Maliye Bakanı Şimşek Batman'da - Son Dakika
Güncel

Maliye Bakanı Şimşek Batman'da

Maliye Bakanı Şimşek Batman\'da

Bakan Şimşek: "Esnafımızın üzerindeki vergi yükünün fazla olduğunu biliyoruz.

19.07.2014 23:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Esnafımızın üzerindeki vergi yükünün fazla olduğunu biliyoruz. Esnafın üzerindeki yüklerin bütçe imkanları çerçevesinde önümüzdeki dönemlerde azaltılması bizim için temel önceliktir" dedi.

Türkiye Esnaf Sanatkarları Konfederasyonu'na (TESK) bağlı 11 ilin oda başkanlarının bulunduğu TPAO Park Tesislerindeki iftar yemeğine katılan Bakan Şimşek, esnafın değişim ve dönüşümü yakalaması için desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Hükümetleri döneminde bir yol, strateji haritası ortaya koyduklarını hatırlatan Şimşek, şöyle konuştu:

"Esnaf ve zanaatkarlarımızın değişim ve dönüşüm programı çerçevesinde ortaya koyduğumuz yol haritasında 9 tane eylem planı var. Bunların başında kredi finansman şartlarının iyileştirilmesidir. Bu çok önemli bir alandır. Çünkü esnafımızın o değişim ve dönüşümü yakalayabilmesi için esnafımızın desteklenmesi lazım. İş hayatında en önemli destek kredi finansman çerçevesinde olan desteklerdir."

KOSGEB'in esnafa ciddi destekler sağladığını kaydeden Şimşek, bu nedenle son yıllarda erişebildiği firma sayısında artış yaşandığını ifade etti.

Şimşek, 1990-2002 yılı baz alınması halinde sadece 4 bin firmaya hizmet söz konusunun olduğunu belirterek, "Bu sene itibarıyla 745 bin firma bu kapsamda hizmet görüyor. 2009'dan itibaren hizmet ve ticaret alanlarında da iş yapanları da baz aldığımız için kapsam çok genişliyor. Kredi faiz desteği anlamında 2002 yılında 153 milyon destek verdik. Bu desteği toplamda 11,7 milyar liraya çıkarttık. Eskiden yararlanan esnaf sayısına baktığımız zaman 4-5 kat artış söz konusudur" ifadelerini kullandı.

Kredi üst limitinin o dönemde 5 bin lira olduğunu hatırlatan Şimşek, şunları kaydetti:

"Şimdi ise kademeli olarak 75 bin ile 150 bin liraya kadar ulaşabiliyor. Bu dönüşüm için destek daha fazla gereklidir. Bizde bütçe imkanları içerisinde her sene bu alana daha yüksek oranda enflasyona veya diğer bakanlıklara verdiğimizden çok daha destek veriyoruz. Bu alanda çok mesafe katettik. Faiz oranları 10 yıl öncesine göre kat kat düştü. 50 puana yaklaşan bir faiz süspansiyonu söz konusudur."

"Esnafın üzerindeki vergi yükü fazla"

Şimşek, esnafın üzerindeki vergi yükünün fazla olduğunu dile getirerek, yeni gelir vergisi yasa tasarısıyla esnafa, girişimciye yönelik desteklerin söz konusu olduğunu vurguladı.

En önemli desteklerden bir tanesinin yeni iş yeri açacak bir esnaftan 3 yıl boyunca vergi ödememesini düşündüklerine dikkati çeken Şimşek, "Ancak daha henüz yasallaşmadı. Amacımız esnafımızın yükünü azaltmak ve kolaylaştırmaktır. Ülkede 2 milyon esnaf olmasaydı, bunların yanında çalışan olmasaydı, bunlara iş bulmak zorlaşacaktı. Esnafımızın üzerindeki vergi yükünün fazla olduğunu biliyoruz. Esnafın üzerindeki yüklerin bütçe imkanları çerçevesinde önümüzdeki dönemlerde azaltılması bizim için temel önceliktir" şeklinde konuştu.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları

Bakan Şimşek, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları konusunda da şunları söyledi:

"Bu ramazan ayında Ortadoğu'da fitne fesat kaynaklı iç kargaşa ve bunun ortaya çıkardığı zulüm Müslümanları üzüyor. İsrail'in uzun süreden beri devam eden ancak bu ramazan ayında bile devam eden zulmünden de bizim dersler çıkarmamız lazım. Bu coğrafyada kardeşliğin, beraberliğin çok daha güçlü bir şekilde pekişmesi gerekiyor. İnşallah bu ramazan ayı bunlara vesile olur. Hem ülkemizde hem de dünyada daha çok huzura, barışa ve kardeşliğe vesile olur."

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise "Türkiye'de halk dilinde AVM yasası olarak bilinen market zincirleri bizi mağdur ediyor. Bölge insanının kazancını başka kentlere kaydırıyor. AVM'ler bütün gelirlerini kentlerine bırakıyorlar" ifadelerini kullandı.

Bu bölgenin birçok probleminin olduğunu dile getiren Palandöken, şunları kaydetti:

"İşte bu sorunlarını aşımında en önemli faktör gelen yenilikler burada kurulan sanayi kuruluşların tesis edilmesi ile ilgilidir. Bin yıldır birlikte beraber olduğumuz ve hiçbir zaman birbirimizden kopmadığımız ancak nifak tohumları ile ayırmak isteyenleri emekleri boşa çıktı. Bir yabancı olarak bu bölgeye geldiğim zaman esnafın huzur içinde çalıştığını gördüğüm zaman mutluluk duyuyorum. Barış sürecinin çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor."

İftar yemeğini TESK'in Van, Siirt, Şırnak, Hakkari, Adıyaman, Diyarbakır, Malatya, Manisa, Antalya, Bitlis, Mardin, Muş ve Batman'ın oda başkanları ile Batman Belediyesi Eş Başkanı Gülistan Akel katıldı. - Batman

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Maliye Bakanı Şimşek Batman'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement