Maliye Bakanlığı İlk Yarıda 63 Milyar Lira Harcadı - Son Dakika
Ekonomi

Maliye Bakanlığı İlk Yarıda 63 Milyar Lira Harcadı

Maliye Bakanlığı’na 2015 yılı bütçesiyle toplam 127,3 milyar TL ödenek tefrik edildi ve yılın ilk yarısında ödeneğin 63,1 milyar TL’si harcandı.

31.08.2015 13:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanlığı'na 2015 yılı bütçesiyle toplam 127,3 milyar TL ödenek tefrik edildi ve yılın ilk yarısında ödeneğin 63,1 milyar TL'si harcandı.

Maliye Bakanlığı Temmuz 2015 '2015 yılı 'Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu'nu açıkladı. Buna göre; 2015 yılı bütçesiyle Maliye Bakanlığı'na toplam 127,3 milyar TL ödenek tefrik edilmiş olup, yılın ilk yarısında ödeneğin 63,1 milyar TL'si harcandı.

Bakanlık bütçesinde öngörülen ödeneğin 1,1 milyar TL'si bakanlığın kendi giderleri için kullanıldı. Kalan 62 milyar TL ise diğer idarelere kamu hizmetlerinin finansmanı için aktarıldı. Bakanlığın 2015 yılı bütçesinde personel giderleri için 1,3 milyar TL ödenek tefrik edildi. Yılın ilk altı ayında söz konusu giderler için yapılan toplam harcama 732,9 milyon TL oldu.

2015 yılı Bakanlık bütçesine mal ve hizmet alım giderleri için 638,7 milyon TL ödenek ayrıldı. Ocak-Haziran dönemini kapsayan ilk altı aylık dönemde bu ödeneğin 222 milyon TL'si harcandı. 2015 yılında Bakanlık bütçesine görev zararları için konulan ödeneğin ilk altı ay gerçekleşmesi 7,1 milyar TL oldu. Bu harcama genel olarak mevzuat gereği SGK'ya yapılan transferlerden kaynaklandı. Bu transferler; genel bütçeli kuruluşlar adına oluşan yüzde 20 ek karşılık primleri için 1,9 milyar TL, faturalı ödemeler karşılığı için 2,1 milyar TL, 5454 sayılı Kanuna göre yapılan ek ödemeler için ise 3,1 milyar TL oldu.

2015 yılı Bakanlık bütçesine hazine yardımları için konulan ödeneğin 26 milyar TL'si yılın ilk altı ayında harcandı. Bu harcamanın; 19,1 milyar TL'si Sosyal Güvenlik Kurumu'na devlet katkısı, 6,7 milyar TL'si yüksek öğretim kurumlarına yapılan transfer, 408,1 milyon TL'si kaldırılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden il özel idareleri ve büyükşehir belediyelerine devredilen personele yapılan aylık ve diğer her türlü mali ve sosyal haklarına ilişkin ödemeler, 163,1 milyon TL'si ise 'Belediye Denkleştirme Ödeneği' adı altında İller bankasına yapılan transferlerden kaynaklandı.

Kar amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transferler için 2015 yılı bakanlık bütçesine konulan ödeneğin 670 milyon TL'si yılın ilk altı ayında kullanıldı. Kullanılan bu ödeneğin 531,1 milyon TL'si mevzuat gereği siyasi partilere yapılan yardımdan kaynaklandı. Bilindiği üzere, mahalli idare ve fon payları gelir gerçekleşmelerine göre hesaplanarak ilgili idarelere bu gerçekleşmeler dahilinde transfer edildi. Bu kapsamda, 2015 yılının ilk altı aylık döneminde 27,3 milyar TL mahalli idare ve fonlara transfer edildi.

