Maliye Bakanı Şimşek Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Maliye Bakanı Şimşek Açıklaması

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 1 Kasım milletvekili genel seçimi öncesi verdikleri vaatlere ilişkin, "Seçim vaatlerimiz, yaz sıcağında buz üzerine yazılı vaatler değildi.

06.11.2015 12:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 1 Kasım milletvekili genel seçimi öncesi verdikleri vaatlere ilişkin, "Seçim vaatlerimiz, yaz sıcağında buz üzerine yazılı vaatler değildi. Hepsini öngördüğümüz şekilde yerine getireceğiz" dedi.

Şimşek, NTV'de katıldığı programda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

AK Parti'nin seçimlerin öncesinde verdiği taahhütlerin ne zaman hayata geçirileceğine ilişkin soru üzerine Şimşek, tüm vaatlerinin arkasında olduklarını, hepsini öngördükleri şekilde yerine getireceklerini söyledi. Bu konuda en ufak bir tereddüdün olmaması gerektiğini vurgulayan Şimşek, Maliye Bakanlığı olarak tüm çalışmayı yaptıklarını ifade etti. "Bizim seçim vaatlerimiz, yaz sıcağında buz üzerine yazılı vaatler değildi" diyen Şimşek, hiçbir zaman yerine getiremeyecekleri sözleri vermediklerini dile getirdi.

Şimşek, yasal düzenleme veya bakanlar kurulu kararı gerektiren konularda taslak çalışmalarını üç aşağı beş yukarı hazırladıklarını belirterek, vaatlerini çok hızlı şekilde hayata geçireceklerini kaydetti.

Taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin de Şimşek, geçen yıl yapılan yasal düzenlemeye göre, asli işlerde çalışanların kadroya alınacağını, yardımcı işlerde çalışanların ise aynı şekilde devam edeceğini söyledi. Burada önemli olanın hangi işlerin asli işlere hangi işlerin yardımcı işlere gireceği olduğuna dikkati çeken Şimşek, "O konuda da aslında biz bir taslağı hazırlayıp gönderdik, şimdi onun üzerinde tekrar çalışma yapmamız lazım" dedi.

Taşeron işçilerin kadroya alınmasında belirli bir kıdem şartının aranıp aranmayacağına ilişkin de Şimşek, şunları kaydetti:

"Kanunun geçtiği, yürürlüğü tarihi itibarıyla asli işlerde çalışanlar... Ama bu arada fırsatçılık yapıp da asli işte, yardımcı işlerde çalışacak elamanları çalıştırmışlarsa onların durumu biraz... Bilmiyorum. Benim bildiğim kadarıyla geçen sene bir kanun geçti. O kanunda yürürlük tarihi var ve tabii ki bizim ikincil mevzuat çalışmasını bitirip, uygulamaya koymamız gerekiyordu, bu tamamlanamadı. Şimdi ikincil mevzuata ilişkin çalışmalar hızlı bir şekilde tamamlanabilir. Burada önemli olan şu; devletin asli fonksiyonlarında kadrolu eleman çalıştıracağız."

"Ne söz verdiysek, gereği yapılacak"

Şimşek, asgari ücrete ilişkin soruyu yanıtlarken, ne söz verildiyse onun gereğinin yapılacağını bildirdi. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun işçi, işveren ve devletten oluştuğuna işaret eden Şimşek, "Devlet kimin tarafına yönelirse, oy kullanırsa belirleyici oluyor. Dolayısıyla orada tereddüt yok" şeklinde konuştu.

Asgari ücretin bin 300 lira yapılacağını vurgulayan Şimşek, bu konuda hiçbir tereddüdün, soru işaretinin olmaması gerektiğini bildirdi.

İşveren kesiminden gelen bazı eleştirilerin sorulması üzerine de Şimşek, bu eleştirilerin samimi olmadığını söyledi. Söz konusu kesimin, 7 Haziran öncesinde muhalefetin vaatlerine karşılık bir tavır koymadığına dikkati çeken Şimşek, "Biz de biraz daha temkinli de olsa, asgari ücreti yüzde 30 artıran bir taahhütte bulunduk ve bu taahhüdü yerine getireceğiz. Yükün önemli bir kısmını iş alemi katlanmak zorunda kalacak. Yani, 'bizden yükü alın' yaklaşımı, çok sağlıklı bir yaklaşım değil. Belirli sektörlerde, mesela çok geleneksel, rekabet gücünün çok zayıf olduğu bazı alanlar var. O alanlara yönelik ilave teşvikler getirilebilir, getirilmesi de lazım" diye konuştu.

"Seçimler belirsizliği azalttı"

Seçimlerin ardından siyasi belirsizliğin azaldığını söyleyen Şimşek, hükümetin kurulmasıyla hızlı bir şekilde önce geçici bütçenin yapılacağını, daha sonra da reformların hayata geçeceğini anlattı. Şimşek, güçlü bir hükümet programın önemine dikkati çekti.

Bugün dünya gündeminde reformların yer aldığını vurgulayan Şimşek, reform ve projelerin işin en önemli boyutu olduğunu işaret etti. Şimşek, reformları her alanda yapacaklarını kaydederek; reform gündemini, ülkenin gündemi yapmanın önemine değindi.

"Başkanlık sistemi doğru olur"

Uzlaşarak anayasayı değiştirmenin ülke için büyük kazanım olacağını anlatan Şimşek, "Türkiye bir daha hiçbir şekilde siyasi istikrarsızlıkla karşı karşıya kalmasın diye başkanlık sistemi o anlamda doğru olur, hiç tereddüt yok. Bunlar uzlaşarak çözülebilirse mükemmel olur. Mükemmeli yakalamamamız halinde, o zaman bizim yapabileceklerimiz üzerine konsantre olmamız lazım" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin yeni bir döneme girdiğini, istikrarın yakalandığını, şimdi sıranın reformlara geldiğini kaydeden Şimşek, bu noktanın ülkeyi pozitif bir döngüye götüreceğini dile getirdi.

Şimşek, dünyada kaynak sorunu olmadığına dikkati çekerek, kendi sistemini iyileştiren ülkelere paranın her zaman gideceğini, Türkiye'nin de bu ülkelerden biri olduğunu söyledi.

- " OVP'de değişiklik olabilir"

Şimşek, Orta Vadeli Programda (OVP) bir değişiklik olup olmayacağının sorulması üzerine, bunun mümkün olduğunu belirtti.

2016 bütçesi ve OVP'yi geçici bir seçim hükümeti ile yaptıklarını anımsatan Şimşek, "Tek başına iktidarın getirdiği olumlu bir hava var, onun yansıtılması söz konusu olabilir. Bir takım ince ayarlar olabilir. Ama genel anlamda felsefenin, makro çerçevenin çok da değişeceğine inanmıyorum. Bazı değişiklikler söz konusu olabilir hem bütçede, hem de OVP'de" değerlendirmesinde bulundu.

Maktu vergilerin yeniden değerleme oranında güncellenmesinin de rutin bir işlem olduğunu anlatan Şimşek, bunu vergi artışı olarak görmediğini belirtti.

"Şirket parayı bulursa Milli Piyango özelleşir"

Şimşek, seçim sonrasında piyasalarda oluşan hareketlilik ve sonraki sürece ilişkin değerlendirmelerinin sorulması üzerine, ülkede rahatlama olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'nin risk primi biraz düştü. Ama küresel riskler devam ediyor. Fed'in faiz artırımı söz konusu olabilir. Bunlar Türkiye'yi değil tüm dünyayı etkileyen faktörler" dedi.

Milli Piyango özelleştirmesinde ikinci sıradaki şirketle sözleşme imzalama imkanı olup olmayacağına yönelik soruyu yanıtlarken Şimşek, şunları kaydetti:

"Tamamen şirkete bağlı, parayı bulur, öderlerse bu iş olur. Parayı bulamazlarsa olmaz. Biz kimseye özel bir muamele yapmayacağız. Normal prosedür neyse şu anda o işliyor. Tam olarak bilmiyorum ama yıl sonuna kadar bu süreç ya biter ya da tekrar yeni baştan bir ihaleye çıkılır. Ama şu anda ne olur benim bir yorum yapmam doğru olmaz. Çünkü tamamen bunların finansman bulmalarına bağlı, finansman bulur, sözleşme imzalarsa biz hazırız. Ama özelleştirmeleri hızlandırmaya devam edeceğiz."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Maliye Bakanı Şimşek Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement