağız, üretim maliyetlerini düşüreceğiz. Vergi dışında üretim maliyetlerini aşağı çekmek için neler yapabiliriz onlara bakacağız. Çeşitli rekabet aksaklıkları var. Üretimden tüketime gelen ara zincirde rekabet eksiklikleri var. Sektörlerle istişare etmek suretiyle bir çözüm üreteceğiz. Maliyeti oluşturan bir takım kalemler varsa onları nasıl aşağı çekebiliriz onlara bakacağız. Bu kapsamlı bir çalışma. Bütün meseleleri 'vergi oranları üzerinden indirim yaparak çözebiliriz' yaklaşımı doğru bir yaklaşım değil. Vergi hepimizin üzerinde hassasiyetle durması gereken bir düzenlemedir." cevabını verdi.

Ağbal, yatırım ortamının iyileştirilmesi için koordinasyon kurulu olarak önemli kararlar verecekleri bilgisini verdi.

Hafta sonu toplanacaklarını söyleyen Ağbal, "Yatırım ortamı iyileştirme koordinasyon kurulu olarak toplanıyoruz. Kurulun gündeminde olan bütün maddeleri tek tek sivil toplumla birlikte değerlendireceğiz. Bu konuları artık bekletmek istemiyoruz. Hazırlıklarımızı yaptık. Hafta sonu sivil toplum örgütleriyle paylaşacağız. İnşallah beklentileri karşılayan düzenleme yapmış oluruz. Net kararlarla devam edeceğiz çalışmalara." açıklamalarında bulundu.

"Hiçbir vergide hiçbir oran ve kuruş indirimi yok"

Akaryakıt ve damga vergisinde indirim olup olmayacağının sorulması üzerine Ağbal, "Hiçbir vergide hiçbir oran ve kuruş dahi indirim yok. Vergi oranlarında bir indirim yok. Fakat vergi kanunlarının uygulanmasına ilişkin mükerrerlik oluşturan, kayıtlılığı azaltan veya kayıtlılığa engel olan konular varsa o konularla ilgili düzenleme yapacağız. Ama kimse bir oran indirimi beklemesin. Vergi oranlarında bir indirim söz konusu değil." dedi.

Bakan Ağbal, piyasa aracılarının çokluğundan ve aracıların daha çok kazandığından bahsedildiğinin hatırlatılması üzerine, "Aracılar da bizim vatandaşlarımız ve işletmelerimiz. Üreticiler de perakendeciler de. Sistemde herhangi bir şekilde şundan bundan değil. Hep beraber aracısı, üreticisi, perakendecisi bir araya geleceğiz. Sistemi baştan sona gözden geçireceğiz. Herkes ister daha ucuza satayım, makul bir kar elde edeyim. Bunu nasıl sağlayacağımızı yine sektörlerle beraber gözden geçireceğiz. Tarım Bakanlığımızın önemli çalışmaları var. Gümrük ve Ticaret Bakanlığımız çalışıyor. Maliye Bakanlığı olarak destek veriyoruz. Sivil toplum örgütleriyle de istişare ediyoruz. İnşallah o konuda da güzel açıklamalarımız olacak." ifadelerini kullandı.

Maliye Bakanı Ağbal, Soruları Yanıtladı
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Maliye Bakanı Ağbal, Soruları Yanıtladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.


Advertisement