2015 yılında sermaye giderleri için bakanlık bütçesine 162 milyon TL ödenek ayrıldı. Bu kalemde Ocak-Haziran döneminde 24,6 milyon TL harcama gerçekleşti. Bakanlığa tahsisli olan hizmet binalarının (merkez-taşra) büyük onarımlarının yapıldığı idari bina onarımları projesinin 2015 yılı ödeneği 5,5 milyon TL olup, ihtiyaç halinde kullanıldı. Ayrıca, bakanlık harcama birimlerinin makine teçhizat ve büro donatım alımları ve onarımları için 2015 yılında 20,8 milyon TL ödenek ayrılmış olup, Haziran sonu itibarıyla 2,2 milyon TL harcama yapıldı. Muhtelif defterdarlık hizmet binaları yapımlarına ilişkin olarak 2015 yılında 15 milyon TL ödenek ayrılmış olup, Haziran sonu itibarıyla 7,9 milyon TL harcama yapıldı.

Bakanlık bütçesine 2015 yılında sermaye transferleri kalemi için 4,5 milyar TL ödenek ayrıldı. Ocak-Haziran döneminde bu ödeneğin 634,3 milyon TL'si harcandı.

2015 yılında mahalli idarelere aktarılmak üzere bakanlık bütçesinde 957,2 milyon TL ödenek tefrik edildi. Bu ödeneğin 590,4 milyon TL'si 'Su Kanalizasyon ve Altyapı Projesi'ne (SUKAP), kalan 366,8 milyon TL'si de 'Köylerin Alt Yapısının Desteklenmesi (KÖYDES) Projesi'ne ayrıldı. Yılın 11 ilk altı ayında SUKAP Projesi için herhangi bir harcama gerçekleşmezken KÖYDES Projesine ayrılan kaynağın tamamı kullanıldı.

Yükseköğretim kurumlarının sermaye giderlerine katkı sağlamak amacıyla bakanlık bütçesine 3,6 milyar TL ödenek tefrik edildi. İlk altı aylık dönemde söz konusu ödeneğin 267 milyon TL'si harcandı. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Maliye Bakanlığı İlk Yarıda 63 Milyar Lira Harcadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı
    22:34 Xiaomi, 2023 yılında net karını yüzde 126,3 artırdı

    Xiaomi, 2023 yılında 271 milyar RMB gelir elde ederek tarihinin en yüksek ikinci karlılık seviyesine ulaştı. Şirket, akıllı ekosistemini genişletirken akıllı telefon satışlarında da büyük başarı elde etti. Ayrıca internet hizmetleri segmentinde rekor seviyelere ulaşan Xiaomi, araştırma ve geliştirmeye de önemli yatırımlar yaptı.

  • Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor
    22:33 Fiat Topolino: Fiyatı ve Özellikleriyle Dikkat Çekiyor

    Fiat, mikro elektrik araç sektörüne yeni bir soluk getirmek için Topolino modelini tanıttı. Aracın başlangıç versiyonu 449 bin 900 TL, Plus donanımı ise 479 bin 900 TL olarak belirlendi. Tamamen elektrikli olan aracın motor gücü 6 kW, maksimum hızı 45 km/h ve sürüş menzili 75 kilometre olarak açıklandı. Fiat Topolino, Türkiye'de Citroen Ami'ye alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi
    22:20 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde partilerle bir araya geldi

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak'ın Banaz ilçesinde düzenlenen Banaz İlçe Buluşması'na katıldı. Bayraktar, Türkiye'nin ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü ve itibarlı bir ülke haline geldiğini vurguladı. Ayrıca, doğal gaz kullanımının artması ve yapılan çalışmalarda siyasi istikrarın önemine değindi. Bayraktar, yerel seçimde AK Parti Banaz Belediye Başkan adayı Mehmet Cevizci'ye destek istedi.

  • Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak
    22:08 Türkiye, 2 Sene İçinde Günlük 1 Milyon Varil Petrol Üretimine Ulaşacak

    Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik, yaptığı araştırmalar sonucunda Türkiye'de 2 sene içinde günlük 1 milyon varil petrol üretimine ulaşılacağını iddia etti. Çelik, Türkiye'nin petrol ve doğalgaz çıkarılmamasının en büyük sorun olduğunu belirtti ve ülkenin zengin yer altı kaynaklarının kullanılmasıyla Türk parasının değer kazanacağını söyledi.


Advertisement