Maliye Bakanı Şimşek: (1) - Son Dakika
Ekonomi

Maliye Bakanı Şimşek: (1)

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelir kaybı ve harcamalar dikkate alındığında CHP'nin seçim vaatlerinin maliyetin en az 149,5 milyar lira olduğunu belirtti.

20.04.2015 11:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gelir kaybı ve harcamalar dikkate alındığında CHP'nin seçim vaatlerinin maliyetin en az 149,5 milyar lira olduğunu belirtti.

Şimşek, CNN Türk canlı yayınında gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

CHP'nin seçim vaatlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şimşek, "Ya sayı saymasını bilmiyorlar ya da hiç ekonomi yönetmediler. Bu vaatlerin maliyetlerini çıkarttık. 2016 için öngördüğümüz bütçe açığı 16 milyar lira. Gelir kaybı ve harcamalar dikkate alındığında bu vaatlerin en az maliyeti 149,5 milyar liradır" diye konuştu.

En düşük emekli aylığının bin 500 liraya çıkarılmasının ilave maliyetinin 37,5 milyar lira olduğuna işaret eden Şimşek, bu rakamın, Türkiye'nin bütçe açığının 2 katından daha fazla olduğunu, bir kalemde bütçe açığının 3 kata çıkacağını ifade etti.

Emeklilere dini bayramlarda birer aylık ikramiye verilmesinin maliyetinin, 26 milyar lirayı bulduğuna dikkati çeken Şimşek, emeklilere yönelik iki vaadin toplam 60 milyarın üzerindeki maliyetinin, 2016 için öngörülen bütçe açığının 4 katına karşılık geldiğini belirtti. Şimşek, "Bunlar içi boş vaatler ama Allah korusun bu vaatler uygulamaya konulsa, Türkiye 3 yılda değil 1,5-2 yılda tekrar IMF'nin kapısını çalacaktır. Çünkü borçlanacak para bulamayacaklar, bu kadar vahim. 2016 bütçe açığı öngörüsü yaklaşık 16 milyar lira, siz ilave 150 milyar lira taahhütte bulunuyorsunuz."

İşsiz 800 bin kişiye asgari ücret karşılığı işbaşı eğitimi verilmesinin maliyetinin 11,2 milyar lira olduğuna değinen Şimşek, geçici, güvencesiz, kamu işçilerine ve memurlarına kadro verilmesinin ilave maliyetinin 8 milyar liraya karşılık geldiğini ifade etti. Şimşek, taşeron işçilerin kadroya alınmasının maliyetinin ise ayrı bir 30 milyar lira tutacağını kaydetti.

Şimşek, Aile Sigortası kapsamındaki engellilere 400-600 lira yaşam aylığı verilmesinin maliyetinin 6,8 milyar lira, okullarda ücretsiz öğle yemeği verilmesinin maliyetinin 5 milyar lira, 15 bin aile merkezinin sadece yapım maliyetinin 3 milyar lira,  sağlık hizmetlerinden alınan katılım payı ve benzeri ücretlerin kaldırılmasının maliyetinin 2,5 milyar lira, prim borcu olan esnafın sağlık hizmetlerinden faydalanmasının maliyetinin 2 milyar lira olduğunu belirtti. Bakan Şimşek, "Bu programı uygulasınlar büyüme eksiye döner, büyük bir kriz ve IMF çağrısıdır" dedi.

"Mazot ithal edecek döviz bulamazlar"

Olmayan kaynağın vatandaşa vadedildiğini dile getiren Şimşek, Türkiye'nin popülizmden çok çektiğini söyledi.

Bakan Şimşek, "Bütçenin durumunu çok iyi biliyoruz. Biz de seçim kazanmak isteriz. Hatta Anayasa'yı değiştirecek çoğunluğu kazanmak isteriz. Biz aptal mıyız, neden bunları uygulamaya koymuyoruz" diye konuştu.

Çiftçiye mazotun 1,5 liraya verileceğine yönelik vaadin hatırlatılması üzerine Şimşek, bir ürünün fiyatının 3'te birine indirilmesinin, beraberinde tüketimi de artıracağını belirtti. Şimşek, "Bu zihniyet petrol, mazot ithal edecek döviz bulamayacaktır. Nitekim 1970'lerde bu sübvansiyonlar nedeniyle Sayın (Deniz) Baykal'ın bakan olduğu dönemde petrol ithal edemiyorduk. O dönemde Türkiye'nin petrol ithal edecek dövizi yoktu. Rahmetli (Turgut) Özal geldi, sistemi düzeltti" dedi.

Mazotun vergi öncesi maliyetinin 1,71 lira olduğuna işaret eden Şimşek, hem sübvansiyon hem vergiden vazgeçme maliyetinin sadece çiftçiler açısından 4,8 milyar lira olduğunu belirtti.

Bakan Şimşek, "Bunları yapın Türkiye'de ne büyüme kalır, ne bütçe kalır ne de kimse size borç verir" dedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Maliye Bakanı Şimşek: (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.


Advertisement